自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

babynetnet 發表於 18-11-22 15:24
睇本身性格同家庭教育,有重大關係多D!

同意

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

artroboy 發表於 18-11-22 17:07
學壞就應該唔會,但誤交損友受牽連都麻煩。所以要常常提醒佢地。

從錯誤中成長都係人生必經既一段嚟既

珊瑚宮

回覆樓主:

2睇
有親戚囡囡過左外國讀書, 以前乜都要姐姐做, 半年後已經學會獨立, 自理自己。
成績優異, 現在係學校係風頭躉。
另外, 朋友細佬, 去到外國, 學埋賭錢, 老豆買埋佢住層樓都輸埋, 仲有攞成百萬去同佢還債。
ps唔關父母寵壞, 男的家姐好叻, 讀者成績優異, 事業又出色。

子爵府

WChan 發表於 18-11-22 17:09
從錯誤中成長都係人生必經既一段嚟既

明,正在調節心態中。

子爵府

cbeyond 發表於 18-11-22 17:12
2睇
有親戚囡囡過左外國讀書, 以前乜都要姐姐做, 半年後已經學會獨立, 自理自己。
成績優異, 現在係學校係 ...

發覺通常都係囡會好d..

侯爵府

sabun 發表於 18-11-22 14:22
朋友話佢女在港時一條懒蟲,什麼家務都唔做,淨喺識整公仔麵,份人又唔醒目,又粗心大意,間房七國咁亂 :sw ...

我同意、因為我自己都係咁。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

朋友話佢女在港時一條懒蟲,什麼家務都唔做,淨喺識整公仔麵,份人又唔醒目,又粗心大意,間房七國咁亂 :sw ...

你標題講果d 野應該家長的個人願望來, 真係唔好自己呃自己

大宅

其實係自身性格嚟架,我喺香港時本身都獨立,去到外國第一個月已經自己搬出嚟,乜都自己攪掂,準時返學、交齊功課、考埋車牌、同學去clubbing 我又唔去,有問題都係自己試到冇辦法先搵人幫。
但見到有身邊同一間學校嘅人,賭到輸晒學費又有、永遠屈喺唐人街唔融入個社會又有、被人攪大肚輟學又有、吸毒又有。亦有好例子架,我個好朋友讀讀下書,屋企冇錢供,佢自己半工讀,讀完供埋個妹讀,而家係當地auditor ,嫁左鬼佬,有兩個仔,有兩個物業,生活美滿。
所以唔能夠一句話「去左外國留學就立刻成長」。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

要睇自己
相信每人不同

男爵府

同意但都要看個人的性格、能力,並非一個必然的定律

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

我本人係

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jessiemom 發表於 18-11-22 16:25
咁多負面,講個正面。
朋友個仔喺香港 self centered, 讀書懶懒閒,亦有時要見家長。過到英國,roomate好 ...

男爵府

我自己當年去澳洲 父母開頭都擔心 但當你一個人在外地 人生路不熟時 好多野都要靠自己 時間過去 個人會長大同變成熟

我身邊有2個男同學 去到個邊賭錢 有一個讀左半年後 日日去賭場 但又時不時打電話返香港同家人報平安 等既係夠時間扮讀完書畢業返香港 我有好奇問佢 屋企人有冇叫你返去放假 或過來探你 佢一一拒絕 絕對覺得佢浪費緊自己時間同屋企人錢

另外做part time 時 有個同事因冇申請working visa 或為賺錢而走堂 比Immi 查到要即時返香港 但過左幾個月佢又出現返 前題是呢個同事唔係冇家底 真心覺得到底層你想讀書定做野

侯爵府

回覆樓主:

我去外國前好依賴我媽,我去完之後識自己執屋、煮飯,我去完之後我媽好驚喜。

公爵府

回覆樓主

原來咁多人都見過出國留學易比人搞大肚

我親戚都有一個,中途返香港生仔,冇人知經手人是誰。不過,中肯d講,香港讀書都有呢個機會。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我朋友個女都係留學後成熟長大獨立了許多,成績好咗,又會為家人着想,甚至打算照顧來緊要留學的妹妹。

珍珠宮

好媽媽勳章

凡事都不是絕對
但最好有屋企人睇住較好D

大宅

我喺外國留學。唔覺得好多人學壞。通常好正常。
返而香港中學同學有幾多人壞咗

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

LittleRoxie 發表於 18-11-22 15:35
吓有甚麼更差例子
好讓我心(emoji)有個底

就係撞車死鬼咗!

首頁

尾頁

跳至