自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我想預早知道,有時間了自己的心願,身邊人可以有個心理準備。
因為試過有朋友同親人突然過身,真係好突然,嗰下打擊係好難承受

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

1個月後猝死
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

sharon_pig 發表於 18-11-22 09:12
仔女大就揀突然死
仔女細就有時間好d

同意,始終想安排得好d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

susi1024169 發表於 18-11-22 13:57
我爸雖然(17樓)咁既情況走,但佢生前已寫定左本「留言簿」,自己寫定埋述史,唔使家人操心要 ...

我細佬唔肯唸,雖然一早知cancer 有幾年時間準備
最後我地同弟婦攪掂
最緊要大家識尊重、有商量,紅白二事寧捨多交嗌
我同左c6講咩都唔攪,只想醫院告別式有花。佢知我孤寒應該唔會亂黎

瑪瑙宮

野原美冴 發表於 18-11-22 08:25
如果條命注定一個月後死,你寧願乜都唔知,突然爽快地猝死?
還是,知道自己剩下一個月命,可以在一個月內 ...

我會盡量處理好晒自己事同身後事先,安心等死。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

回覆樓主:

交代完身後事後猝死

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

老左猝死好,但後生太多事情要交帶,所以唔想揀猝死
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

xl_bigbig_b 發表於 18-11-22 08:59
我寧願猝死。
因見到哥末期食道癌無得醫肿瘤隨時塞氣道窒息,臨走幾天那份恐懼好似等問吊,極心痛
...

點解唔開d安眠藥俾病人唔使甘清醒地等待

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一個月,點都要交代晒所有野先走,仲要開開心心玩埋佢食盡佢
感激遇上你~

男爵府

咁真係要知道因咩事死先知,行得走得我會想留一個月攪掂曬屋企野,不過我都成日同屋企傾死後著咩衫,我好貪靚希望可以著靚d,化個靚妝,死都要死得靚d我同我媽咪每兩三年就影一次車頭相,試過同媽咪一齊著婚紗影,同個攝影師講,嚇死佢

珍珠宮

兩樣都是非自然死亡,不算好死。
為什麼這麼悲觀?
不可以自然的安然的老死嗎?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

猝死

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

生死有命,有得選擇嗎

男爵府

有得揀咩?

翡翠宮

畀面勳章

突然猝死對親人的打擊很大的。
我細佬兩年前突然猝死,母親大受打擊,數月前因癌症走了。我相信,她患癌症是因為打擊太大,放不低個仔的死亡。
有得㨂,我會揀可以預知臨終,好好的和家人道別,讓大家都有心理準備的情況底下離開。
日日是好日

伯爵府

病一個月就死? 有咁理想嗎?

至弊係要拖十年八載,冇哂自理能力瞓床,著住片片大小便,最好有安樂死。

男爵府

我選猝死...
等待死亡大折磨

象牙宮

回覆樓主:

即刻做想做既事,去旅行,食正野,然後安排等。。。。

侯爵府

回覆樓主:

我阿媽跌斷咗股骨,八十多歲做完手術後急速退化,由自己在子女扶住下行到去酒樓飲茶,到唔認得人,到吞嚥困難,到要插胃喉,現在對人完全無反應,我們做子女的愛莫能助,一家人都受苦。
所以我會揀猝死,唔使受咁多苦。

首頁

尾頁

跳至