懷孕前後

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

cklvivi 發表於 18-11-24 20:51
1/4碗飯?是白飯嗎?好少咋喎
我食8分滿紅米飯都ok

我有加糙米,所以都ok呀

複式洋房

小驚 發表於 18-11-24 18:29

我試過一星期食足咁多餐屋企煮嘅清淡飯...

多謝你呀。。我都好想放鬆。。但空腹都唔合格我都唔知有咩可以做。。如果係中午,晚餐超。我咪最多食少D。但空腹從未合格過。。我真係好心灰。仲要每星期都一直增加藥量都無改半善。醫生仲話週數越大只會越來越嚴重。每星期都fax張血糖記錄表。每星期都收到電話要睡前打針加2度。今個星期仲衰。醫生話我空腹一直都太高。。醫生們開左會,叫我今個星期加4度。直接打18度。。直接加咁多都算。最心灰係打左18都無改變到。空腹都係一直6點幾。。中午我都控制唔錯。。一直都合格。晚餐就一半一半。有時偷食都會超。。但都總算係自己可以控制飲食。。可以控制到。。但空腹我真係搞唔掂。。完全無方法。。又唔關飲食事。。唉。。。

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 20:41
我明白你有幾慘,真的會好唔開心,
我仲要懷孕甘耐,冇大飲大食,都係一日三餐好似未懷孕前的份量。
亦冇 ...

其實無原因架。。係自身問題。高矮肥瘦都有機會中。。

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 20:43
肉可以飲食咩?但睇書或上網,叫我唔好超過2兩肉,我每次都係5-6片瘦肉度咋
醫生話可以任食肉既?
...

你無見營養師?其實唔洗睇上網人地點教你食架。。營養師已經跟你個人習慣計好份量足夠媽媽同BB一日所需。所以跟足營養師食法就ok,因為每個人身體情況唔一樣嘛。。我個營養師就同我講中午同晚餐肉同菜都可以任食。。因為唔係澱粉質。如果果餐有食含澱粉質嘅嘢食就要扣減返白飯。。例如食左一個雞蛋大小嘅薯仔。就要扣返一匙羹飯。。如此類推。。。

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 20:46
我醫生都要我每日吉7次,我篤了5日,已經手指全部痛

我都好明你心情。。我都吉到有時唔知吉邊隻好。好似隻隻都吉過咁。。始終一日要吉7次。好難唔重覆。。有時力度過大都好痛下。。你都要加油呀!慢慢就習慣。。

珍珠宮

我有個同事又係咁,陀到生都要打針,生完之後仲要食藥一段時間!希望你唔會好似佢咁

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 22:09
你無見營養師?其實唔洗睇上網人地點教你食架。。營養師已經跟你個人習慣計好份量足夠媽媽同BB一日所需。 ...

因為我係住外國的。今個月回來探家人,而剛巧到期要驗血糖,所以我冇係香港產檢,冇營養師跟

我唯一問到我的婦產科醫生話叫我飯後唔好超過6

請問你,空腹指數唔好超幾多?
飯後2小時唔好超幾多?

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 22:00
多謝你呀。。我都好想放鬆。。但空腹都唔合格我都唔知有咩可以做。。如果係中午,晚餐超。我咪最多食少D。 ...

你有無問過醫生咩情況下先有你咁嘅結果?
點解會訓覺就標高咁多?
會唔會係食得唔夠消夜?

男爵府

cklvivi 發表於 18-11-25 00:00
因為我係住外國的。今個月回來探家人,而剛巧到期要驗血糖,所以我冇係香港產檢,冇營養師跟

我唯一問到 ...

飯後唔好超過 6??正常人就可以...
美國標準,空腹 5.3 以下,飯後兩小時 6.7 以下。
而我醫院標準係,空腹 6 以下,飯後兩小時 7 以下

別墅

小驚 發表於 18-11-25 00:53
飯後唔好超過 6??正常人就可以...
美國標準,空腹 5.3 以下,飯後兩小時 6.7 以下。
而我醫院標準係,空 ...

