自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

kitbebe 發表於 18-11-24 11:26
1歲仲要飲夜奶?? 工人好慘, 係無良僱主迫成, 悲劇

我女10個月仲食緊夜奶,好大食,正餐2大碗粥或8安奶,日頭隔1,2個鐘就肚餓扭野食,夜晚訓到4,5個鐘餓醒已經超餓,我以前兩個仔都好早介夜奶因為佢地係練仙唔會肚餓
bb想食冇錯,係大人錯交哂俾工人

公爵府

回覆樓主:

最慘系個BB
將心比己,其實大家返工都望放工喇,工人都系人,無可能24小時工作,佢地都需要休息,系咪可以制定某啲半夜時間可以唔on duty呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

candiceLingLing 發表於 18-11-24 04:18
新加坡一名印尼女傭Maryani Usman Utar2年前因為女嬰半夜哭鬧要飲奶,印傭卻因極度想睡覺,再加上女嬰嘔奶 ...

仲要有埋抑鬱症

水晶宮

畀面勳章

https://www.channelnewsasia.com/ ... ath-gets-7-10957636

珍珠宮

文中講到,工人要求過中介換僱主但不成功,如果中介當時換到,悲劇係咪可以避免呢

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

BB好慘

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

首先殺人就一定係錯,但呢到得辯方講咋喎,冇聽控方講我唔會咁快話雇主mean, 因辯方一定會將某d 事放大搏同情。

我自己湊仔休息時間都係咁上下,湊bb 12點瞓6點起身都幾正常,bb 一定瞓晏覺咪跟佢一齊瞓囉,認真講,如果湊一個加埋家務,我唔覺得辛苦。

唔好話工人姐姐,如果c6同bb 出街唔帶奶粉我都會話佢兩句。

不過呢到冇詳細講,我地實際唔知雇主對工人有"幾衰"

但我冇做過因我冇工人嘅

子爵府

姐姐已經甘早起身,半夜又訓唔到。長期甘,精神到有問題拉。

我BB 都跟我訓 ,半夜喊要餵奶,我地兩公婆自己搞掂。我阿媽就話,做咩唔叫您個姐姐餵呀

伯爵府

聽說新國家傭僱主好多都好刻薄 唔知真定假

首頁

尾頁

跳至