自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

痕真係忍唔到,我細女之前風癱, 拗痕爪到洗哂血,唯有成晚幫佢爪,等佢訓左就好啲,好慘。
想認識多啲屯門友

水晶宮

2024年龍年勳章

HebeTsang 發表於 18-11-24 16:49
哈哈果然係同路人

咁你對護理有咩建議呢?

其實你都做得好好喇。我地反而要好好學習放鬆,雖然見到佢地R會好心痛好緊張,不期然會鬧,因為愛之深責之切。但佢地同樣受緊苦 ,佢地都唔想的 。話比佢地知,我地會同佢地一同努力。亦希望你搬之前,女女的情況可以在控制下,搬咗就一天光哂
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

Rita 發表於 18-11-24 17:53
其實你都做得好好喇。我地反而要好好學習放鬆,雖然見到佢地R會好心痛好緊張,不期然會鬧,因為愛之深責之 ...

希望啦,我呢兩日會同個女搬去家姐或者媽咪度住住先

子爵府

HebeTsang 發表於 18-11-24 08:06
照你咁講,即係阿仔嘅致敏源可能唔止測出嚟嘅呢啲,所以唔可以完全好返?有冇聽人講過有好返晒嘅個案呢?
...

我覺得可以咁講,免疫系統隨年紀狀態唔同都有影響,就算測出指數高低,都係參考作用,每個人過敏反應亦唔同。

我認識朋友中,好難講話完全好番,但遠離致敏源全部有正面影響。

唔好灰心,濕疹係長期戰,加油

複式洋房

回覆樓主:

唔一定
而且濕疹開始緊去驗未必準架
我都有跟報告去戒口都冇乜幫助

公爵府

上網check 除驗血外仲有貼皮膚嘅方法,想問其實邊樣好d? 我仔呢個月突然皮膚敏感,想check 下。

男爵府

姸媽 發表於 18-11-23 23:37
我女無做過測試!只係到小學三年級左右去睇中醫!睇左3個月已好返好多!醫師話應該係咁岩發育期身體機能會 ...

可否介紹中醫資料,我仔這年濕疹越來越嚴重,又係青春期

珍珠宮

Lovelymame 發表於 19-3-6 23:27
可否介紹中醫資料,我仔這年濕疹越來越嚴重,又係青春期

元朗阜財行(元生堂)藥行!下午既醫師!

公爵府

回覆樓主:

我仔做過對塵蟎敏感,濕疹唔算嚴重,但有哮喘。真係好多謝政府醫院,佢哋對哮喘跟進得好好,一直跟到今年佢完全成年無喘先唔駛佢返去覆診。

大宅

一顆心 發表於 18-11-23 23:28
請教,好似我女咁,我出世就餵人奶,我咩食物都有食,但到3個幾月先有濕疹,咁之前食過嘅食物系咪代表無過 ...

唔係,我親身經驗係如果嚴重過敏既食物係會透過人奶過到比小朋友誘發敏感濕疹。開頭無事可能初生有抗體、免疫力好啲,不過個個反應唔同,最好都係自己觀察

大宅

Ember 發表於 19-3-6 23:40
唔係,我親身經驗係如果嚴重過敏既食物係會透過人奶過到比小朋友誘發敏感濕疹。開頭無事可能初生有抗體、 ...

我轉左全奶粉都有3星期,暫時情況穩定,反而之前無介口嘅人奶影響佢出濕疹。

大宅

heilok 發表於 19-1-29 18:23
上網check 除驗血外仲有貼皮膚嘅方法,想問其實邊樣好d? 我仔呢個月突然皮膚敏感,想check 下。
...

我覺得皮膚點刺驗得幾10種,適合本身患者已經懷疑某幾種致敏源既人。驗血可以一次過驗百幾種,有殺錯無放過咁

大宅

一顆心 發表於 19-3-6 23:43
我轉左全奶粉都有3星期,暫時情況穩定,反而之前無介口嘅人奶影響佢出濕疹。
...

咁就好了!不過小朋友應該係食物敏感,遲啲加固時都要小心。

大宅

Ember 發表於 19-3-6 23:55
咁就好了!不過小朋友應該係食物敏感,遲啲加固時都要小心。

應該系,大米已經會出紅點,唔食就慢慢退,宜家轉左小米2日觀察緊,加固有難度,果日醫生叫我一歲前唔好食太多種類,簡單d.不過比起之前真系無咁擔心,真系睇醫生睇到驚,成日喊。

大宅

回覆樓主:

其實唔可以作準
因為狗有好多品種
佢個血液測試指嘅狗唔一定係你屋企嗰隻
除非你拎屋企隻狗嘅樣本去驗

因為我做過,
報告話我對貓毛敏感
但我好鍾意貓
不過我過多幾年都想養貓(以前不嬲冇養)
養完唔覺濕疹嚴重

大宅

rean_chau 發表於 19-3-6 23:35
我仔做過對塵蟎敏感,濕疹唔算嚴重,但有哮喘。真係好多謝政府醫院,佢哋對哮喘跟進得好好,一直跟到今年佢 ...

請問你仔係政府醫哮喘係唔係一直用類固醇聞氣,聞咗幾耐,你仔有冇鼻敏感?

公爵府

hotracy918 發表於 19-3-7 00:29
請問你仔係政府醫哮喘係唔係一直用類固醇聞氣,聞咗幾耐,你仔有冇鼻敏感?
...

係類固醇,聞左都幾年啦!其實我應該一早聽醫生講keep住比佢聞直到好曬,但我果時就係比佢聞親都有人叫我唔好比佢聞咁多,搞到斷開左,結果入左幾次醫院,最後惟有堅持比佢聞,咁樣持續聞左三年就唔駛再聞。佢都有敏感症,日日洗鼻,呢個反而問題唔大,佢都中意洗。

子爵府

rean_chau 發表於 19-3-7 01:25
係類固醇,聞左都幾年啦!其實我應該一早聽醫生講keep住比佢聞直到好曬,但我果時就係比佢聞親都有人叫我 ...

請問你覺得聞類固醇 有副作用嗎?如影響長高?我仔都聞左一年了 醫生叫停下 好擔心
另請問唔聞類固醇會點架?平時無病情況下會突然喘氣嗎?
我仔停左聞類固醇後一月就病左 咳 同發燒, 我比舒張氣管藥佢聞左四次就無咳了 。

氣管收窄即係叫喘嗎?

大宅

MYSONPY 發表於 19-3-7 02:12
請問你覺得聞類固醇 有副作用嗎?如影響長高?我仔都聞左一年了 醫生叫停下 好擔心
另請問唔聞類固醇會點 ...

請問你睇私家定政府?

大宅

rean_chau 發表於 19-3-7 01:25
係類固醇,聞左都幾年啦!其實我應該一早聽醫生講keep住比佢聞直到好曬,但我果時就係比佢聞親都有人叫我 ...

介唔介意分享一下如何照顧小朋友聞氣期間的飲食同照顧,呢段時間我仔瘦咗好多,好多野都唔敢俾佢食,要介口,見到佢咁,個心好心

首頁

尾頁

跳至