影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-4 13:01
同埋佢講虐兒主題,都幾有社會性。暫時睇佢節奏都明快,故事吸引運鏡剪接演員都到位,希望可以keep 住。
...

咁樣亞,嗯,Mark低先,我都鍾意睇社會性嘅

男爵府

回覆 GCHK 的帖子

媽媽們應該會對呢個故事有感受DE. 睇到有DE揪心.

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-8 11:30
回覆 GCHK 的帖子

媽媽們應該會對呢個故事有感受DE. 睇到有DE揪心.

咁樣亞,好咁我都要做好心理準備

男爵府

剛播到十四集,有兩個疑團大致解開。唉,可憐嘅小朋友,全部都咁可愛,咁弱小,咁無辜。錫宇媽好無情。
宣兒啲戲真好,大推!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

Vanessa_818 發表於 18-12-13 19:55
剛播到十四集,有兩個疑團大致解開。唉,可憐嘅小朋友,全部都咁可愛,咁弱小,咁無辜。錫宇媽好無情。
宣 ...

我啱啱睇完新果2集,綠色裙果個小妹妹真係金宣兒細個?佢後母咩都唔講剩係叫佢睇醫生

女警查到嘢唔問佢又唔講,被虐果個女仔個媽咪好似又係同疑犯有關聯,好複雜

男爵府

希澂 發表於 18-12-14 21:25
我啱啱睇完新果2集,綠色裙果個小妹妹真係金宣兒細個?佢後母咩都唔講剩係叫佢睇醫生

女警查 ...

本來以為一定係女主,但編劇又玩反轉,女主小時記憶都係女主爸爸植入嘅。女主童年同兩年前妹妹出意外嘅時期佢都係斷左片無左記憶。再加埋啲瑣瑣碎碎嘅片段,而家都唔知綠裙妹妹係友景。佢個妹世景,定另有其人。
本來以為一定係後母虐待過童年嘅友景,但而家睇落又似被虐斷片係之前嘅事,咁又有可能係親母做。
好離奇!

男爵府

希澂 發表於 18-12-14 21:25

女警查 ...

被虐果個女仔你指邊個?荷娜(乾屍個女)?素拉(酒鬼爸打佢騙保險果個)?我估你指素拉,佢阿媽金東淑。女主肯定係有介紹佢去果個black chat forum,但佢到底係唔係紅色哭泣(友景第二重人格?有人有渠道得知佢內心世界而作案?)暫時都係未肯定。
有人估世景係扮植物人係big boss.我覺得佢堅古怪但要扮植物人瞞過所有人都唔易個喎?起碼佢一個人要外出犯案應該都幾困難。
我好想睇下編劇點拆!

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

呢套我鐘意睇喎.個兇手係咪劃畫果個男仔呀??

男爵府

vv518vv 發表於 18-12-14 23:02
呢套我鐘意睇喎.個兇手係咪劃畫果個男仔呀??

你指恩浩?唔知呀佢都有嫌疑,但最近幾集矛頭又重點指向友景。恩浩個樣好人畜無害真係好難相信佢係主謀,如果佢有份都似係幫兇多啲(例如配合兇手行兇後運走小孩,之類)
另外我比較在意第一集首先出場果個小男孩時烷一家。佢又係有個妹妹,好奇「跌/推落樓梯」會唔會死,父母非常忌諱友景,父親從未在鏡頭前曝光,模型屋裡暗角藏了妹妹(唔知係米指車禍死去果個妹妹?)同友景處境相似。

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-14 21:48
被虐果個女仔你指邊個?荷娜(乾屍個女)?素拉(酒鬼爸打佢騙保險果個)?我估你指素拉,佢阿媽金東淑。 ...

考第一名被虐果個女仔,手有傷痕,又比佢呀嫣鎖住喺房,做功課時收短訊枱底睇,個短訊我唔知邊個 send 比佢,佢呀媽同佢講完我愛你後轉身即時變面,身邊D朋友全部話佢同女一之前好 friend, 但女一又堅持話唔係,直至個女飲奶,見到佢呀媽個電腦畫面時2個都古古怪怪,但字幕無翻譯個電腦畫面係咩嘢,所以我好疑惑

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-14 23:35
你指恩浩?唔知呀佢都有嫌疑,但最近幾集矛頭又重點指向友景。恩浩個樣好人畜無害真係好難相信佢係主謀, ...

時烷係咪好有錢果個小朋友?如果係,佢呀爸出咗場,女一做嘢個院長非常恭敬地送佢哋一家三口離開

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-14 21:36
本來以為一定係女主,但編劇又玩反轉,女主小時記憶都係女主爸爸植入嘅。女主童年同兩年前妹妹出意外嘅時 ...

女主D記憶咁亂而且佢呀爸值入佢D回憶,感覺佢可能係多重人格,植物人又係奇怪,似係清醒嘅,佢見到綠色裙小妺妹張畫又望住,佢三母女都好古怪

男爵府

希澂 發表於 18-12-15 10:10

考第一名被虐果個女仔,手有傷痕,又比佢呀嫣鎖住喺房,做功 ...

