點解接受到小朋友玩完遊樂場回家唔需立即沖涼

cara.mak
|
如題

遊樂場有手中口等多種腸病毒,有流感,及其他不知明既病毒,點解你地接受到小朋友玩完回家唔會即刻沖涼呢? 我都想說服自己接受
tansyneko    發表於 18-11-22 13:14
熊熊老婆
|
唔得,大人出完街都要立即洗手喇,小朋友周圍摸,周圍坐/瞓,一定要立即沖涼換衫。
cara.mak
|
熊熊老婆 發表於 18-11-21 16:25
唔得,大人出完街都要立即洗手喇,小朋友周圍摸,周圍坐/瞓,一定要立即沖涼換衫。
...

我知好多jm都只係洗手就算,直到飯後或睡前先沖涼
Max20080525
|
呃 因為我接受到 而且小朋友日日落公園又無咩特別問題 最多晚飯後換睡衣洗下手腳咁
Ononluk
|
小朋友成日沖涼皮膚唔好㗎,我覺得換件衫,洗乾淨對手,上床前沖涼就夠啦
hoiching0516
|
會等俾佢地抖一抖個人冇咁熱先沖, 但唔會等到夜晚先沖, 始終周圍碌係污糟
wan_sosin
|
我會要小朋友玩完返屋企即沖涼。

但我識一家人,小朋友未沖涼就衫都唔換,例如如果放學返屋企唔沖涼住,就會著住套校服直到沖涼先换衫!咁樣嘅習慣更加覺得奇怪
小華子
|
玩完回家休息陣就一定沖涼,怕等得耐佢眼訓唔願沖
catcatcati
|
我自己細個都係咁, 所以無諗過咁係有問題...
我又唔覺我或我小朋友會比較容易病。
Chowying
|
cara.mak 發表於 18-11-21 16:29
我知好多jm都只係洗手就算,直到飯後或睡前先沖涼

因為屋企唔一定比遊樂場乾淨
hkgra
|
呃,我都係俾小朋友洗下手,換晒全部衫褲就算wor~~
babyhoi
|
hkgra 發表於 18-11-21 17:28
呃,我都係俾小朋友洗下手,換晒全部衫褲就算wor~~

x2
如果夏天玩到出哂汗就會沖,
否則洗手換衫我覺得冇問題
youhello507
|
有洗手嘅,唔通消毒成個人先入屋
lam133
|
cara.mak 發表於 18-11-21 16:18
如題

遊樂場有手中口等多種腸病毒,有流感,及其他不知明既病毒,點解你地接受到小朋友玩完回家唔會即刻沖 ...

唔得
Msolivialeung
|
下,我要求洗手洗面咋!除非玩到成身濕哂啦!
kiko_mami
|
我自己細個玩完都冇即刻沖涼,我女返黎換過套衫洗手就OK啦
EstrellaDamm
|
catcatcati 發表於 18-11-21 17:21
...

越乾淨,越易病。

洗手當然要,換咗衫已經好好,沖涼就睇情況。
Mooskha
|
catcatcati 發表於 18-11-21 17:21
...

X 2 我只要求小朋友洗手 不過我地係外國生活 其實小朋友唔可以太乾淨 否則無扺抗能力 會好易病 我老公都係咁講
日本成
|
每日只可以沖一次涼 沖咗涼就唔可以落街,如果果日去完公園無街去就返去沖涼,有街去的話就抺身同換返屋企衫,但唔可以走上床 因爲未洗頭

係咪好麻煩
ricky0223
|
玩完返屋企即刻冲涼?咁訓覺前再冲?
我通常玩完回家洗手,大概半個鐘開飯,食半個鐘倒,抖陣冲涼,睇下書玩下玩具訓。