懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以嘗試去發挖下其他食物取代白飯,雖然營養師話可以食一平碗,但我跟足食就肯定過硬7,反而後來食左小麥通粉就好穩定,可以去馬莎買黑麥麵包、小麥通粉,夠飽之餘,血糖仲穩定左,千祈唔好灰心氣餒!

複式洋房

Stephanie323 發表於 18-12-15 12:09
吉手痛過打針

現在出左隻機 貼住起手臂 吉一次 之後用機scan 就ok 一個月有效。 我老公有糖尿病有用開 我覺得好好用

複式洋房

dullymama 發表於 19-1-30 18:57
可以嘗試去發挖下其他食物取代白飯,雖然營養師話可以食一平碗,但我跟足食就肯定過硬7,反而後來食左小麥 ...

多謝你呀。。我都覺得要慢慢試邊樣食物啱自己。。試啱左我通常日日食。。費事煩
通粉我都ok呀。。夠飽。。仲有最後一個月咋。。
希望一切順利

複式洋房

SiuWingyansg 發表於 19-1-30 21:38
現在出左隻機 貼住起手臂 吉一次 之後用機scan 就ok 一個月有效。 我老公有糖尿病有用開 我覺得好好用
...

我仲有一個月就生得啦。。
如果生完飲糖水證實係糖尿病我都會考慮買。
因為日日吉咁多次手真係好痛。多謝你

別墅

想知道幾時要打針?係唔係飲食+運動唔WORK就要開始打?
過左6.7就要打嗎?
我而家一日入面只要唔做運動食低GI既野都會超...

複式洋房

Mandy1985 發表於 19-1-31 15:04
想知道幾時要打針?係唔係飲食+運動唔WORK就要開始打?
過左6.7就要打嗎?
我而家一日入面只要唔做運動食低GI ...

其實無話幾時要打針的。要唔要打針都係醫生決定。
不過如果你一星期超太多餐。。通常都會先轉介你去內科再決定要唔要打針。週數大左。血糖都會有影響。你而家幾多週?

別墅

Stephanie323 發表於 19-1-31 15:26
其實無話幾時要打針的。要唔要打針都係醫生決定。
不過如果你一星期超太多餐。。通常都會先轉介你去內科再 ...

而家得30weeks3咋(emoji)

複式洋房

Mandy1985 發表於 19-1-31 18:11
而家得30weeks3咋(emoji)

加油啊(emoji)(emoji)唔好擔心咁多。等醫生決定啦。。
就算打針都係為bb好。其實無咩架。。

大宅

cklvivi 發表於 18-11-24 09:58
我都成10.1

你都好呀。我飲完糖水都12.8。醫生話我好嚴重。不過都控制咗落黎。唔洗打針。多菜少肉。

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-11-24 12:24
我飲完糖水8.5,慬慬fail. 都要每星期篤2 日手指

我係空肚5.2,超左0.1咋,飲完我係6.3合格架...不過姑娘話超0.1衰一part都係,都係每日吉兩次手指囉...

別墅

yukicheung0901 發表於 19-1-31 23:15
你都好呀。我飲完糖水都12.8。醫生話我好嚴重。不過都控制咗落黎。唔洗打針。多菜少肉。
...

盡量用飲食控制啦,我到後期控制唔到,最後打針,但冇野架。我覺得打針仲好,冇甘大壓力。

別墅

noodlemama 發表於 19-2-1 09:23

我係空肚5.2,超左0.1咋,飲完我係6.3合格架...不過姑娘 ...

甘你超好少好少,唔駛太擔心

大宅

cklvivi 發表於 19-2-4 00:53
盡量用飲食控制啦,我到後期控制唔到,最後打針,但冇野架。我覺得打針仲好,冇甘大壓力。
...

你打邊度呀?我個糖尿醫生話我要打大脾

別墅

yukicheung0901 發表於 19-2-4 00:56
你打邊度呀?我個糖尿醫生話我要打大脾

我打肚皮,但最近因爲個肚好大,有次篤唔入,姑姑叫我試下打大脾

大宅

cklvivi 發表於 19-2-4 03:18
我打肚皮,但最近因爲個肚好大,有次篤唔入,姑姑叫我試下打大脾

自己打呀?

別墅

yukicheung0901 發表於 19-2-4 10:23
自己打呀?

係呀!自己打架

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-23 23:08
跟足都無用。我係早上空腹一直都唔合格。每日空腹都6點幾。。打針一直加藥都無改善。
...

我都係空腹抽血唔合格5.7
已經見完營養師係醫院食左一日餐, 點知收到醫院打來話空腹又超左但冇講其他又冇超,要再約營養師改餐單後再入院一日抽血食,唉~真係好灰……都唔知可以點做好
其實都食少左好多, 有時都唔夠飽,都唔合格,好怕阿b唔夠營養。

複式洋房

KK_YAN 發表於 19-4-3 09:27

我都係空腹抽血唔合格5.7

空腹係好難搞。。早午晚餐都可能係食多左或食錯食物。但空腹唔係。唯有睇下營養師點改餐單。我就宵夜唔食得水果。放鬆心情。因為好多時都要試,睇下邊d食物啱自己。。

別墅

Stephanie323 發表於 19-4-3 12:16
空腹係好難搞。。早午晚餐都可能係食多左或食錯食物。但空腹唔係。唯有睇下營養師點改餐單。我就宵夜唔食 ...

空腹真係唔知點做先好
現在為由下星期睇下營養師點改餐單
希望有改善啦

複式洋房

我餐前驗好多時都4以下
但餐後就好多時超標,試過早餐後係10,嚇到我差啲暈低,真係唔可以為食,果次我食多咗一片面包....
依家仲努力緊控制,最難係晚餐後,經常都超過7,好驚下次見醫生要我打針,我依家先19週,漫漫長路,最驚係影響呀B
大家一齊努力呀!

首頁

尾頁

跳至