自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

MaMaow 發表於 18-11-23 13:22
囡囡11月細B K2, 班內全都係大同超大B,部分大佢整整一年,呢排同老公諗緊好唔好重讀做超大!好多人話升小 ...

早幾年兩間都有收細b,你去EK睇下呢兩年係點先
請勿打招呼~

男爵府

水深火熱 發表於 18-11-23 14:02
我覺得睇個人,唔關大細B事。超大B去面試又唔出聲,都死梗。

認同,我識有個小朋友,我覺得佢係醒目,K2已經流利英文,普通話,佢家庭背景好好,爸爸醫生,媽媽係律師,基本上所有直資同出名神校都有考,最後只有一間直資收佢!其他完全冇回音!

男爵府

我囡係10月b, 今年小一,幼稚園讀私校 X藝,佢今年第一次考試成績係全班頭三,所以細b唔一定比大b差

公爵府

囡囡11月細B K2, 班內全都係大同超大B,部分大佢整整一年,呢排同老公諗緊好唔好重讀做超大!好多人話升小 ...

我仔都係細B現K3,讀普通學券幼稚園,報咗幾間大競爭小學,但並非大包圍。 有兩間second-in.
暫時我唔會考慮repeat,因為老師意見同埋我自己觀察過小朋友有能力上小一,但的確考某些名校細B會輸蝕。 不過好彩,我自己呢區嘅官津小唔係太差,考唔到直私就抽獎叩門啦,我預咗㗎啦,冇問題。
同埋我衡量過,自己個仔可以好明確話比我知邊間學校佢鍾意邊間學校佢唔鍾意,仲要有埋理由,我亦係呢個過程知道個仔適合讀乜嘢學校。 既然睇嚟都夠成熟,我會俾佢上小學,因為當全班人都上小學但係佢要重讀,我覺得佢會唔開心。
所以係呢個階段,我建議你留意小朋友嘅能力上係咪應付到。 另一方面,睇吓同區嘅官津你係咪接受到。如果你接受唔到本區嘅小學一定要考直私,我會建議你重讀K2。

子爵府

MaMaow 發表於 18-11-23 18:19
未知有乜二線小學,大包圍呢兩間必考咋
我眼中呢兩間唔係二線呀,或者你搵多D資料

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

家長,其實好多大B都可以入唔到女拔架。

只可以話,大B一定較著數。

如果你事在必行要入搶手學校,唔需要思考,重讀吧,起碼唔好比自己後悔當年冇重讀。
但當然,重讀又是否考到,又係另一件事,冇保證。
但最少,你己盡了力了。

公爵府

CKY 及 陳守仁,肯定不是二線⋯⋯ 據我所知陳守仁好睇學術的

伯爵府

想生BB熱投

望女成鳯就做大。過來人。
I am Agent P

子爵府

既然冇要求既等派位囉,唔係怕面試考唔到

公爵府

回覆樓主:

我仔12月尾出世,當年我冇比佢做大b, 我問幼稚園老師佢需唔需要repeat一年,老師話佢ok唔使。 老實講,喺幼稚園嗰三年始終同年頭嘅人爭差唔多一年,佢嘅體能、小肌肉同大肌肉發展都係會差少少,但佢語言能力好強。

佢讀小一嘅時候, 除咗身型係比較同年嘅人細小, 基本上其他學習冇乜大分別。 去到小三小四已經睇唔到同人哋有咩差異。 我仔讀間小學系區內一線津校,小六嘅成績係級15之內, 今年剛升中,佢自行階段跨區面試 band1英中收佢。

所以其實應該做大b定細b,好睇小朋友本身嘅能力而決定。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我有重讀做大B,真係唔同D

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

名幼無位俾你repeat,可以咁玩:
照升K3,考二線直私,名幼表現唔太差都大機會收,再唔係大抽獎升左小一先,六月叩次熱門學校

之後P1以超大B身份考小學(只有少部分學校如英華唔接受小一申請),唔得既話,同年學期尾考好個成績去插班......

不過我相信條條大路通羅馬,唔一定要咁辛苦,有心有力既,小學入唔到聖喇拔,唔代表入唔到好中學、好大學既

禁止訪問

大宅

凍奶茶少奶 發表於 18-11-23 18:36
我眼中呢兩間唔係二線呀,或者你搵多D資料

我意思係神校唔會強求,基本呢兩間都會考,但細B呢兩間都冇乜望,想睇下係咪target 2線算數

大宅

C.Humphrey 發表於 18-11-23 20:53
名幼無位俾你repeat,可以咁玩:
照升K3,考二線直私,名幼表現唔太差都大機會收,再唔係大抽獎升左小一先 ...

多謝你好好既建議

珍珠宮

環保接龍勳章

陳守仁同CKY叫二線?? 呢2間每年都幾千人考

可考埋SFA/ APS/ KTS /港同/GH 不過都係幾千人考

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至