自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cara.mak 發表於 18-11-22 14:06
其實重點在我個腦控制自己不斷諗「唔想屋企床、布梳化都滿佈手足口流感,金黃葡菌等病毒及口細菌」所以覺 ...

其實如你真係覺得唔沖涼係好唔安樂,咁咪做囉

你都話自己有少少強迫症,如唔太嚴重影響日常生活咪順應自己性格,唔沖涼你應該會仲辛苦

珍珠宮

tsewong 發表於 18-11-22 15:57
其實如你真係覺得唔沖涼係好唔安樂,咁咪做囉

你都話自己有少少強迫症,如唔太嚴重影響日常生活咪順應自 ...

多謝你

公爵府

wan_sosin 發表於 18-11-22 14:22
明白!
因為我自己細個,我老公,我現在自己家庭,出完街就算唔即時沖涼,都起碼換過件衫!出街一定污糟, ...

其實呢d都系習慣黎。

有兴趣想知。如果去旅行会点?假設去街到下午4,5点回酒店,放低戰利品,休息下先再去dinner。会換衫吗?会沖涼吗?如果冲,睡前会再冲吗?再換衫吗?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-11-22 17:58
其實呢d都系習慣黎。

有兴趣想知。如果去旅行会点?假設去街到下午4,5点回酒店,放低戰利品,休息下先再 ...

你所講嗰D,真係會做,去旅行會帶睡衣/家居服,睡前沖多次涼完全無問題呀!

子爵府

發覺好多人小朋友一放學就要沖涼,去完遊樂場同公園玩都要,我就唔會,通常返屋企只叫佢洗手,touchwood 好少病,我覺得越乾淨越抵抗唔到啲細菌

子爵府

個人習慣
毋須你去接受
無畏理人咁多影響自己

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

洗手換衫就ok.
通常係廳玩,唔上床我接受。

男爵府

cara.mak 發表於 18-11-21 16:18
如題

遊樂場有手中口等多種腸病毒,有流感,及其他不知明既病毒,點解你地接受到小朋友玩完回家唔會即刻沖 ...

我仔係玩完返黎一定要換衫洗手,食完晚飯再玩一陣先沖涼訓覺。因為我仔食飯都食得幾污糟,但冇理由下下一污糟就沖涼,咁既話一日最少要沖3次,所以寧願等到最後先沖。

首頁

尾頁

跳至