少年成長

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆 siulili 的帖子

真係好難揾到嘢讚佢!🤐佢冇係冇乜喜好同興趣,係上網睇ig, 睇戲囉!

伯爵府

回覆 Duckling2017 的帖子

我真係覺得你同我當時心態好似。 搵唔到優點。 真係幾悲哀。
我女上網就同朋友吹水, 睇kpop. ig無朋友咁有咩睇? 總有d主題佢特別有興趣架? 當睇戲咪問下佢睇咩戲, 一齊睇, 傾下戲, 扮靚? 明星? 一定可以搵到。

大宅

扮靚囉!但又係要你買呢樣買個樣,試問邊有心情呢!

伯爵府

無心情都要扮到有心情, 搞好左大家關係先, 否則你講乜佢都聽唔入耳。
同埋未必一定要買俾佢,傾下講下有共同話題先。 唔同通我女喜歡kpop, 幾千蚊張演唱會門票我都買俾佢咩… 佢都唔敢開口啦。

大宅

唉!我EQ真係好低!所以日日都心情不佳!認同你嘅提點,但一見到佢嘅咀臉,就真係氣難平!😪

伯爵府

唔好咁講自己, 我百份百明白你感受, 我當時都唔會比你好得去邊。 講難聽d真係一見到佢都眼火爆。
但無辦法,鬼叫佢係你個女, 仲要得果14歲, 加油!

大宅

謝謝你!呻完又有同路人,心情舒服了!😊

大宅

有事請教,煩見pm

洋房

depends on how old is the kid

男爵府

回覆樓主:

當日我個仔又係14,15歲,有2次用粗口一輪咀咁鬧我,由細到大我冇係佢面前講粗口,頂佢,我知我用既方法唔係咁好,但係我身上係work既,我用番粗口同佢鬥講,在平時有意冇意粗口橫飛,直至有一日佢同我講,媽咪,唔好再講喇,我話學你咋,跟著大家都冇再講了……教仔女係一門好深既學問,每個人D性格背景際遇唔同,好難一概而論,但你並不孤單,我都努力緊,每日抗戰之中,大家加油吧!

大宅

回覆 sman 的帖子

破釜沉丹!哈哈!呢位媽咪用嘅方法真係好激!不過,我相信你嘅說話,有時一D正统嘅方法未必適用到某一D小朋友!謝賜教!

大宅

回覆 jupiterjupiter 的帖子

15歲了!唔聽唔接受別人意見!

複式洋房

講粗口系發洩情緒既一種行為可以留意下系咩原因
反而系要留意佢太自我中心依樣野

大宅

回覆 johntsang77777 的帖子

正是!呢樣嘢好影響佢嘅人生!

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-24 13:27
回覆 SandraLo 的帖子

言語治療,職業治療,臨床心理,精神科全都做過,已經冇得再做,而且覺得幫助不大! ...

如有此需要,但治療又沒有幫助,有可能係治療師唔得,你有冇轉過?
理解同表達唔好,唔止冇朋友,重會被同學笑,若佢智商唔低,知人地笑佢,或者响學校樣樣都差啲,就會冇晒自信,乜都唔想做,乜都冇興趣;見議你及早搵社工幫手 !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

學校都有社工,但佢地冇乜跟進,最大問題係囡好抗拒,佢怕同學仔會笑佢!

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-27 23:21

學校都有社工,但佢地冇乜跟進,最大問題係囡好抗拒,佢怕同學仔會笑佢! ...

你試下叫學校社工介紹另一個社工, 令一切事不在學校發生, 若她不肯, 就當是介紹人去幫你(點教女), 目的係可以改變現時的死局, 必要時真係要諗轉校, 俾阿女覺得可以重新開始!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

好多謝你嘅見意,我會查問一下!

侯爵府

樓主不用自責
好多年青人都有呢個問題
包括好多人的c6自己後生都係咁

可能你試下突然唔同佢講野一排
可能佢會知衰

大宅

回覆 HKITMan 的帖子

我都覺!不過,我真係忍唔到口同佢傾!明明被佢激到好嬲,轉頭又好似冇事發生咁!😪

首頁
23456...7

尾頁

跳至