3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

家長日時,老師話兒子有幾個問題,叫我帶仔做評估,我上綱睇過佢並非ADHD,或自閉。老師話佢不能攪亂他的次序,不會變通,如果要求做一些不是他平常做的事,他不能接受,英文老師形容為it is like the end of his world!第二,不能融入一大班人的圈子(三,四個人的圈子沒問題)佢在學校亦有幾個好朋友。第三,上堂會雲遊太空叫佢幾次都唔應,然後老師叫班上同學一齊嗌他,他才會回魂,問為什麼這麼多人嗌我。想請問有沒有家長有這個問題,又知不知道他究竟是不是有病?(佢平時在家,在外與其他人的交流是完全沒有問題的)

大宅

Ccaracw 發表於 18-11-22 22:59
家長日時,老師話兒子有幾個問題,叫我帶仔做評估,我上綱睇過佢並非ADHD,或自閉。老師話佢不能攪亂他的次 ...

有可能係專注力失調或亞氏保加症,係依個世代好多小朋友都有可能有其實上網睇唔太準,始終做個評估無壞嘅,可能重會發現仔仔係資優呢

男爵府

家長日時,老師話兒子有幾個問題,叫我帶仔做評估,我上綱睇過佢並非ADHD,或自閉。老師話佢不能攪亂他的次 ...

我大女2歲果時就係咁,n班老師叫我帶女去評估,結果係自閉症,6歲前係黃金治療期,老師咁講可能你會好難接受,但佢對咁多小朋友,見到有疑似同家長講,其實都係想為小朋友好,我覺得你真係帶佢去評估下

政府要排期1年先有得評估,私人既都要排期1個月,政府既評估再排治療你仔都6歲啦

男爵府

我女2歲已經認得晒a to z對答冇問題,講到句子,當年老師話佢喜歡玩單一玩具,偏愛某色,其他色佢唔玩,對住一大群人會驚,選擇自己玩,到上英文堂表現活躍,轉換課室時會難適應,叫我排定評估

大宅

wcm991101 發表於 18-11-23 15:41
我女2歲已經認得晒a to z對答冇問題,講到句子,當年老師話佢喜歡玩單一玩具,偏愛某色,其他色佢唔玩,對 ...

謝回覆,你女兒現在什樣?接受了那種治療?有效果嗎?真的萬萬想不到是自己兒子!

男爵府

老師講得,去做下評估吧,老師有經驗,而且一班小朋友比較容易睇出邊個有問題

男爵府

Ccaracw 發表於 18-11-23 16:28
謝回覆,你女兒現在什樣?接受了那種治療?有效果嗎?真的萬萬想不到是自己兒子!
...

女兒宜家3歲3個月,岩岩先排到服務上左第一堂,遲下會排到校服務,我女智力,大小手肌都冇問題,係社交差少少,3四個小朋友玩冇問題,一大群(混齡全校)就會驚到連堂都上唔到,興趣班等都非常怕,所以宜家都冇報興趣班,想得佢慢慢來接觸小朋友先

男爵府

Ccaracw 發表於 18-11-23 16:28
...

係未排到服務既時候,我帶佢去左上主日學,希望佢藉宗教信仰同其他小朋友互動,主日學1班5~10個學生,3個老師教,我覺得好好呀,老師知我女有特殊問題都好用心咁引導佢,雖然教既係神學,但社交大大提升,宜家已經冇細個咁驚人啦!

哩類病都冇藥吃,要行為治療,排到服務通常都係做小組社交同言語治療,見心理醫生咁,宜家佢見到陌生人都冇再哩係我後面了,安全感大左

大宅

wcm991101 發表於 18-11-23 17:21

係未排到服務既時候,我帶佢去左上主日學,希望佢藉宗教 ...

謝謝你希望你女兒一天俾一天進步!

男爵府

Ccaracw 發表於 18-11-23 18:42
謝謝你希望你女兒一天俾一天進步!

多謝

男爵府

上堂雲遊太空老師反映过几次。後來帶佢去英文補習班都英文老師話係走神嚴重,我都擔心過,不過後來佢鍾意左個課程,就無事啦。當時我懷疑係ADHD

子爵府

去評估吓,有固執思想同行為,社交有障礙,及言語發展迉緩(可有可冇)係自閉症三大指標。
我仔那時都在四歲才發現有問題。講好聽就話其實佢都幾正常,徵兆唔明顯,所以迉發現;講唔好聽係迉左開始治療,唔知有冇影響進度。

I support autism acceptance!

複式洋房

同我阿女一樣,佢係阿士保家。快去做評估,就算真係有事,都在六歲黃金期前治療較有效。

珍珠宮

回覆樓主

形容徵狀似自閉譜系
盡快帶小朋友去見專業人士

大宅

謝各位的回覆請問大家如果要自費為何要排期去協康會?因為我看過協康會都要6000多元。我因為不想等啦已經經預約了一位醫生

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都讚成JM講既,老師講得,最好盡快帶佢去睇下

男爵府

似自閉譜系
早d排隊先,排隊睇都要排年幾。

大宅

似有自閉譜系,我女都有呢個病,以前叫佢唔多應人,行為又固執等

別墅

我囡囡三歲,同你小朋友情況好似!响屋企同家姐相處好正常,但在學校情況老師話佢唔主動,連出去拎茶點都唔出,老師又話佢自己講唔到係男仔定女仔(但佢响屋企講到自己係女仔)真係令我好擔心!其實正常三歲小朋友係咪應該要講到自己係男定女呢?
我自己覺得每個小朋友都唔同,學野有快有慢,定係學校比較緊張呢!

大宅

MommyPanel勳章

Ccaracw 發表於 18-11-27 17:41
謝各位的回覆請問大家如果要自費為何要排期去協康會?因為我看過協康會都要6000多元。我因為不想等啦已經經 ...

協康係政府認可機構,除左評估佢仲可以推介一堆訓練俾你。你必須要確定你搵既醫生所出既報告係政府認可(例如拎住份報告係咪可以去教育局申請支援?)

首頁

尾頁

跳至