自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野,OK,第一份工成日都唔返,做未夠3個月,第二,三份返左年幾,我以為有好日子過啦,又話唔做,跟D朋友返待應pt,一星期返得2,3日,其餘時間就拍拖,夜夜都唔返,頭先問佢做乜呢個月唔俾$爸爸,之前話5百,冇,2,3百都OK,呢D係佢本份(每月俾一千蚊我),點知佢副嘴臉仲慘過問佢乞,我咪同佢講,佢問我拎$,我有冇咁對佢,我唔係問你乞,你可以唔俾,跟著佢話瞓覺喎,幫個女友攪個生日洗二,三千都冇問題,行左個零月咋,我唔敢同老公講,費時佢唔開心,但我又頂住……

男爵府

明白你呀,要等佢第時大個先明白父母辛苦,你要加油呀,支持你

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

16,17歲尷尬年齢, 未必樣樣事都了解. 等佢再大 d 先, 唔好同佢硬踫.

男爵府

yee123480 發表於 18-11-23 02:55
明白你呀,要等佢第時大個先明白父母辛苦,你要加油呀,支持你

謝謝……但真係好難頂,難頂到想逃避……

wcpcelia    發表於 18-11-23 11:21
RAA    發表於 18-11-23 09:37

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

你咁林善,俾我都唔彩你!放響least priority ,有就俾無咪聽你哦兩句,佢都唔顧親情孝順

我有個親戚又係咁,佢成日同我呻養大個仔仲要倒貼無家用,我心諗,你縱容佢唔俾家用仲要養佢係你問題囉⋯⋯ 我個囝係咁我$1都唔會俾由佢餓死,大大個人有手有腳正常人慌佢會搵唔到食?求其搵份正職都萬幾啦!個仔又係做pt /freelance,一個星期返幾日幾粒鐘,你又接受到

佢又欺善怕惡,淨係收到個囡既錢做家用,搞到個囡勁嬲佢,成日覺俾錢呀媽去貼呀哥,偏心到出曬面⋯⋯ 跟住搬走埋去人地屋企住

如果我有個咁既仔我掉埋佢d衫出街趕走佢,以後唔好再見,當自己生左件叉燒算

大宅

littlefunpig 發表於 18-11-23 05:15
你咁林善,俾我都唔彩你!放響least priority ,有就俾無咪聽你哦兩句,佢都唔顧親情孝順

我有個親戚又係 ...

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-11-23 05:15

我有個親戚又係 ...

針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係有咩事就趕個仔女出去算數咁兒戲

APIGMA    發表於 18-11-24 12:24
cissie    發表於 18-11-23 23:41
CMMa    發表於 18-11-23 09:25

公爵府

樓主 個仔都咁大
鬧 只會越走越遠
試下同仔講出自己感受
叫佢易地而處為父母諗下
睇下佢點講
可能因為學歷低 工作有好多困難
佢會唔識處理 慢慢傾下啦
溝通+加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wonghiuyeezozo 發表於 18-11-23 03:08
男人知道自己現實條件不足 先會上進

聽過一個例子 當年男仔會考零分 同個女仔拍拖 諗住儲錢結婚 愛情至上 ...

同意
未開竅講咩都吾入耳
人生既路系佢自己
已經盡力說明 可以做亦做晒

珍珠宮

bluetulip 發表於 18-11-23 05:40
針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...

趕出去講就易,趕出去有咩事後悔一世

伯爵府

樓主,知道你難受。 對住激氣的仔女,比配偶更痛心。
佢仍肯出去做工,都未算最差,只怕做隱青

得閒傾下,給他知道父母的擔心,都係出於關心。 家用問題,開心見誠講下,不要迫佢。

琥珀宮

對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

若人工唔多,個個月肯比一千你,唔算太差。我識既朋友,仔女大學畢業,唔比家用多過比家用!

唔講銀碼,比家用,其實唔洗分開比父母一人一份啦,個仔比完,父母自己分啦

琥珀宮

其實關係係長時間建立,佢細時你地關係ok嗎

伯爵府

我第三個妹同你個仔差唔多
佢好彩我媽仲非常照顧佢
但我講明 將來我一定唔會養佢
佢餓死都唔幫

老實 佢仲係咁 因為有個咁既媽貼佢
我最後只有唔比咁多錢係佢手

水晶宮

你話, 出黎做野,就要俾伙食,
仲要阿媽爸包到你幾時?
你讀書,無錢, 可以俾錢你,
做野就要俾錢屋K, 應份的,

屋K 燈油火蠟都係錢,
叫佢有本事就出去住.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

已經16/17,哦佢鬧佢,只會大家關係越來越差,越來越遠,佢肯工作,兼職也是好,既然佢決定去做工作,由佢經歷下辛苦,針不拮到肉唔知痛,人生有時要自己親身體驗經歷過先知。方向,都靠佢自己去揾的。

將你感受話佢知,多比支持佢,等佢感受到你對佢嘅愛就夠,佢總有天會明白。

瑪瑙宮

大廚勳章

你夠唔夠膽同你個仔講。。。如果最基本1000+500都比唔到。。。就唔好返嚟屋企。。

認真嘅。。九唔搭八搵份正職最低工資都肯定過10,000。。。返嚟瞓返嚟沖涼。。既然講到學人出嚟做嘢賺錢就點都要負返小小責任。。。

幫條女搞生日就洗幾千冇問題眼都唔斬。。依家係助長佢變成啃老
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

BK Milk勳章

如長期家用都無
我會叫佢搬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

關心多D個仔先,唔係佢會覺得你咩都為錢,唔會明你只係想佢盡責,多D同佢傾下,睇你既文字好似爸爸一向唔參與教小朋友,對你個仔唔係好事。

首頁
12345...6

尾頁

跳至