自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

十六七歲唔大唔細真好難處理,呢個階段唔學壞最緊要,心急唔黎。當年我細佬都係咁,我爸媽幾睇得開,覺得屋企唔係等佢開飯,由佢玩下先最緊要唔好學壞。後尾比女飛左兩次 開始有啲醒悟,加上玩埋啲同學開始出黎做野 有比較,開始勤力返工,博命揾錢。

呢個年紀太強硬有時又唔係咁好駛,佢走左出去唔返黎 自己又心掛掛,太放鬆又驚返唔到轉頭,係好矛盾。惟有順期自自然,當佢返緊學 自給自足。

公爵府

牛年勳章

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

樓主,妳一定好擔心了,唉!長憂99, 不過,看來擔心也無用了,他耍經歷長大,碰釘在所難免,父母能做既,就是學習接受和面對,多d 和老公互相扶持和鼓勵,吾容易放下,但也耍學習放下呀!

男爵府

CMMANDY 發表於 18-11-23 18:23
樓主,妳一定好擔心了,唉!長憂99, 不過,看來擔心也無用了,他耍經歷長大,碰釘在所難免,父母能做既, ...

謝謝你安慰呀,我成日同自己講,俾D時間啦,睇開D啦,原來把口得,個心唔得,知易行難,想做個恩威並重既媽媽,原來好難好難,又或者我跟本唔係一個稱職既媽媽,我成日問自己,對亞仔我處理得好唔好?盡力未呢?可唔可以做得好D……好矛盾,至於我老公,佢淨係敦起爸爸款,唔會好好倾,我都冇辦法,夾起佢地中間,我就黎氣都冇得抖……

子爵府

sman 發表於 18-11-23 18:34
謝謝你安慰呀,我成日同自己講,俾D時間啦,睇開D啦,原來把口得,個心唔得,知易行難,想做個恩威並重既 ...

Add oil

子爵府

bluetulip 發表於 18-11-23 05:40
針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

我個時呢個年紀,
窮有書冇得讀要出嚟工作,
到有工作就離開家,
唔知係咪到呢個年青年係咁反抗屋企!

你睇看D,有日仔仔會明白你地對佢好!

男爵府

回覆樓主:

叫爸爸出馬,教個仔做男人要有擔當,你都唔想個女仔有日嚴你窮走左啦,今日你可以洗錢佢身上,第日呢?要租樓,結婚,呢啲錢邊度黎?讀唔成書唔緊要,出黎做野肯做,識人際關係就得。每個年輕人一出黎做野都有迷失既時候,佢都唔知自己想點,可以做啲乜,叫爸爸講多啲親身經歷,做男人要點做,睇下佢咩反應先啦,加油

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

sman 發表於 18-11-23 14:36
多謝各位意見,係我自己睇唔開,昨晚又失眠了,以上有jm叫我用強硬手法,但我知我一叫佢走,走左要番轉頭就 ...

唔好用強硬手法,唔同意/唔係叫你林!

你找下家庭社工,點樣幫助你同你大家了解!

公爵府

牛年勳章

謝謝你安慰呀,我成日同自己講,俾D時間啦,睇開D啦,原來把口得,個心唔得,知易行難,想做個恩威並重既 ...

家家有本,難唸的經,千祈吾好有任何祈望,形成壓力和比較,我就是我,獨-無二,老公個邊,妳耍試下和他倾,大家也有經歷十八+九歲,係好想自由,鐘意做自己想做,好正常,父母搏住他們,他們飛吾到,會吾愤氣,佢有能力飛,咪欣賞佢勇敢好試,當年的我們,也好想架,但家人管制哂,多些想試下,夠竟反叛係点架呢?爽吾爽架,看下老公有咩反應。

另外,可以想一想,有咩方法,提醒阿囝,階段係一步一步行,千祈咪行差踏錯。享受自由和青春,養自己也是緊緊夠,吾好搞出人命,令自己失去自由,父母只是提醒你,路係自己行,無人阻到你的選擇,希望你三思,凡事停一停,諗一諗

男爵府

我会煮佢反,不洗佢衫,由佢自生自滅,所有野也不理佢

水晶宮

我覺得你已經做得好好喇。你仔識得跟你 say sorry, 個底係乖仔, 只係未開竅。

認同你趕走係會等如冇咗個仔, 佢更大機會墮落。現階段要保持溝通, 及叮囑佢唔好同女仔搅出人命。個肚在女方, 落唔落唔到男方話事, 男方點都要負責任, 想向上爬, 冇㗎喇。

男爵府

birdbird 發表於 18-11-23 19:53
我覺得你已經做得好好喇。你仔識得跟你 say sorry, 個底係乖仔, 只係未開竅。

認同你趕走係會等如冇咗個 ...

係……我巳再三提醒佢,唔好做一D自己負擔唔到後果既事,佢話佢明白,希望佢真係做到啦

大宅

回覆樓主:

唔覺得囝囝太差,反叛期仲識say sorry巳難得

就算係大人都會為另一半做出極愚蠢的行為,難道你身邊沒有一個朋友是這樣?仔仔用$2-3000同佢女朋友慶祝,呢個歲數要威真係好正常,有邊個細個唔會2-3000買限量版波鞋?有幾多大人會用過萬買名袋?這是他成長的路
每個月比$1000你已經好好,媽媽俾啲耐性等佢去成長,不要太計較,俾佢自由發展
過多幾年佢就會唔同晒

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

叫佢出火去自己住,同阿媽住就要聽阿媽話

男爵府

julieko 發表於 18-11-23 20:09
叫佢出火去自己住,同阿媽住就要聽阿媽話

咁佢又未至於帶返屋企……我會癲架

用戶要求終止服務

如果佢唔想讀書,叫佢去外國working holiday體驗下

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

sman 發表於 18-11-23 20:12
咁佢又未至於帶返屋企……我會癲架

唔係帶唔帶返屋k呀,係叫你仔自己出去住,搬開呀~
佢有能力做咩都得,冇能力就要乖乖聽講

男爵府

回覆樓主:

見下佢女友,飲個下午茶,了解咩情況。問佢地將來想點?要好好工作儲錢買樓結婚等等。搵份文員,都有萬幾,唔好懶下去。佢呢啲年齡,佢聽女友講,多過阿媽。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 18-11-23 16:25
對個青春期少年長編大論? 希望你成功

唔好話10零歲青年,我見咁大篇野都飛曬佢

好認同你講,一定吾可以長篇大論,我仔成日叫我講重點

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bluetulip 發表於 18-11-23 05:40
針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...
同意你講法,有D人到發生係自己身上就唔同咁講法,我識有朋友成日好似人格分裂,講一套做一套

首頁

尾頁

跳至