自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

真係好睇個人係點同讀乜學校。
我有個朋友佢最細個細佬勁懶,本來讀名校,都升唔到。父母送左去一間勁嚴的boarding school。佢最初去到又係乜都唔做又串,間房垃圾房咁佢houseparent有方法令佢終於學識執房宜家成個gentleman咁。
當然都有其他唔好例子

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你去教育版海外留學度問,會多D留學生既媽媽回覆。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 18-11-22 14:22
朋友話佢女在港時一條懒蟲,什麼家務都唔做,淨喺識整公仔麵,份人又唔醒目,又粗心大意,間房七國咁亂 :sw ...

唔一定~~

用戶要求終止服務

其實好睇你本身小朋友性格,你對自己小朋友有無信心佢出到去唔會學壞?因為去左外國更加難管係事實......

我小朋友出左去幾年,我係想佢學下獨立,可以有冇咁緊張嘅學習生活,起碼晚上十一點一定可以休息,同埋唔駛好似喺香港咁補習......甘佢返左來香港讀大學都幾正面,佢勤力左好多,好緊張學業,間房都幾整齊,仲攞咗幾萬蚊入學獎學金,我都幾開心

珍珠宮

artroboy 發表於 18-11-22 14:26
不一定,亦有因沒有自制能力而濫交、食大麻、亂洗錢、不學無術。要睇自己點教及仔女既抗逆能力。 ...

男爵府

回覆樓主:

我侄女係香港時乜都唔識做,屋企人錫到窿,連出去讀書都係父母送佢去,幫佢安排好所有嘢,諗唔到讀咗半年竟然變得非常獨立,乜都一腳踢,真係令人刮目相看。

男爵府

Yes - General Speaking.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇人啦,有d 真係會急速成長,有d 就急速學壞囉

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

睇性格

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kitbebe 發表於 18-11-22 15:21
唔同意, 睇性格, 本身係點就點, 無得變!!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

oneone11 發表於 19-2-22 03:02
我侄女係香港時乜都唔識做,屋企人錫到窿,連出去讀書都係父母送佢去,幫佢安排好所有嘢,諗唔到讀咗半年竟 ...

水晶宮

WChan 發表於 18-11-22 16:24
我自己係加拿大留學, 的確係會獨立同成熟左好多

到依家我個囡留係香港讀大學, 住HALL, 我都覺得佢同樣會成 ...

同意。

就好似有d家長會, 安排子女去參加d黃埔軍校暑假營, 就希望子女返香港後獨立, 有進步。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

我識有個朋友,個仔在香港讀國際學校,佢個仔上堂、功課都一早用電腦,佢話個仔放學可以對住電腦到夜晚12點幾才睡。家有工人,自理能力差。學校上游水堂,佢可以吾帶泳褲,功課欠交。本來想讀完中學才送外國,但佢地等吾到,吾捨得都要初中送佢去英國寄宿學校。這間佢地精選過,佢地話學校好有纪律。每晚規定好早要熄機,好多outing 訓練,佢個仔更加找到自己興趣,大學知道自己要讀的科目。現在出名大學神科,就快畢業。大學出面住,好獨立。自己執捨和會煮食。

我自己在香港讀大學時,出來做事頭幾年,家裏有阿媽照顧,電飯煲,洗衣機都末用過,蛋都末煎過。去英國讀一年MBA令到自己好獨立,學費貴,由於自付,生活上要節儉,自己煮食,課程趕,每日讀書,趕project. 英文進步神速。同吾同國藉,來自吾同工作背景的同學交流,令到自己思想更成熟。平時好忙,term break 才同幾個同學一齊窮遊。

水晶宮

樓主女兒起程未呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆樓主:

朋友個仔case, 在港成績普通,
到英國後,成绩超好,現中六。

伯爵府

睇當人發奮向上定係自我放棄心態,唔好單單攞人地成功嘅case,要參考埋失敗嘅case,再評估自己小朋友心理質素先決定。

子爵府

回覆樓主:

大角咀嗰單案,兇手都有出國留學。

象牙宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 19-2-22 09:00
樓主女兒起程未呀?

佢好似開咗好多鋪問……我都想知佢女揀咗邊個國家,讀咩科。

水晶宮

LittleRoxie 發表於 18-11-22 14:56
我見過最極端
被人搞大個肚,生咗出來
賭到大耳窿去學校追債

好似做戲的劇情

伯爵府

sabun 發表於 18-11-22 14:22
朋友話佢女在港時一條懒蟲,什麼家務都唔做,淨喺識整公仔麵,份人又唔醒目,又粗心大意,間房七國咁亂 :sw ...

我覺得一定要仔女主動提出要去,如果比佢覺得係有懲罰性一定死得。

多年前去新西蘭旅行,留宿農場既屋主話鄰居接收咗個香港來的男仔,十三四歲,整天留在房,拉上窗簾,不上學也不接觸人,只是打機睡覺。家人送他來是在香港群埋D壞人,以為放他在羊多過人既地方就搞掂。其實外國人重FREE,更不會代你管教。

另一個CASE係係香港已經比較拖延症嚴重,又多打機。需然係自己話想去外國讀高中,但其實去到拖延同打機都嚴重咗,基本上比咗好多錢(兩年差不多一百萬),未必有物得著。

首頁

尾頁

跳至