最多香港人讀錯嘅二十個英文

認字特警
|
boccioni
|
alicialee1210
|
睇完都唔識讀
tsung
|

bbkg123
|
認字特警 發表於 18-11-22 17:08

最怕係讀正人地都以為你讀錯.. 因為一般人唔係咁讀
認字特警    發表於 18-11-23 01:50
Ashleycorina
|
bbkg123 發表於 18-11-22 22:10

係,我初來香港唔知香港人#7 memo係咁讀,我讀佢地又唔明,所以我都要跟佢地讀
crazygal
|
long a sound後面加個m, 香港人十個著咗九個會讀錯:claim, name, james。

我識得有啲本身識講英文嘅。如果全句講英文就會讀得啱。但如果英文加廣東話一齊講佢就會讀成cam例如cam保險。

我試過有agent打whatsapp畀我, 直情將 claim成cam,例如"你張單會cam唔曬"。
dee00
|

講得岩
新用戶
|
chef都好多人讀左chief
musiccisum
|

jje88
|
係香港 係要用 港式英文
唔係 溝通唔到
chemlo0920
|
仲有一個
resume 經常聽人讀錯
pi0219
|
仲有 coupon, 我見外國人讀 'cool' pon

香港人大家都讀 "Q" pon
大將軍
|
chemlo0920 發表於 18-11-23 11:48
仲有一個
resume 經常聽人讀錯

Red sa me
adam112
|

唔好話英文啦,大把中文香港人都讀錯

"憧"景
敬業"樂"業
"糾"正
siulili
|
我會講 俾張 min mo 紙我。 或pls pass me the mem mo. 講中文時好自然會用港英
Charlotte_mom
|
jje88 發表於 18-11-23 11:42
係香港 係要用 港式英文
唔係 溝通唔到

食步飛、搭巴士、cam錢
goat
|

英文都仲可以藉口話係非母語, 粵語仲離譜,
大把人連自己個姓都讀錯,
吳、伍個個都話自己姓唔, 張開個口發音真係咁難?
次次都好想寸呢班人: 冇人姓唔架bor
Manmanca
|
BGCOME08
|

呢個先尷尬……有時明知唔係咁讀,自己讀正音一係俾人話你扮嘢,一係以為你唔識讀讀錯,好無耐