1歲女嬰半夜嚎哭 眼瞓印傭掐頸致女嬰斃

candiceLingLing
|
新加坡一名印尼女傭Maryani Usman Utar2年前因為女嬰半夜哭鬧要飲奶,印傭卻因極度想睡覺,再加上女嬰嘔奶,將其衣服弄髒而情緒失控,竟拳打、緊掐1歲女嬰後頸長達30分鐘,直到女嬰停止哭泣閉上雙眼,Maryani才將她放回床中,清潔衣服後繼續睡覺,女嬰最終不幸身亡。近日印傭在法庭上認罪,被當局判處7年徒刑。

據了解,該名印傭15歲就開始工作,患有中度憂鬱症。事發期間她每天清晨6點便要上班,直到半夜才能睡覺,而每晚的半夜2至3時還必須起床餵女嬰喝奶,而經常受到女僱主責罵。她曾因無法負擔工作量而兩度要求中介公司更換僱主,但最終沒有成功,遂對女嬰起殺機。

事發當日早上Maryani出門放假休息,9時多,女嬰的爸爸入睡房餵愛女時才發現女嬰狀況有異,因為她的左臉發黑、身體冰涼且沒有呼吸,雖然緊急送醫後但仍搶救無效,女嬰於上午10點被宣告死亡。

Maryani的辯方律師指出,Maryani每日要清晨6時起床,午夜12時才能睡覺,凌晨2、3時又要起床餵奶,十分勞累。另事發前1個月,女僱主因她忘記帶奶粉出門而在商場責罵她。她又被沒收手機,不能打電話給家人。

控方則認為,Maryani是對女嬰媽媽不滿,才將憤怒發洩在女嬰身上,但表示,即使她有嚴重抑鬱症,也不能成為殺人的藉口。

女傭一定係唔啱,但父母也有責任。做左成日野,半夜個B扭計,有時就算係爸媽都會炆,更何況個工人!工人長期唔夠瞓,平日湊仔都危險啦!半夜都係自己湊番好。
A_lcy
|
同意
可憐個bb

Poyau
|
BB最無辜
SARIDON
|
candiceLingLing 發表於 18-11-24 04:18
新加坡一名印尼女傭Maryani Usman Utar2年前因為女嬰半夜哭鬧要飲奶,印傭卻因極度想睡覺,再加上女嬰嘔奶 ...

bb死得無辜,個工人亦都好可憐,將心比己,如果每日只係得六個鐘頭休息,就算咪埋眼就即刻瞓得著,中段時間都仲要起身餵奶, 其實日積月累,我覺得佢還情緒病都好正常,當然呢個唔係殺B嘅藉口,嗰對父母如果冇心去照顧小朋友,其實真係唔生啦, 根本就冇資格做人爸爸媽媽。。
樣禾糖
|
如果係真,對父母好差,洗到人地盡,可憐無辜既bb
Cateye8888
|
個雇主都有責任,一日做咁多個鐘,人都發癲,半夜個BB哭個阿爸阿媽又唔理。
可憐的小孩,最無辜
海仔媽
|
眼瞓唔係殺bb籍口,唔想做可以選辭職。。。唔知咩時候開始,子女自殺/變壞,係父母責任,學生自殺,係老師學校問題,壞人害人,係受害者刺激佢或情緒問題。。。
cattz288
|
candiceLingLing 發表於 18-11-24 04:18
新加坡一名印尼女傭Maryani Usman Utar2年前因為女嬰半夜哭鬧要飲奶,印傭卻因極度想睡覺,再加上女嬰嘔奶 ...

其實果對新加坡父母都好mean! bb好慘
milktealai
|
bb好無辜
tsung
|

是是但但
|

以前我仔由nb到歲幾,都間歇性夜哭,扭計,晚黑我一定自己湊,當時唔少人都會同我講,俾bb晚黑跟工人啦,唔係邊有精神返工,我每次都係堅持,即使自己病了,都會照湊,因為我覺得工人做了成日野,晚間要抖架,早上冇精神,得佢湊bb, 到時佢恰眼瞓,我咪重擔心。而且半夜bb喊,父母先會上心姐,始終佢地係外人,可能太攰,聽到喊唔理都有可能架嘛,我實在唔敢,寧願自己辛苦好了。
brindlewin
|

同意。BB最慘,實質成為所有大人的磨心。
當年我家姐姐好好,但放工回家,我同先生都堅持自己做返全部B B工作,佢做好家務就休息,因為白天我地係靠佢。佢都有係新加坡工作過,對當地僱主印象相當差,所以隨前僱主來港。
洋蔥頭媽咪
|
BB無辜,但對父母當個工人唔係人,佢哋都極大問題。
靚靚C9
|

BBJOJO
|

做個靚太
|
事實有D僱主真係洗到個工人盡!所以先咁多工人想外宿~起碼有真正嘅收工時間!
我自己真係唔會完全旨意工人,尤其湊自己bb,自己半夜都覺得崩潰,何況一個外人~
我工人成日等埋我先訓,我每晚都一早同佢講,叫佢睇下電視,放鬆下,然後早D休息,唔駛做到訓戈刻~
做個靚太
|
brindlewin 發表於 18-11-24 07:52
同意。BB最慘,實質成為所有大人的磨心。
當年我家姐姐好好,但放工回家,我同先生都堅持自己做返 ...

新加坡真係出名惡僱主多~
我之前個印都係新加坡做過,雖然好恭敬,但睇得出佢好戰戰兢兢~
chucimama
|
父母半夜完全唔理
BB 半夜哭,表達對父母安全感的渴求

個bb很可憐
bb130505
|
香港好多變態Sir、Mun,我身邊唔少,在他們眼中,我對工人太好,是錯的。飲了他們一罐汽水都要工人賠錢。工人不准掂bb,但又要企在身邊遞野。食物唔夠、訓唔夠、無假放、不准細路食外面野,全部手工做,pizza 面包 蛋糕 日日搓麵團。仲有好多,不能盡錄
she811
|
bb好無辜