產後皮膚大轉變

bb21314
|
大家好,我是兩個小朋友的媽咪,今天想分享一個個人皮膚轉變的真實故事給各位靚媽咪。相信每一位生過小朋友的媽咪都非常關心的一個皮膚問題。

6年前我的皮膚很好,根本不用化妝,每天只簡單的護膚。出門連防曬也不用,一直都不會長斑,當然以前我對皮膚的認識也不多,也不會刻意去預防。

當生完第一個小朋友後,皮膚開始很容易乾燥,乾紋也多,容易長痘,膚色越來越黃。自己又經常手多去擠D痘,最後留低的痘印也越來越多。慢慢連照鏡都唔想照,接受唔到自己的皮膚咁大反差呀!

bb21314
|
bb21314 發表於 18-11-23 17:50
大家好,我是兩個小朋友的媽咪,今天想分享一個個人皮膚轉變的真實故事給各位靚媽咪。相信每一位生過小朋友 ...

我未生小朋友時已聽講過生完小朋友好大機會會出斑,但我又唔見有喔,好慶幸自己D皮膚可以保持唔怕出啦。如果唔係,個人真係會灰到爆。因為每日湊仔已經好忙,無時間打理自己的妝容。

到我第二個小朋友出世喇,生活開始更忙碌,又面臨搬屋和第一個小朋友準備讀幼稚園的各種事情,已經忽略了自己。

有一日照鏡,哇!嚇死,兩邊面額出現斑點,加上又黃又乾,望真D,呢個係我來噶嗎?醜樣到呢~

一直以為自己唔會出斑,但當我生完兩個小朋友後,身體質素出現好大的轉變,很容易腰骨痛,關節痛。

bb21314
|
bb21314 發表於 18-11-23 17:51
我未生小朋友時已聽講過生完小朋友好大機會會出斑,但我又唔見有喔,好慶幸自己D皮膚可以保持唔怕出啦。如 ...

開始緊張自己的皮膚喇,每日認真搽防曬,護理好D皮膚。亦試過朋友介紹可以去斑的護膚套裝,但都無補於事。去做機?見D朋友做完仲恐怖,又不停俾錢美容院。用大牌子去斑產品?治標不治本。因為外面的護理已經做左,但裡面的變化沒有補充,還是不能恢復以前。

唔知產後的媽媽們是否一樣有咁樣既困擾?

mamavincy37
|
我都係咁 以前一粒斑都無 之前生完就生左勁多賀爾蒙斑 好彩之後打皮秒救到咋 果陣唔知點算搞到我煩左半年呀
bb21314
|
mamavincy37 發表於 18-11-23 20:42
我都係咁 以前一粒斑都無 之前生完就生左勁多賀爾蒙斑 好彩之後打皮秒救到咋 果陣唔知點算搞到我煩左半年呀 ...

講到皮秒,我依家仲驚緊。搞到皮膚過敏,嚇得我以為毀容呀!
aprilbaby04
|
我剛生完第二胎,FTM,自己一湊二,我反而生完個細皮膚好左,未陀細嗰個之前荷爾蒙失調爛哂面,陀住已經無哂啲瘡,生完直頭係重生!你講嘅斑有得攪就攪啦,同埋我幾忙都會搽面fu mask ga,小朋友係重要,但都要照顧下自己
bb21314
|
aprilbaby04 發表於 18-11-24 07:32
我剛生完第二胎,FTM,自己一湊二,我反而生完個細皮膚好左,未陀細嗰個之前荷爾蒙失調爛哂面,陀住已經無 ...

係呀,所以依家著重左自己既妝容了。多得某個產品令我重拾當年自信!