噢你指果個,係呀果個又係奇。我要翻煲定格睇下個畫面寫咩先。唔通係邪教組織?

珍珠宮

Vanessa_818 發表於 18-12-15 10:18
噢你指果個,係呀果個又係奇。我要翻煲定格睇下個畫面寫咩先。唔通係邪教組織?
...

個畫面翻譯話有警察揾佢關於假手機號碼嘅事,我估唔到係邊個,警察好似剩係揾過佢呀媽和女一關於手機號碼嘅事,我諗唔通,妳翻煲完話我知丫,妳分析能力好强,我就睇到好混亂

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

近排好似無咩好戲想追咁, 係得呢套和泫彬果套.

男爵府

回覆 希澂 的帖子

睇番閔河靜(江南貴婦)用電腦同人對話果度. 堅神秘, 完全無hints 佢同邊個講咩, 似秘密組織. 對話內容如下, 背景全黑:
H4 (靜) > 警察對我起緊疑心
H> 你有做過令人起疑嘅事?
H4> 無呀
H> 但係?
H4> 警察問我不在場證據
H> 你唔係話你無做過值得人懷疑嘅事咩?
H4> 咁都係je…真無無問題?
H> 你係清白嘅話, 就表現得堂堂正正/理直氣壯de

男爵府

回覆 希澂 的帖子

係喎, 出現左. 但都係有問題, 點解無端端出現? 呢家可疑.

男爵府

我做左少少對紅泣身份嘅身份:
1)如果目前警方掌握到關於閔河靜嘅冒名電話嘅追蹤資料可信嘅話,咁車友景就唔係紅泣,因為友景曾經喺解氣網站問過紅泣係唔係識得佢,紅泣喺大白天公路上開機回覆左友景。
2)因為紅泣知道理應只有友景知道嘅事情,而友景話佢無講過俾其他人聽,咁我只想到三個可能性:a) 韓藯中心個案資料外洩;b) 友景當世景係植物人聽唔到,將心事講左俾佢聽;c) 友景喺知情或唔知情(第二人格)嘅情況下泄露左俾紅泣知道。
3)先講世景。相信觀眾都睇得出佢似乎唔係毫無意識。但如果話係手腳活動自如可外出犯案,或至少可以動手用電腦,打電話去指示人作案,我會覺得有啲牽強,畢竟要騙過醫生姑娘都唔易卦?咁佢清醒嘅話,頂到盡只能開口講野,咁佢要做紅泣就一定要有幫兇。目前同佢經常接觸嘅只有友景,後母同看護。雖然我覺得後母有古怪,但佢對虐兒無強烈反感,無非常憎恨友景要陷佢於罪或令佢瘋癲嘅表現,又無時間(要照顧孫女),無咩可能要幫世景扮演紅泣。
4)韓藯中心:資料外泄機會唔細,畢竟電腦保安方面大有漏洞。如果係韓藯中心嘅話,李恩浩嫌疑不少。恩浩係男二,目前出場唔多,相信戲份集中喺後面,此子大有故事。但係就算佢係紅泣,我都唔相信佢係一個人作案。女乾屍單案,佢問左警方兩次,死者惠善係咪死得簡單。咁佢似乎唔係落手落腳殺惠善果個。佢似係幫兇,幫手送走荷娜,盗取資料,之類。佢初段時有帶走過友景個女去玩,俾友景打左一巴,果時佢似乎已經識友景/牽涉其中。
5)友景故意講大話,佢有將個案話俾其他人知,令紅泣知道而作案。咁我又覺得以友景表現,可能性極細。友景嘅第二人格講出去呢?咁都要有證據例如電腦記錄卦?暫時存疑。
6)咁,以目前情況,恩浩比較大機會係紅泣或同紅泣有關聯。無論係邊種情況,佢背後都有一個相關作案團體("我們的孩子"? 孤兒院? 其他組織?)。我傾向相信佢唔係紅泣,或至少唔係惟一嘅紅泣。紅泣喺路上回覆友景時,恩浩有不在場證據。有一個劇情我有啲在意,就係車禍死果個男仔個網紅衰媽俾車撞,結果搵到撞佢果個人係外國番來,手上有紋身嘅無名男生。呢個男仔我估佢同恩浩係識嘅,撞直播女唔係意外(浩有見過網紅衰媽)。會唔會係孤兒院同伴?咁,孤兒院喺呢件事上有無角色?咁孤兒院女院長呢?兒童中心院長阿爸(創辦人)呢?時烷父母呢? 亦似有故事要講。孤兒院果幅文東人詩都不能忽視。

男爵府

終於睇到第十一大集(第22小集)。編劇開始收網,但紅泣係邊個仲未講得準。戲非常好睇。仲有兩星期就完,相信唔會爛尾,強力推薦。

首頁

尾頁

跳至