懷孕前後

跳至

首頁
12345...18

尾頁

複式洋房

如題:而家25週,血糖一直控制唔好要一日吉7次手,打2次針。但都未如理想有無媽媽同我一樣。可以互相扶持下心累

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

妊娠血糖要嚴格控制好飲食架,你有冇跟足營養師既做?

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-11-23 23:02
妊娠血糖要嚴格控制好飲食架,你有冇跟足營養師既做?

跟足都無用。我係早上空腹一直都唔合格。每日空腹都6點幾。。打針一直加藥都無改善。

別墅

回覆 Stephanie323 的帖子

有無試下食飽做下運動,例如行半個鍾。雖然我不用打針,但我26週時驗到有妊娠糖尿,當時灰爆。
跟餐單食又煩又5飽,但現在都35週幾啦。
5好氣餒,試下運動睇下有無幫助。
飲食方面,食最粗的麥包,惠康賣18.9元果隻。午,晚餐可以食啲昨晚煮好嘅意粉,放入雪櫃再煮熱,糖分無升得甘快。
奶試下飲無糖鈣思寶,牛奶本身都有乳糖。

放鬆點,你現在辛苦都是為BB,BB健康比較重要。
加油!

複式洋房

回覆樓主:

我當時超好多,好似10點幾架,跟住要每星期有兩日篤手指,每日篤4次,早餐通常食麥包芝蛋治, 朝早會煮意粉同菜帶返工下午食,晚餐就返奶奶度食,多菜少肉,少澱粉質,食清d,若果可以每餐會搭少少生果,餐與餐之間就食麥包或梳打餅,餐後行15-30分鐘,出街食通常都會超標,所以若出街食完會行多少少

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-23 23:08
跟足都無用。我係早上空腹一直都唔合格。每日空腹都6點幾。。打針一直加藥都無改善。
...

咁你有無打夜晚長效針?
我都有打針,早午晚三餐前打。
我係控制得唔錯嘅

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-23 23:00
如題:而家25週,血糖一直控制唔好要一日吉7次手,打2次針。但都未如理想有無媽媽同我一樣。可以互相 ...

我懷孕時,每天吉四次手指,每日打四次針,跟餐單食,你可以試下小食多餐,小澱粉質,唔夠飽可以食多啲菜,每餐後落街散步半小時,夜晚盡量早啲食,記得水果要餐後兩小時先食

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-23 23:00
如題:而家25週,血糖一直控制唔好要一日吉7次手,打2次針。但都未如理想有無媽媽同我一樣。可以互相 ...

我正想開個post 睇下有冇同路人,我也是早幾日得知自己中左,我好高,飲完糖水2小時後指數10.1

別墅

Ourlittlehipo 發表於 18-11-23 23:36

有無試下食飽做下運動,例如行半個鍾。雖然我不用打針,但我26週時驗到有妊娠糖 ...

我而家試緊啲餐單,初頭都唔飽,好快肚餓,而家努力試驗中。而家係最痛啲手指,一日篤7次手指,今日第5日了,都唔知點捱到生
你地日日驗定一星期3日篤手指?

別墅

Bear27 發表於 18-11-23 23:49
我當時超好多,好似10點幾架,跟住要每星期有兩日篤手指,每日篤4次,早餐通常食麥包芝蛋治, 朝早會煮意粉 ...

我都成10.1

別墅

忘了講,我剛27週而家

複式洋房

Ourlittlehipo 發表於 18-11-23 23:36

有無試下食飽做下運動,例如行半個鍾。雖然我不用打針,但我26週時驗到有妊娠糖 ...

其實每晚飯後都有行公園半個鐘架啦。。但都一樣超。餐單就跟營養師一日7餐。。而家最慘係空腹超。打針加藥都一個月了。都無一日合格。。唔關日常飲食事。。

複式洋房

Bear27 發表於 18-11-23 23:49
我當時超好多,好似10點幾架,跟住要每星期有兩日篤手指,每日篤4次,早餐通常食麥包芝蛋治, 朝早會煮意粉 ...

我而家一星期7日都要吉足7次手指再加晚餐前打一針同睡前一針。。但都唔覺有太大改善。。

複式洋房

小驚 發表於 18-11-24 00:24
咁你有無打夜晚長效針?
我都有打針,早午晚三餐前打。
我係控制得唔錯嘅

我而家係晚餐前一針。加睡前一針。早餐同晚餐站時唔洗打住。。。但睡前果針已經加到18都係無咩效果。。真係好心灰

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-24 08:46
我懷孕時,每天吉四次手指,每日打四次針,跟餐單食,你可以試下小食多餐,小澱粉質,唔夠飽可以食多啲菜 ...

我而家吉7次手指同每日打2針。。跟營養師餐單一日7餐。。因為返工嘅關係只可以晚餐先可以去散步。同無得早食。。收工返到屋企8點食飯。10點宵夜。。

男爵府

cklvivi 發表於 18-11-24 09:57
我而家試緊啲餐單,初頭都唔飽,好快肚餓,而家努力試驗中。而家係最痛啲手指,一日篤7次手指,今日第5日 ...

篤篤下就會習慣 我糖水後 11.3
由 16 週幾篤到而家 31 週...
每日七次,一次都不能少
其實食適當嘅澱粉質,就食幾多菜同肉都無所謂。仲可以食清湯打邊爐。
不過澱粉質絕不能食少,等身體慢慢習慣而家嘅飲食情況,啲數字就會慢慢穩定返

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 09:55
我正想開個post 睇下有冇同路人,我也是早幾日得知自己中左,我好高,飲完糖水2小時後指數10.1
...

你都好過我。。我2小時後係11點幾一個月前已經開始要打針了

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 09:57
我而家試緊啲餐單,初頭都唔飽,好快肚餓,而家努力試驗中。而家係最痛啲手指,一日篤7次手指,今日第5日 ...

我又無唔飽,因為菜同肉係任食。加上一日7餐。。所以都ok...我而家日日都要吉7次手指加晚餐前一針同睡前一針呀

複式洋房

小驚 發表於 18-11-24 11:45
篤篤下就會習慣 我糖水後 11.3
由 16 週幾篤到而家 31 週...
每日七次,一次都不能少

E...咁你情況同我一樣。。我都係16週中左同糖水後都係11點幾。。到而家25週了。。都係一日7次,一次都不能少。。

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:45
我而家吉7次手指同每日打2針。。跟營養師餐單一日7餐。。因為返工嘅關係只可以晚餐先可以去散步。同無得早 ...

你度數好高,?平時我返工,中晏就會食快小小,盡量行得就行,甘宵夜都冇辦法,因為肚餓點都要食啲野,不過好睇你食啲咩,我平時就飲一杯鮮奶

首頁
12345...18

尾頁

跳至