27個月大訓覺時間

kittyuk
|
我個仔依家27個月大。日頭加夜晚只訓10個鐘左右,會唔會太少?

同埋日頭唔多肯訓,試過日頭訓多左,果晚即刻半夜醒。
sammiso
|
訓10個鐘唔算少嘅喇,睇BB精神好就行嘅。
kittyuk
|
sammiso 發表於 18-11-23 11:29
訓10個鐘唔算少嘅喇,睇BB精神好就行嘅。

oh thanks!因為見身邊朋友既小朋友大部分都訓到12~13個鐘。但我個仔全日得10個鐘驚太少
cookingbaby
|
我個又係,成日都唔肯訓中午覺窩,我都好頭痕呀。
|

回覆 kittyuk 的帖子

Hi kittyuk ,通常1-2歲小朋友全日大概瞓11-14個鐘左右,囝囝 27個月大全日瞓到10個鐘OK呀,最緊要晚上瞓得好。 媽媽每日同BB去遊樂場/公園跑跳跳,鍛鍊大肌肉,黃昏後盡量只玩得靜態活動,對佢睡眠質素都有幫助架。囝囝有冇每日做運動?
kittyuk
|
[email protected] 發表於 18-11-23 17:24

Hi kittyuk ,通常1-2歲小朋友全日大概瞓11-14個鐘左右,囝囝 27個月大全日瞓到10 ...

有呀 佢每日去公園兩個鐘。下午又要番學。 佢都算多活動 唔知點解訓咁少(emoji)
kittyuk
|
cookingbaby 發表於 18-11-23 16:33
我個又係,成日都唔肯訓中午覺窩,我都好頭痕呀。

都係兩歲嗎?
RubyYu07
|
kittyuk 發表於 18-11-23 17:54
有呀 佢每日去公園兩個鐘。下午又要番學。 佢都算多活動 唔知點解訓咁少(emoji)
...

有D小朋友精力係特別旺盛架!
|
kittyuk 發表於 18-11-23 17:54
...

小朋友好活躍和精力充沛 佢地鍾意有自己嘅一片小天地,製造令佢輕鬆開心嘅睡眠環境,入睡前同佢講下笑話或睡前故事,或者聽輕柔舒緩的音樂令心情放鬆,同佢蓋被時俾一個goodnight kiss 同佢講晚安,亦可以俾一個替代物例如媽媽嘅枕頭,或者佢鐘意嘅公仔,去增加佢安全感,對瞓覺都有幫助架

sammiso
|

BB精神狀態好,生長線合格,唔使擔心訓唔夠嘅。