有冇人做過血液測試搵致敏源?

HebeTsang
|
我女做咗Faber血液測試搵到致敏源係狗嘅皮屑、唾液、分泌物,確實由出世之前屋企阿奶奶已經養狗至今,我哋一家三口將會搬,但新屋要等到一月先可以入住!

但係兩歲嘅亞女嘅濕疹情況好反覆,依家一見到佢拗痕我就好大壓力,越叫佢唔好拗佢就越要拗,有時要好大聲鬧佢先至會停手,鬧完之後其實都好心痛!

請問有冇同路人?離開隻動物之後係咪真有改善?求個案分享,謝謝!
petitsomeone
|

唔一定。

有親友check到對動物敏感,送走隻狗狗俾人暫養,但濕疹都冇好轉到。

可能佢唔止一種致敏源。
Angelice-BeBe
|
狗狗,亦可能只係其中一種致敏源
貓頭雀
|
petitsomeone 發表於 18-11-23 16:31
唔一定。

有親友check到對動物敏感,送走隻狗狗俾人暫養,但濕疹都冇好轉到。

會否是舊物無清走? 比如沾有毛/口水的衣服,床單,梳化等,令小朋友繼續敏感。
Poyau
|
希望搬咗有改善
hnh_mami
|
HebeTsang 發表於 18-11-23 16:18
我女做咗Faber血液測試搵到致敏源係狗嘅皮屑、唾液、分泌物,確實由出世之前屋企阿奶奶已經養狗至今,我哋 ...

我仔對動物無事,但對塵蟎high risk, 自從搬左去村屋無咁大塵,自動好番50%。

我個人認為每日接觸致敏源,病情一定唔會好轉。遠離左理應會改善,但改善情形每人不同。
kiukiu
|
HebeTsang 發表於 18-11-23 16:18
我女做咗Faber血液測試搵到致敏源係狗嘅皮屑、唾液、分泌物,確實由出世之前屋企阿奶奶已經養狗至今,我哋 ...

請問可唔可pm我知喺邊間做同埋價錢。我呢2個星期突然皮膚敏感,痕到不得了仲要全身出曬一粒粒,而家要食1個星期類固醇藥。
Amy1974
|

。。。
HebeTsang
|
petitsomeone 發表於 18-11-23 16:31
唔一定。

佢做嗰種連大部份食物都有埋,報告結果所有食物都冇敏感,就係敏感狗
HebeTsang
|
Poyau 發表於 18-11-23 17:05
希望搬咗有改善

我就係好擔心搬走左都冇好轉嘅話唔知點算好,依家只係兩歲已經咁辛苦,幾時到大,做媽媽嘅我真係好大壓力
七小口
|
HebeTsang 發表於 18-11-23 21:50
佢做嗰種連大部份食物都有埋,報告結果所有食物都冇敏感,就係敏感狗
...

請問可pm在哪做測試嗎?
HebeTsang
|
hnh_mami 發表於 18-11-23 17:38
我仔對動物無事,但對塵蟎high risk, 自從搬左去村屋無咁大塵,自動好番50%。

我個人認為每日接觸致敏源 ...

請問你仔係做Faber測試嗎?high risk數值即係幾多?搬開幾耐開始好轉?
HebeTsang
|
貓頭雀 發表於 18-11-23 16:57
會否是舊物無清走? 比如沾有毛/口水的衣服,床單,梳化等,令小朋友繼續敏感。
...

所以希望我哋去到新屋之後,將啲衫、床單循環咁洗會起到作用啦
HebeTsang
|
Amy1974 發表於 18-11-23 20:48
如果真係好嚴重,考慮先搬出去吧。

找短期租住屋,離開致敏原,睇下有無好轉。 ...

短期租約要包埋傢俬好難搵,最慘新屋嗰度係暫定一月先住到,實質日子未定到
姸媽
|
其實濕疹出現左!就算避開致敏既野,都係比較難好番晒!只望好轉而已
HebeTsang
|
姸媽 發表於 18-11-23 22:01
其實濕疹出現左!就算避開致敏既野,都係比較難好番晒!只望好轉而已
...

希望佢大個啲免疫系統成熟啲,咁就有機會好好多
姸媽
|
HebeTsang 發表於 18-11-23 22:04

我女在發肯時間就去睇中醫!咁就攪掂了濕疹喇!妳都要努力,總會有機會好架
叮噹噹
|
HebeTsang 發表於 18-11-23 22:04

但我仔愈大D 濕疹愈勁,十分困擾
七小口
|
我都有濕疹問題,都兩年多
有啲話食益生菌可以解決到
我就應該係睡眠同腸胃問題引起
唯有每個方法都試一試
HebeTsang
|
七小口 發表於 18-11-23 22:17
我都有濕疹問題,都兩年多
有啲話食益生菌可以解決到
我就應該係睡眠同腸胃問題引起

益生菌已經食咗成年喇,原來對動物皮屑敏感屬於吸入性濕疹,食益生菌冇乜幫助