請問ethan 點讀?

moonmoonbabies
|
at than 定
e than?
thanks
nganc9
|
e汾
goat
|

e than,
不過好多香港人讀唔到th, 簡單three都變成free, 你怕唔怕會變成e fan
py84ko
|
伊藤
|
nganc9 發表於 18-11-22 21:19
e汾

thanks
|
goat 發表於 18-11-22 21:19
e than,
不過好多香港人讀唔到th, 簡單three都變成free, 你怕唔怕會變成e fan

thanks. sounds like even
cestlav
|
https://www.pronouncenames.com/search?name=Ethan
Poyau    發表於 18-11-23 00:39
|
py84ko 發表於 18-11-22 21:21
伊藤

尾音是滕?or ven?
tester5
|
E 汾(留意唔好讀漏TH發音)
SWtwins
|
e than,

公司個master經理讀''E騰'',真係讀屎片
py84ko
|
moonmoonbabies 發表於 18-11-22 21:24
尾音是滕?or ven?

我見人地D 仔又係改 Ethan, 都係讀 「伊藤」
李露眉
|
好難讀,要有th音
我唔識讀,叫朋友個仔名好尷尬
林源吉
|
e than
貓頭雀
|
mission impossible 嘅 E - 焚
你快啲去睇下
Poyau    發表於 18-11-23 00:40
bdrescue
|
e焚
SWtwins
|
李露眉 發表於 18-11-22 21:28
好難讀,要有th音
我唔識讀,叫朋友個仔名好尷尬

我讀成jonathan個than
tester5
|
e than,
我本來都想改阿仔英文名ethan,但老公英文發音mama地,肯定發唔到th音。
為免佢連自己阿仔個名都讀錯我放棄左唔用呢個名
bmuimami
|
音E 墳
Ashleycorina
|
https://youtu.be/eSd7rCoffXo
crazygal
|
f音同th音發音唔同。 th音係將舌頭放喺上排牙齒下面, 但牙齒同舌頭之間要留少少位噴啲氣出嚟。

我覺得Ethan呢個名勁難讀。 除咗th難發音仲有個a係silent。正式嚟講應該讀“Ethn” 。