職場女強人轉ftm真係有啲唔慣

helenbbbb
|
本身辭職之前喺公司做緊個位都唔低嘅
不過自從有左小朋友之後
為左想照顧得小朋友好啲 而且想見證佢地成長
所以就喺職場上退落黎 專心做ftm照顧好小朋友
不過轉左做ftm之後生活模式就好似唔同左好多
真係有啲唔慣....
bkbk666
|
慢慢黎啦,啱啱開始肯定會唔慣
nanananana
|
加油!慢慢會找到樂趣
yettapopo
|
係架,不過做左ftm學到既係點樣可以唔返工既情況都賺到錢,所以做c9一定會好精明,要知道有咩方法可以賺盡唔同著數
Catchan0306
|
加油
YY1101
|
我好適應
唯一要改就係
以前睇啱就買
依家吾識揾錢
要清楚有咩需要
吾再隨便買野
到目前成個人舒服哂
Whitechocolate
|
回覆 helenbbbb 的帖子

一開始 你較難接受係人之常情,我都做左,超過10年先慣。
jumphigh
|
helenbbbb 發表於 18-11-22 11:28
不過自從有左小朋友之後

頭嗰半年係最難適應,好似自己冇咗個身份 之後慢慢會慣
Lottecheese
|
回覆 yettapopo 的帖子

我地D媽媽平時都成日係咁share D著數出黎, 最近我介紹左呀女同學仔個媽媽用左Alipay既薦友獎賞活動, 佢用左我比佢條link我有$20現金劵收, 平時我都係咁樣賺d現金劵黎買野
MeowMuiMui123
|
初初係有d唔慣,我自己都一樣。
有時出city見到d白領都會掛住番工既日子。
不過我同女女關係好好,又好開心成日笑。值得!
littlefunpig
|
我好enjoy, 尤其是唔洗朝朝早趕頭趕命同人迫,又唔洗返工去泵奶又怕少左時間做野,有時又夾唔到時間泵搞到谷奶,又無左工作既壓力,成個人輕鬆好多。

買野就會睇多左價錢,以前無乜所謂,食既著既行既,反正多左時間,慢慢睇都無妨。唔返工先有返生活。
bb2
|
jumphigh 發表於 18-11-22 12:51
頭嗰半年係最難適應,好似自己冇咗個身份 之後慢慢會慣

x2
mandy952
|
不過自從有左小朋友之後

慢慢就慣
Bossypig
|
系要d時間適應架la...但過左一段時就會覺得系值得…平時留意多d著數真係慳好多
Sumyeema1
|
不過自從有左小朋友之後

有咩唔慣?
mini1204
|
有幾強
肥虎虎
|
我都考慮如何退下來照顧小朋友
雖然同c6 未有共識
但我都唔想錯過bb成長
JoanC
|
真係要時間適應,唯有緊記小朋友童年無 take two,加油!
QQQme
|

曾經搭lift遇到一個陌生老婆婆,佢問我有冇返工,我話無,全職照顧小朋友。佢苦口婆心講咗一句:「呢個係你一生人最唔會後悔嘅選擇!」之後就出咗lift。
一個陌生老婆婆經歷幾十年人生,對我講出呢句說話,其實好有震撼力!

littlefunpig
|
QQQme 發表於 18-11-22 19:10
曾經搭lift遇到一個陌生老婆婆,佢問我有冇返工,我話無,全職照顧小朋友。佢苦口婆心講咗一句:「呢個係你 ...