自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我岩岩今日同個仔早評估,初步話係自閉譜系。其實我有d唔明,只係有呢個論統名稱,其實又幾嚴重,屬於係點。好似有d迷茫,又冇人可以解答我?

公爵府

自閉要上訓練班!我妹個仔有自閉!3歲未識溝通!爸爸媽媽未識叫!肚餓一味喊!片也介唔到!一唔中意就掉嘢落街!溝通唔到!係嚴重果隻!但冇藥食!
另外我朋友個仔有過度活躍(e+讀緊b1英中)年年唔係考第一就係考第二!但佢永遠不會主動和人溝通!自理能力好差!可以一日唔食嘢又唔會攰唔知餓!有藥食!佢媽話佢食藥果日正常!唔記得食藥果日變第二個人!e+中三了!醫生話佢食多一二年應該唔使食!越大越懂事!佢由小二開始食到e+!

公爵府

你要上多D訓練班!我妹排緊協康會果D訓練課程,!姑娘話佢好大機會要上特殊學校!

大宅

通常而家評估分三方面嘅發展:言語,社交,大小肌肉。一般delay over 一年就較嚴重

子爵府

walking123456 發表於 18-11-21 23:24
我岩岩今日同個仔早評估,初步話係自閉譜系。其實我有d唔明,只係有呢個論統名稱,其實又幾嚴重,屬於係點 ...

每個個案都唔相同,只會有相似地方。
話明係譜系,英文叫 spectrum, 你想像成光譜吧,可以好高亮度又可以好暗,都納入譜系內,只係一個統稱。相同點係社交技巧弱;有固執己見及行為;加減言語表達力弱(沒有這項的話,舊式醫生會叫這些個案做aspergers.)
你自己孩子表現係點?你最清楚。其實冇需同人比較。在年幼時開始做治療,孩子會進步好快。
上網睇多些資料,其實現今自閉症愈來愈普遍,要找呢方面資訊唔難的。媽媽自己不要放棄,孩子的進度要靠你。
I support autism acceptance!

侯爵府

castle100 發表於 18-11-21 23:36
自閉要上訓練班!我妹個仔有自閉!3歲未識溝通!爸爸媽媽未識叫!肚餓一味喊!片也介唔到!一唔中意就掉嘢 ...

你朋友個仔可能係高功能自閉症(即亞士保加症),即有d能力係高,但溝通能力係差。

男爵府

smiletigger 發表於 18-11-22 00:42
你朋友個仔可能係高功能自閉症(即亞士保加症),即有d能力係高,但溝通能力係差。
...

想更正一下,高功能自閉不等於亞士保加,我仔係高功能,即IQ會比較高但有自閉行為,但亞士保加既小朋友口材好好,問既問題會好成熟,高功能不一定口才好的。

侯爵府

walking123456 發表於 18-11-21 23:24
我岩岩今日同個仔早評估,初步話係自閉譜系。其實我有d唔明,只係有呢個論統名稱,其實又幾嚴重,屬於係點 ...

想問下你係邊度做評估?收費如何?

複式洋房

ming1020 發表於 18-11-22 06:19
想問下你係邊度做評估?收費如何?

係X 康,$5800.要排。你打去問下

複式洋房

Jolly 發表於 18-11-22 00:18
每個個案都唔相同,只會有相似地方。
話明係譜系,英文叫 spectrum, 你想像成光譜吧,可以好高亮度又可以 ...

我有開始睇資料,所以先亂。以前會有分係亞氏保加,自閉,高智能自閉等,現在個名只系自閉譜系,所以問下你地。另外治療都有分情度,個統稱就知點做?因為我要2星期先有報告,所以現在等時有好多問題,唔好意思

伯爵府

walking123456 發表於 18-11-22 07:09
我有開始睇資料,所以先亂。以前會有分係亞氏保加,自閉,高智能自閉等,現在個名只系自閉譜系,所以問下 ...

高功能自閉不等同亞氏保加,高功能自閉只係有正常或以上智力既自閉症,我有一個係高功能自閉,另一個係亞氏保加,佢地語言能力差好遠

水晶宮

walking123456 發表於 18-11-22 07:09
我有開始睇資料,所以先亂。以前會有分係亞氏保加,自閉,高智能自閉等,現在個名只系自閉譜系,所以問下 ...

