人到中年,成日失眠,有無辦法?

tambbqueen
|
屋企人就黎55歲,近年飽受失眠困擾,食過中藥,又有試過煲下湯水,但都好易失眠,臨天光先訓到個另鐘。

大家有無經驗可以分享下?
Poyau
|
成因係什麼 壓力大?
tambbqueen
|
Poyau 發表於 18-11-22 12:05
成因係什麼 壓力大?

原因不明,就係訓唔到
有時幾日無乜點訓,就可能訓得好啲
小肥兔
|
我早排都係咁,。晚晚 3-4am 先瞓到, 平時5am 起身,。搞到要瞓到 9am, 維持咗 3個星期左右,。跟住睇中醫,。佢話我內熱濕困, 漲住個腦瞓唔到, 食咗幾劑藥就好 d, 而家正常番,。起因係我個排為食,。食多咗熱氣野,。又飲凍野
maili
|
更年期未?
tambbqueen
|
maili 發表於 18-11-22 12:51
更年期未?

停左經幾年了
maili
|
tambbqueen 發表於 18-11-22 12:57
停左經幾年了
反而之前仲瞓得好D咁奇怪?
may12345678
|
為一出路做運動要流汗
petitsomeone
|
我媽都係瞓唔到,要睇醫生開藥食。

聽講米雪果隻藥可以幫到手。
kitbebe
|
血氣唔好, 要做帶氧運動.
ccmoon
|
我同事話浸腳有幫助(老黃薑),我叫爸爸試下
DoReMi媽媽
|
平時好多嘢諗? 放開心情會唔會好啲?
Sweetrice
|
tambbqueen 發表於 18-11-22 11:42
屋企人就黎55歲,近年飽受失眠困擾,食過中藥,又有試過煲下湯水,但都好易失眠,臨天光先訓到個另鐘。:aya ...

我好瞓得。以前未試過失眠。一兩年前試過,好困擾,後來我找到原因,係太夜去街食飯9點後飲左茶,後來連中午飲也不行了,而家連早茶也不行了,去”飲茶”或餐廳只飲水,(其他飲品杏霜,0水等OK,但我不愛汽水)
之後冇失眠了
你留意下是否咁情形
jojobbmum
|
may12345678 發表於 18-11-22 13:31
為一出路做運動要流汗

完全正確
晴雯
|
試下點幫助安神舒緩的甜睡香薰,不過要買100%純嘅香薰。
sumlam
|
食退黑激素,人老左就會小左呢個荷爾蒙分泌,就難訓著,食番補充番就好易訓
若曦
|
每朝去公園行半小時,曬吓太陽會有改善.
tsung
|
做運動會好瞓d
katherine.k
|
tambbqueen 發表於 18-11-22 11:42
屋企人就黎55歲,近年飽受失眠困擾,食過中藥,又有試過煲下湯水,但都好易失眠,臨天光先訓到個另鐘。:aya ...

可能更年期,男女都有