自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

佢似乎處理唔到,咁你要同班主任講,等佢出手

用戶要求終止服務

hoiching0516 發表於 18-11-23 11:09
呢個方法原來唔多好, 會俾對方家長投訴架...... o的家長從來唔覺得自己小朋友係有問題, 一句話玩下, 冇心 ...

我覺得可以私了就私了 ,如果要老師都知道,可能對對方嘅小朋友有負面影響,怕老師標籤佢,依個係我嘅諗法

用戶要求終止服務

hoiching0516 發表於 18-11-23 11:09
呢個方法原來唔多好, 會俾對方家長投訴架...... o的家長從來唔覺得自己小朋友係有問題, 一句話玩下, 冇心 ...

不過我又唔係當事人,但係如果真係係我小朋友身上發生我真係會直接傾,因為我唔想搞大件事影響兩個小朋友嘅情緒,話人嗰個係唔啱,但係係唔係要將佢啲醜事,比老師知呢?! 我怕會影響到人哋小朋友嘅情緒呢個係我嘅諗法,唔想對方小朋友比老師標籤影響操行

所以可以私了就私了,如冇改善嘅,就直接向老師反映

男爵府

陪月勳章

SuperChanB 發表於 18-11-23 15:44

不過我又唔係當事人,但係如果真係係我小朋友身上發生 ...

唉,學校唔主張私了,但又唔prefer家長為小朋友同老師反映,但小朋友同老師講完又係冇改善,真係好煩

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-11-23 12:29

本身佢性格比較樂天,外向。由細個開始,有時喺街遇 ...

這樣子很好呢,比起讀書要好叻,我更希望仔仔可以有良好的待人處事態度,之後可以放心佢自己處理問題,這樣起碼將來很吃得開
我代表我自己,你仔仔讀書應該都叻!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sukicloud 發表於 18-11-23 16:21
這樣子很好呢,比起讀書要好叻,我更希望仔仔可以有良好的待人處事態度,之後可以放心佢自己處理問題,這 ...

一直覺得學習嘅層面好廣闊,不只局限於書本,日常生活好多小事情也可以討論思考同學習,也教佢地要易地而處。

所以佢上左小學,遇到問題,我都放心叫佢試下處理解決,也可以同我傾

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chowqv 發表於 18-11-23 01:10
舉我個仔既例子:同學經常叫佢做"死肥仔",佢有唔開心;但我同佢講:答d同學…肥仔,我係;不過我未死…所 ...

Jm好叻同正面

公爵府

SuperChanB 發表於 18-11-23 01:15
有冇家長WhatsApp群組啊?同同學父母傾下

不過如果係我嘅做法 我會放學嘅時候見到呢一個同學仔我會直接同 ...

我知仔同一情況, 忍咗幾個星期終於喺學校喊咗 我同人哋阿媽講, 對方話係咪兩個細路坐得近我個仔對佢個仔有偏見咋喎。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

0q.cathy 發表於 18-11-23 16:46
Jm好叻同正面

正過鬼咩,佢地話我教到個仔好串。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chowqv 發表於 18-11-23 18:21

咁改人花名個人都口多啦,比人串係抵死,學下收下把口

子爵府

christyheihei 發表於 18-11-23 11:25
個花名唔係同性格有關咖,可能係我覺得嚴重性大,如果真係有心關心既JM,我唔介意PM講,始終唔想公開講太多 ...

係咪話佢有臭x味呀?

侯爵府

岩岩同個仔ws左幾句,佢話個同學今日又話佢,我問佢其實有冇表示過叫佢唔好講,佢話有,個同學話佢既時候我個仔會叫佢唔好講。我問佢有冇試過同老師講,佢話唔想比老師知,我話咁呢件事你想點解決/媽咪點幫你?佢話冇咖,只係想話我知今日個同學又話佢我問佢係咪好唔開心,佢又話少少啦,不過當佢透明同當聽唔到,覺得佢好幼稚喎自己d功課未做掂就成日花時間去話人。一陣返到屋企面對面再傾下先

男爵府

choc_choc 發表於 18-11-23 11:01
呢啲小學雞,你大人教返一兩招駁佢就得啦,個衰仔嗌你仔花名,你個仔咪同佢講「咁叻,一齊入校長室再講多次 ...
揾老師幫不如學下自救,是一個機會訓練小朋友toughen up。
如果下次被人起花名,要教小朋友吾好😡,最好laugh it off!

五年班應該已經懂得処理花名尼的,樓主要多留心小朋友社交多的指引他學習對付不同的人。
心態上要知道在學校一定會遇到不同的人,做人吾好有victim的思想,要學識処理吾同的“噁人”。
依傢的小朋友沒我地小時侯單純是真的。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我會接送小朋友返放學,搵個同學或者家長直接同佢講,唔好再同自己小朋友改花名

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

chowqv 發表於 18-11-23 01:10
舉我個仔既例子:同學經常叫佢做"死肥仔",佢有唔開心;但我同佢講:答d同學…肥仔,我係;不過我未死…所 ...

唔好答安全d小朋友就係喜歡玩,如果答佢佢地會緊加玩得利害

公爵府

金魚媽 發表於 18-11-23 01:54
都持續左咁耐,小朋友真心壓力大!
我唔會理怪唔怪獸,我會比我小朋友知道,佢比人蝦,daddy媽咪點都會幫 ...

agree
小學一定幫手同老師講
中學就真係未必

水晶宮

christyheihei 發表於 18-11-23 00:16
個仔讀五年班,今晚傾開計,原來佢由10月開始每日都比個同學講花名笑佢,佢好唔開心頭先仲講到攬 ...

佢會唔會每日返到黎都同你講學校嘅野?我仔二年級,一返到屋企都會同我講喺學校發生過乜特別野,佢亦有同學改佢花名,佢明顯唔開心、我即刻message比佢班主任叫班主任留意一下,自始之後冇同學再敢改我仔花名

大宅

christyheihei 發表於 18-11-23 18:37
岩岩同個仔ws左幾句,佢話個同學今日又話佢,我問佢其實有冇表示過叫佢唔好講,佢話有,個同學話佢既時候我 ...

樓主,俾我會同班主任講。搞到我小朋友心裡唔開心我當面鬧佢都夠膽。

但我會話仔仔唔想好似告發同學仔咁,所以要麻煩老師講話係老師自己聽到,唔好俾仔仔知係你打過俾班主任。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

chowqv 發表於 18-11-23 18:21

呢個都係concern,因為識反駁,對家反去唸完可能過幾日就講其他野回應,可能變到沒完沒了咁。所以小朋友懂看開係最好,最怕被杯葛,又被改花名,真係好慘

首頁

尾頁

跳至