好多謝你答覆呀,呢個星期好迷惘,真的唔知指標係點。
我醫生冇講空腹幾多,
我上網搵資料,有話唔好超過5.1 , 但我每日通常早上一起床都係5.3或5.4 ,有一兩日可以去到4.8,我驗糖水個日係4.4
所以一過5,我就覺得自己空腹指數高左,唔開心

昨日借左圖書館既書,講妊娠糖尿病
餐前:3.33-5.82
餐後2小時後:5.0-6.67

多謝你講左醫院標準我知,等我冇甘驚,因為飯後我通常6.3-6.5, 過左6就有點大壓力
不過7就好

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 22:14
我都好明你心情。。我都吉到有時唔知吉邊隻好。好似隻隻都吉過咁。。始終一日要吉7次。好難唔重覆。 ...

你也要加油,有你地呢個post 好開心,起碼有同路人!
我都吉到唔知吉邊隻既境界⋯⋯希望慢慢習慣

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 22:00
多謝你呀。。我都好想放鬆。。但空腹都唔合格我都唔知有咩可以做。。如果係中午,晚餐超。我咪最多食少D。 ...

你有沒有再問醫生可以點做?
你本身有糖尿病嗎?或有基因嗎?

別墅

小驚 發表於 18-11-24 18:29

我試過一星期食足咁多餐屋企煮嘅清淡飯...

我都覺得日日自己煮,冇得出街食係超慘,所以呢兩日我自己試左出去食,都可以控制到

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-11-24 20:55
我有加糙米,所以都ok呀

即係白米加糙米?

我未敢食白米住

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-11-24 22:54
我有個同事又係咁,陀到生都要打針,生完之後仲要食藥一段時間!希望你唔會好似佢咁
...

下?點解生完仲要食藥?

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-25 00:00

我唯一問到 ...

你外國邊度?起度地無做產檢?無醫生繼續跟進情況?妊娠糖尿空腹係5.3以下。飯後7又下先合格。

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-25 09:09
好多謝你答覆呀,呢個星期好迷惘,真的唔知指標係點。
我醫生冇講空腹幾多,
我上網搵資料,有話唔好超過5 ...

所以恭喜你。你控制得好好。。你太多數都合格。只係你唔清楚姐。繼續加油呀。。週數越大。血糖情況越難控制。最好有e生跟進。

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-25 09:21
你有沒有再問醫生可以點做?
你本身有糖尿病嗎?或有基因嗎?

醫生話要打針控制囉。。沒其他方法。係咪本身有糖尿病。而家唔能夠決定。因為每個媽媽都要等生完再飲一次糖水先會知。。都唔關基因事。。妊娠糖尿本身就係自身問題。

複式洋房

小驚 發表於 18-11-25 00:51
你有無問過醫生咩情況下先有你咁嘅結果?
點解會訓覺就標高咁多?
會唔會係食得唔夠消夜?

醫生話無得解。。係自身胰島素唔受控制。。妊娠糖尿病人就係咁。只係每個人情況都唔一樣。而我就係空腹問題。我唔係會標高呀。。你搞錯了。我係訓教咁多個鐘血糖都降唔到去正常水平呀。。我消夜可以食一份水果或一包奶加一包餅。而家10點食完宵夜。11點半訓時血糖係8點幾。。最大問題係過左咁多個鐘之後(早上9;30左右吉手指)血糖只能降到6點幾。。就算而家訓前打針幫助降低,我都一直降唔到。。都一直6點幾。姐係話起我訓教果9-10個鐘。我胰島素唔能正常運作幫我降血糖。呢個就係問題了。。正常好似我食完早餐咁。。午餐前血糖已經可以降回4點幾。但就係訓教時唔得。。所以我先無助

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-25 09:24
即係白米加糙米?

我未敢食白米住

其實白米係完全無問題的。。只要食對的份量。。我晚上果餐我媽就係白米再加燕麥(超市有賣煮燕麥飯的一大包燕麥)一起煮。。其實好多都可以食架。。你可以放心。你可以下載一個叫寶寶樹孕育的app,雖然係大陸app太我貴佢入面有寫咩可以食咩唔可以食。。入面全部有解釋點解唔食得,點解食得。。你可以睇睇。。

首頁
12345...18

尾頁

跳至