自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

aiko比比 發表於 18-11-21 21:15
我老公8月尾左右過左身,因為係屋企走,唔使去醫院,先夫本來身體冇乜野,亦冇長期病患,而家都未知咩原因 ...

真係唔知啊

大宅

之前聽過死因庭要排一年半載,確實要幾多個月唔清楚

大宅

我老公8月尾左右過左身,因為係屋企走,唔使去醫院,先夫本來身體冇乜野,亦冇長期病患,而家都未知咩原因 ...

如果你想知佢因咩原因過身,係要做解剖,做解剖等好耐

子爵府

回覆樓主:

有冇驗屍?

我家人都係唔舒服call白車,去到急症已經走咗,跟住送殮房,殮房話要驗屍,佢老婆唔肯,拖咗幾日先同意,好快殮房就話可以出死亡證,後來證實係心肌梗塞。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無死因係耐好多架
放下自在

公爵府

有死因等死因聆訊都要二至三個月先有死亡証(已申請括免解剖)

子爵府

回覆樓主:

我都係剛剛有屋企人在家突發走。
因為有報警。警察話唔係醫院走既。
最快要等半年或一年先有死亡証出。
仲要睇下個排多唔多意外。
因為解剖完要交比死因庭。無可疑先發死亡証。警察話死因庭要排期所以係好耐
唔解剖既仲麻煩。仲等得耐。

珍珠宮

好媽媽勳章

咁耐既,我爸在家意外跌親送到醫院留醫後7月頭走左,當時醫生話因爲意外跌倒而死亡,要開死因庭,但8月頭已經可以拎死亡證(無解剖)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

susi1024169 發表於 18-11-21 23:03

咁耐既,我爸在家意外跌親送到醫院留醫後7月頭走左, ...

喺醫院有醫生寫原因嘛!
放下自在

伯爵府

我爸爸前日剛剛在家昏迷,送醫院急救,第二朝走了,醫生同我地傾過佢因乜事走,所以醫生第二日已出証明書比我地,即時去攞埋死亡証了

琥珀宮

KenHim 發表於 18-11-21 23:11
我爸爸前日剛剛在家昏迷,送醫院急救,第二朝走了,醫生同我地傾過佢因乜事走,所以醫生第二日已出証明書比 ...

可能有之前病歷,醫生才會寫証明。若一向身體健康,就無可能了

子爵府

係醫院走/本身有長期病..多數好快出到

但屋企走,又本身冇長期病...又未知咩原因嘅就要等好耐...

因為佢要等有個原因先出到

伯爵府

畀面勳章

要有死因才會寫發死亡證
好大機會需要開死因研究庭

珍珠宮

你見咗法醫未?
一般唔係醫院過身,一定要經法醫檢查或解剖查因。通常一兩天內家人就在有警員陪同下見法醫架喎,就算好多案件積埋,都會盡快。所以初步死因唔會幾個月都出唔到,你有冇keep跟進警員電話?或佢屬邊間警局,都可要求代查。(他都要close個case)。冇大件事一般一兩星期~1個月清的。
當年家母突然走,仲係長假期,一星期內就見過法醫(要一早去指定地方排籌),一星期後負責警員已通知出咗死因紙(拎住才可拿死亡證辦事)。

珍珠宮

你見咗法醫未?
一般唔係醫院過身,一定要經法醫檢查或解剖查因。通常一兩天內家人就在有警員陪同下見法醫架喎,就算好多案件積埋,都會盡快。所以初步死因唔會幾個月都出唔到,你有冇keep跟進警員電話?或佢屬邊間警局,都可要求代查。(他都要close個case)。冇大件事一般一兩星期~1個月清的。
當年家母突然走,仲係長假期,一星期內就見過法醫(要一早去指定地方排籌),一星期後負責警員已通知出咗死因紙(拎住才可拿死亡證辦事)。

珍珠宮

畀面勳章

41009022009 發表於 18-11-21 21:54
我都係剛剛有屋企人在家突發走。
因為有報警。警察話唔係醫院走既。
最快要等半年或一年先有死亡証出。

睇下你比唔比到證明比個法醫官啦。應該喺認屍時見左法醫,問你想唔想驗屍,你可以話唔想,比到證明佢睇係有長期病患而唔係自殺被殺就得。

我呀爸當年喺屋企走,我拒絕驗屍,同法醫講返佢醫院心臟科有紀錄,最後都係一個星期就出到死亡症。

男爵府

請問如果因為咁樣冇死亡證,可唔可以搞左殯儀先

子爵府

tky9802 發表於 18-11-21 23:40

可以。法醫會簽張火化紙。解剖後第三日有電話通知。之後通知殰儀經紀。佢哋會去拎。之後順便book 爐火化。

伯爵府

畀面勳章

tky9802 發表於 18-11-21 23:40

無死亡證 申請唔到火化紙及領取遺體
無可能搞到殯儀

首頁

尾頁

跳至