師奶暈倒診所外 醫生冇幫手 仲話唔好擋門口?

mickeyeva
|

如果見到有人暈喺街,你會點做?近日元朗有女士暈倒在診所門口,周遭市民即時熱心上前幫忙,但當診所內的醫生出來時,竟是着她不要坐在門口?

照片於星期四(22日)上載至Facebook群組「元朗吹水區」,在元朗裕景坊附近一間診所外,有女士懷疑不適暈倒在地。當時其同行友人及途人均上前照顧︰「Call白車穩陣喎,Call唔Call呀?以前有冇試過咁樣呀」?

發貼者透露,當時其友人向診所求助,冀診所的醫生能幫忙查看事主情況,未料「醫生冇人理,叫嗰位女士自行Call白車,不特止,嗰位醫生行出嚟叫人唔好坐喺佢舖頭門口旁邊」。

《港呢啲》致電有關診所查詢,獲護士回覆指醫生正忙於工作,需待下個月才能回應事件。

Joey8
|

樣禾糖
|
呢個醫生,不予置評!

ninachu
|
咁黑心
newcook
|
聽執
twotigers
|
離晒譜
babynetnet
|
嘩……個e生當嗰個女士係乞衣咩 咁既e生唔睇都罷……
shareholder
|
唔係嘛,唔幫都算, 你有自由唔幫, 但都唔好講風涼話啦
洋蔥頭媽咪
|
通常呢d情況醫生都會卜倒走出黎幫手,呢個醫生唔幫不特止仲趕人走,心地咁差想幫自己倒米
Chowying
|

個醫生重夠膽咁講~王醫生解釋,當時已是診所關門時間,他協助完該位暈眩女士後,需要關閘,而關閘後診所門口是沒有一個石壆位供坐著的好心佢唔覆就算喇,收遲一陣真係咁緊要咩,都唔會真係咁耐姐

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cinda72.
|

解釋左啦,當既診所有個小童同樣都係暈緊,醫生治療中喎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
油麥麥
|
babynetnet 發表於 18-11-22 23:57
嘩……個e生當嗰個女士係乞衣咩 咁既e生唔睇都罷……

任何身份都是一條生命要尊重要珍惜!
sandypink
|
難以置信
kyk
|
暑假阿女去睇醫生 (普通傷風感冒),等攞藥期間見暈,診所姑娘即刻幫忙俾阿女平瞓梳化,醫生即出嚟睇阿女,叫姑娘安排入醫療室瞓床,點知原先同時間有另一病人都見暈入咗醫療室,所以唯有喺梳化瞓,但經過觀察一輪,阿女都係感得暈,最後係診所幫手 call 白車。

我想講當事人當時實好驚,醫生就算即時唔知咩事,但做個簡單檢查或幫忙處理個病人,我諗等當事人會冇咁無助!簡單嘅舉動已經知個醫生有冇醫德,事後講乜都無用。
小金龜
|

平時行過尼個醫生好好生意

ksviola
|
細細個就睇王醫生
佢係會夜晚打嚟問今日食完葯依家情況係點
咁關心病人既醫生,唔信佢係見死不救

Fishqqma
|
ksviola 發表於 18-11-23 02:05
細細個就睇王醫生
佢係會夜晚打嚟問今日食完葯依家情況係點
咁關心病人既醫生,唔信佢係見死不救

大力大力
|
仁醫?

真是100人有幾人?
yeemeif
|
又唔可以一個報導就判斷人地有無錯,我地又唔係當事人,咁樣對個醫生唔公平
YY1101
|
呢D咩E生?