邊種唔重要,每小朋友都唔同,而特別的訓練都因小朋友的情況而唔同,家長和小朋友一齊努力不是大問題,因香港比以前有更多有效可靠的資源可以善用

水晶宮

得閒姨 發表於 18-11-22 07:55
高功能自閉不等同亞氏保加,高功能自閉只係有正常或以上智力既自閉症,我有一個係高功能自閉,另一個係亞 ...

我一直以為高功能自閉=Asperger?!?!

Asperger 係智力高的一羣,但社交明顯有障礙,有部份言語亦有些少障礙,佢地有d特質係比普通人強。

有錯請指教

子爵府

以前的diagnosis名同現在的diagnosis名唔一樣罷了,以前就是太多又阿士保加又自閉又高又低,其實徵狀差異不大,香港醫生用的斷症系統係叫DSM,新一期DSM就歸納晒咁多野做一個名ASD. 參考呢度:http://www.autismpartnership.com.hk/en/about-autism/what-is-autism/
也不要比高功能低功能呢d稱號誤導,孩子有咁多方面能力,總有些好些有些未夠好,未夠好的自己教吓就會進步。你話iq高低來決定嗎?要到孩子五六歲來做iq test個結果先叫做more accurate , 都未係好正確地顯示孩子iq. 我覺得其實好多自閉小朋友係有有正常智力,只係做iq test時遊魂及唔跟指令,所以得分低,被當成弱智而要去弱智學習中心。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

請問你小朋友幾歲?

我朋友個仔2-3歲時政府評估過,屬輕微自閉普系。
再大d評估,又話冇事了。
所以,唔好咁擔心。

自閉普系好闊,睇下佢屬邊一樣,再加以留意及訓練。

子爵府

治療時老師會同小朋友玩熟先,再問吓你了解吓小朋友性情同行為,咁就可以開始做治療,唔駛擔心。你去ABA 嗎?還是別的治療?
上網了解吓son rise program丫,我仔那時做ABA, 後來son rise出來我覺得比aba仲好。你去睇睇。

公爵府

回覆 smiletigger 的帖子

話係ADHD!(過度活躍+專注力不足)!所以要食藥!佢食果D係安非他命加海洛因混合的!聽個名得人驚!但精神科醫生比的!佢睇丁錫全醫生!原來丁錫全醫生年幼時有讀障+ADHD的!我朋友都有食抑抑鬱藥(係教仔教到想跳樓)!e+捱過了!因為小學時老師日日投訴!仔又難頂!果段日子好難過!

複式洋房

tester5 發表於 18-11-22 09:01
請問你小朋友幾歲?

我朋友個仔2-3歲時政府評估過,屬輕微自閉普系。

3歲多d,再幾大做無事?

複式洋房

Jolly 發表於 18-11-22 09:01
治療時老師會同小朋友玩熟先,再問吓你了解吓小朋友性情同行為,咁就可以開始做治療,唔駛擔心。你去ABA ...

唔好意思,,咩係aba or son rise program.因為剛琴日先確定,所以我還要時間揾資料

子爵府

walking123456 發表於 18-11-22 09:54
唔好意思,,咩係aba or son rise program.因為剛琴日先確定,所以我還要時間揾資料
...

慢慢消化吓先,唔好急。剛剛知道係會好overwhelming, 比時間自己同家人接受。
ABA 同 son rise program都係治療同針對自閉症譜系嘅方案,仲有好多其他的,如floortime等。aba 由行為著手,用reinforcers 去shape behavior. 有比較長嘅歷史同有醫學文獻支持用於治療自閉症。son rise program算係好新,但佢套理論我比較喜歡,覺得比較人性化。我冇參加son rise program因為幾年前未有乜渠道去加入。現在仔仔五年級了,又冇乜時間搞。
你google佢個名應該睇到相關資訊。千萬唔好相信自閉譜系能痊癒,而用大筆金錢購買一些冇乜人講又冇乜根據嘅療法,上來問吓同路人就唔會咁易被騙。
媽媽努力呀!

首頁

尾頁

跳至