餵奶後剌痛,好想放棄!

屁屁豬
|
我已經餵咗人奶3個月喇,右邊經常塞,仲試過奶脂塞到乳頭痛,返醫院揾母乳姑娘幫我通返。隔一個星期又塞,我餵完冷敷,點知一敷痛到就嚟爆咁,裏面好似比針吉,唔似做奶嗰種痺痛,每次痛幾秒,痛足成個鐘,食止痛藥冇用,又訓唔到,再返醫院揾母乳姑娘,佢又解釋唔到點解痛,幫我同bb檢查話冇發炎亦唔係真菌感染,有冇媽媽都係咁嘅情況?
真係痛到想放棄,但係我又怕放棄咗會後悔,因為都已經餵咗3個月,自己又唔係冇奶,不過真係痛到成日好炆憎,冇覺好訓(emoji)
freshrose
|
屁屁豬 發表於 18-11-23 19:00
我已經餵咗人奶3個月喇,右邊經常塞,仲試過奶脂塞到乳頭痛,返醫院揾母乳姑娘幫我通返。隔一個星期又塞, ...

如果好似針吉咁就係真菌感染,我試過,要搽藥膏同埋唔可以埋身餵奶
屁屁豬
|
freshrose 發表於 18-11-23 19:09
如果好似針吉咁就係真菌感染,我試過,要搽藥膏同埋唔可以埋身餵奶

但係我揾咗母乳姑娘檢查,佢話唔係真菌感染,因為吖b個口冇白色點點
Katrina192
|
我已經餵咗人奶3個月喇,右邊經常塞,仲試過奶脂塞到乳頭痛,返醫院揾母乳姑娘幫我通返。隔一個星期又塞, ...

呀b仲有兩日滿月,有拮針拮嘅感覺
freshrose
|
屁屁豬 發表於 18-11-23 22:05
但係我揾咗母乳姑娘檢查,佢話唔係真菌感染,因為吖b個口冇白色點點

我b 都無,係去到好嚴重先會,你仲未傳染到俾bb之前應該快d睇醫生,我都要搽藥膏兩星期先好返,期間唔可以埋身,要泵出黎俾bb 飲
hcy727
|
我都係有真菌感染,右邊胸好痛,好似被電。睇過健康院醫生,開左藥膏同真菌藥,BB都要食藥。但醫生話可以埋身食,其實可唔可以架?

bulldog64
|

你餵緊時有冇刺痛? 咩位置痛? 其實餵咗3個月應該收支平衡,漸入佳境。你話右邊經常塞,你會否經常打側瞓右邊? 你餵奶會否先餵左邊再餵右邊? 可能一些生活細節令到右邊比較容易塞都唔出奇。有時換下餵奶姿勢都有幫助。塞通常係餵奶食唔清導致。
Mary媽咪
|

我初初都係咁
到左bb 6個月到先好d
依家就黎9個月就冇再塞

我自己經驗係餵奶都唔可以餵死一個動作
仲有我係富媽黎唔可以食任何增奶食物
一日最少飲到3杯水

我明你嗰d 痛
我又係好似你咁
我覺得似閃電咁既痛
睇晒醫生又話我唔係有事
一路忍到6個月先叫好d 咋
我之前塞奶真係塞到爆喊
冇人明我有幾咁痛同辛苦
屁屁豬
|
Mary媽咪 發表於 18-11-28 19:37
我初初都係咁
到左bb 6個月到先好d
依家就黎9個月就冇再塞

我都係富媽,母乳姑娘話我d奶可以餵多兩個b,唔可以再食上奶嘢,如果唔係仲易塞,但係最近塞完好似小咗d奶
Mary媽咪
|
屁屁豬 發表於 18-11-28 21:09
我都係富媽,母乳姑娘話我d奶可以餵多兩個b,唔可以再食上奶嘢,如果唔係仲易塞,但係最近塞完好似小咗d奶 ...

塞完係會少左
我之前係比bb 啜損左
依家係單邊餵奶多
損左好返嗰邊就keep 住早晚食一次
但有時唔夠食都要再食埋另一邊胸
之前損停左一星期冇埋身餵
只泵奶,但我泵奶唔係好泵到出黎

Carol8828
|

我都經常刺痛 有時一擠完人奶就開始,後來網上穩資料話,刺痛是乳房又開始製造乳汁,唔知堅定流
屁屁豬
|
Carol8828 發表於 18-12-7 13:54
我都經常刺痛 有時一擠完人奶就開始,後來網上穩資料話,刺痛是乳房又開始製造乳汁,唔知堅定流
...

我揾咗母乳姑娘喇,佢話我應該感染念珠菌,搽緊藥膏