自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

cheung2000 發表於 18-11-22 00:23
其實我想問。。。點解用筷子食pizza就係辱華?咁用叉食飯又係唔係? (真心問)
...

1. 個model 特登好論盡咁用筷子分開pizza ⋯⋯⋯(你可以google 下個廣告細心欣賞其用意)

2. 廣告中特登用中國式英文口音

*外國人重停留係20前年中國,乜會有人去餐廳食pizza 用筷子?點解要特登用中文口音發英文?
呢兩樣原因都未炒得熱,因為只係個人接收及觀感。
但再發言:中國人係⋯⋯C ,無左你中國都無所謂之類就好有問題囉!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bblyly 發表於 18-11-22 08:17
其實個廣告係低調地睇唔起中國,因為佢地從來都唔like中國,所以在廣告度做小動作。小棍子對偉大的pizza,個 ...

有網民提到dg成日都同其他地方嘅人加埋自己model作對比,日本印度都有,但唔似今次中國咁醜化,我睇咗幾張平面廣告poster, 的確係有d陰陽怪氣,要突顯嘅唔係文化差異,而係文化差距,有意踩低咁,art direction比較難接受。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

stkyo 發表於 18-11-22 10:10
我只係認為,如果個啲係佢同人私底下嘅言論,係佢個人問題啫!你講野唔駛咁激動喎
...

其實所有黃皮膚都被佢視作為口中既⋯⋯C.
你無問題就無所謂啦。

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

奉勸某些人唔好齋睇蘋果
廣告不是重點問題
IG對話先係重點
如果自己聰明小小Google下呢間公司
佢嘅(好事)真係多籮籮
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

wantaima 發表於 18-11-22 11:48
1. 個model 特登好論盡咁用筷子分開pizza ⋯⋯⋯(你可以google 下個廣告細心欣賞其用意)

2. 廣告中特登 ...

我覺得要中國model 用筷子食意大利嘢無問題,筷子既靈活性比刀叉強,正常咁拍都可以好幽默咁帶出中西文化融合, 用筷子食西餐都無違和既感覺。 想起尋秦記有幕古天樂話用刀叉享受食燒雞, 正常咁拍係唔會拍到咁陰陽怪氣。 只能講創作呢段廣告既人都係骨子裏歧視中國人,但又叻咁用好陰濕既手法表達,你無法完全入到佢辱華。 不過,相比之下,個老闆就太直,eq低,唔夠個廣告創作人陰濕,先被人捉到。

珍珠宮

jumphigh 發表於 18-11-22 11:52
正常中國人點會用筷子用到咁弱智, 如果唔係想侮辱中國人, 佢根本就应用外國人做model角色
...

即使用外國人做model, 但表現得咁陰陽怪氣都係有問題, 正常拍廣告係唔會要個model咁陰陽怪氣。

mother904    發表於 18-11-22 22:36

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢個牌子近幾年得大陸人買多,外國人又要賺中國人錢,但又要嘲諷中國人呢d先無骨氣,敢做又唔敢認。
歧視人地去抬高自己,有d人成日話中國人玻璃心,講真,嘲諷自己就系幽默,嘲諷別人又要話人地小心眼,玻璃心真心無品。
唔知D白種人用刀叉之前系用乜呢。

子爵府

個廣告好明顯係串緊中國啦⋯⋯
所謂的硬照都係「笑」緊大陸咯⋯⋯
乜意思,用(emoji)吃pizza,又話什麼「咁大」吃唔落
咁明顯都仲話大陸人「玻璃心」嗎?!

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

rabbit75 發表於 18-11-22 11:55
奉勸某些人唔好齋睇蘋果
廣告不是重點問題
IG對話先係重點

齋睇毒果的人,係已中毒好深,佢地又點會用其他角度睇同思考件事情。

男爵府

回覆樓主:

我最like章子怡個反應,直接叫番佢D(shit)G

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wantaima 發表於 18-11-22 11:51
其實所有黃皮膚都被佢視作為口中既⋯⋯C.
你無問題就無所謂啦。

其實係咪我表達得唔好呢?我一開始係回覆話如果呢句係佢同人私底下講嘅話,就係佢個人問題,一人做事一人當,唔關品牌事啫!點解你同個位JM會講到我係覺得佢講嘅內容係無問題

珍珠宮

stkyo 發表於 18-11-22 12:22
其實係咪我表達得唔好呢?我一開始係回覆話如果呢句係佢同人私底下講嘅話,就係佢個人問題,一人做事一人 ...

如果佢唔係該品牌經營人/伙伴。係街邊人咪無問題囉。但佢要賺中國人$又要侮辱中國人呢個就唔係一人做事一人當既問題喇!
我理解唔到個品牌高層或老闆,你幫襯佢,佢話你係C,然後你可以繼續比$佢賺

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rose-mag 發表於 18-11-22 11:46
唔似係私底下對話,睇截圖係ig上面嘅,仲有人話冇想過係佢本尊出嚟講嘢。

我睇到個對話框框,睇落似手機text message,所以我就問個位JM係咪私底下同人講,如果係,我覺得佢應該一人做事一人當,唔應該關公司事

珍珠宮

回覆樓主:

抵死

禁止訪問

象牙宮

wantaima 發表於 18-11-22 12:27
如果佢唔係該品牌經營人/伙伴。係街邊人咪無問題囉。但佢要賺中國人$又要侮辱中國人呢個就唔係一人做事一 ...

我無買過呢個品牌任何物品,大把人邊賺人錢邊暗地裡鬧人

係我個人覺得佢應該要自己出嚟擔當啫!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

awah112 發表於 18-11-22 12:38
特別係新香港人

哩句真

珍珠宮

stkyo 發表於 18-11-22 12:40
我無買過呢個品牌任何物品,大把人邊賺人錢邊暗地裡鬧人

係我個人覺得佢應該要自己出嚟擔當啫!

你無買,所以你唔可以代表有買既人抵製呢個品牌做法喎!
你都識講—暗地裏,喑地裏即是無人知,咁又唔同出文公開侮辱啦,你重未分到?

公爵府

stkyo 發表於 18-11-22 12:28
我睇到個對話框框,睇落似手機text message,所以我就問個位JM係咪私底下同人講,如果係,我覺得佢應該一 ...

係係ig公開留言呀,而且佢係d&g個g,咁樣公開講都唔關品牌事?如果係其他請返黎嘅designer一定炒魷劃清界線,但佢係老細喎

首頁
23456...9

尾頁

跳至