少年成長

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-23 23:43
回覆 lam0903 的帖子

心情好反覆,每日都會因少少事而攪到大家都唔開心!有時會諗,係咪真係有因果,呢個 ...

所以我暫時情緒比之前無敢激動,總之有時閙下佢,有時比佢激怒……但無辦法,反叛期真係惡教

大宅

好擔心佢前途……咩都唔願學唔願做,只懂逃避!一唔中意就揾人鬧!

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-24 08:20

好擔心佢前途……咩都唔願學唔願做,只懂逃避!一唔中意就揾人鬧! ...

有無睇下醫生,係咪情緒病。

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-23 22:06
回覆 SandraLo 的帖子

有㗎!不過冇乜幫助……囡都好抗拒!

係邊類 training 呢?
你 give up 咗 service ?
政府度重有冇 file ?
之前你話冇特別俾零用錢, 咁佢要你就俾?或者發脾氣就俾?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

可能係😓

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

言語治療,職業治療,臨床心理,精神科全都做過,已經冇得再做,而且覺得幫助不大!如果有约會就會給零用錢,學校有飯餐提供!
通常佢發脾氣唔係要攞錢嘅時候!

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-24 13:22

可能係😓

關唔關食野事, 之前講甜食另小孩專注力不足。 試下睇下同平日食野有無關。

大宅

有研究過,但依家覺得佢嘅問題唔只係專注力!

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-24 20:25

有研究過,但依家覺得佢嘅問題唔只係專注力!

是獨女嗎

大宅

是呀!

伯爵府

家除了女兒有人講粗口嗎?

大宅

回覆 siulili 的帖子

沒沒有!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

siulili 發表於 18-11-25 01:50
家除了女兒有人講粗口嗎?
如果父母自己都講粗口互相問候,他們就不會如此苦惱😅

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1209yoyo 發表於 18-11-25 10:16
如果父母自己都講粗口互相問候,他們就不會如此苦惱😅
我諗起一個舊同學,,他們全家真係用粗口互相問候㗎!

伯爵府

Duckling2017 發表於 18-11-25 08:37

沒沒有!
咁囡囡學校的同學質素又如何?

其實我家附近是學校區 band 1 到 band 3 中學都有, 但我發現到一個幾奇怪的現象, 係女生把口仲爛過男生, 講粗口超級流利, 佢地唔覺得核突架喎, 仲好似覺得自己好有型。吸煙情況亦然。

早排我去左一問間零售店做pt, 同事大部分是廿零歲的年輕人, 當然都只是中學畢業的程度啦…又係女仔粗口爛舌, 男仔反而只是陪著她們說少少。 雖然這些女同事粗口爛舌, 但工作上還算盡責。 當然我們這些老一派對耳仔是有點受罪嘅感覺。

樓主,我想講, (你囡囡14歲?)對父母講粗口點都係唔啱, 但佢地反叛期,朋輩嘅影響,想做一d嘢覺得自己已是成人, 係佢無其他實質條件可以顯現到嘅時候, 可能佢只能選擇發脾氣 講粗口 叫你地唔好管佢, 佢自己搞得掂。 我亦明白做家長很難接受。 因為我女都似你女, 除左儀無用粗口鬧我之外, 因佢嘅同學仔都算乖, 無咩人講粗口。 佢又係有書唔溫 懶到死, 成日對住手機, 活動範圍只限於床上。 一模一樣。 咁佢無學壞, 只是要讀嘅 溫嘅科目成績都強差人意, 唔使讀嘅都算可接受。 但佢嘅行為我看在眼就不能接受, 總變成日鬧夜鬧, 家嘈屋閉, 我自己都覺得自己似癲婆。 但佢只是 哦呀耶咁應酬我。 行為照舊。 結果我送左佢去外國讀書。 初考入學試時, 成績當然麻麻, 還在爭紮係咪要佢重讀兩級, 結果沒這樣做, 叫佢努力追上, 老師都提醒佢要努力追回未達標的課程。 好啦… 一學期過去, 佢可以科科A, 而我在香港亦心平氣和,不用每天做癲婆。

我嫂和我侄女又係類似情況, 日日在家就鬧, 到升上大學住hall, 我嫂都話關係好左好多。

我想講嘅重點係, 只要孩子無學壞,就算講下粗口並不是什麼罪大惡極嘅事, 可能只是反叛期嘅一種表達方式。 當然我明每位媽媽都想女兒是小公主, 大家閏秀,但到我地控制咩? 做家長嘅亦退一步海闊天空。 我們只能在旁身教,觀察,哦得太多亦會有反效果。

大宅

回覆 1209yoyo 的帖子

身教😅

大宅

學校係band2, 但佢都冇乜朋友,所以,應該唔係跟D同學!好奇怪係總之咩人講乜,佢都係會反返人轉頭,唔認同人,所以真係好難有朋友仔!但向佢解釋佢唔會接受!真係講又唔係,唔講又唔係!😪

伯爵府

回覆 Duckling2017 的帖子

可能佢搵唔到自我價值, 連朋友都唔多, 形成性格憤世嫉俗,咩都說反話來提升自我形象。 但佢唔知道呢個行為更令她自己孤立。
可能佢遇上一個溫柔體貼, 能體諒佢 欣賞到佢優點嘅朋友 佢就會有所改變。

大宅

正是!冇自我價值!但可以點幫?

伯爵府

回覆 Duckling2017 的帖子

你和爸爸能找到她的優點嗎? 我明好難,因日日鬧到只看到她的差。 我當時都成日講咁佢都要俾我搵到個位讚佢先得架, 成日死蛇爛鱔咁係張床度, 係食飯先出嚟, 點讚?
但係, 如果真係要繼續咁日日對住, 真係要搵個位放大下佢嘅優點, 讚多d佢。 陪佢一齊搵一d興趣俾佢發展一下,等佢感受一下被欣賞和成功感。 個人可能會無咁容易發脾氣。

佢上網係同朋友傾計還是做咩? 代入下佢嘅世界 制造一些共同話題。 我女喜歡Kpop, 我幾十歲都去睇下 有時咪同佢傾下呢d韓星囉。 旅行咪同佢去下韓國,等佢又感受下現實和偶像假象嘅分別。

首頁
12345...7

尾頁

跳至