自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1 月份我剛跟完團去摩洛哥!團中有個女仔同個男仔去,大家以為佢地係情侶,原來是港女加兵仔!港女要食的零食,hand cream , 全部要問兵仔!買野更加兵仔拎!

全程8 日(除左第八日)上衣加褲都同一樣,未換過,仲要白褲!

港女活係自己的世界,一有機會便分享佢去非洲的事,等車時,落機時,食反時,一有10 分鐘時間便會同人說非洲之旅!仲要同大家說已經搵唔到有乜其他地方可以比佢挑戰,其實佢去每個地方都是跟團,未試過自由行!事實是全團大部分人都時常周圍飛,見識廣博,所以個個都怕左佢!

大宅

gracelam 發表於 18-11-24 11:56
呢2,3年反而我多左跟圑, 係會帶你去買野, 大家預左, 但全團人真係冇乜點買, 又唔會hard sell, 唔買導遊冇 ...

如果只係兩公婆我鍾意跟團,記得早兩年跟團去泰國,有團友知道我哋黎過好多次就問我地點解你唔自由行呀,我話千零蚊有人車出車入,唔使自己煩搭車,如果啲嘢唔啱食咪自己再食過囉,反而我d朋友唔鍾意跟團鍾意自由行,所以如果同佢地一齊去旅行我就跟埋佢哋一齊自由行,行程由得佢哋plan,去過幾次都好good我估計應該係我哋兩公婆都唔鍾意煩唔鍾意plan黎plan去

公爵府

Maggie519 發表於 19-2-21 22:57
如果只係兩公婆我鍾意跟團,記得早兩年跟團去泰國,有團友知道我哋黎過好多次就問我地點解你唔自由行呀, ...

我都一樣,

但朋友覺得跟團老土,

最好笑一次,

有朋友去台北+墾丁

佢自遊行早我一日出發,

全部行程同我一樣,

連部份餐廳都一樣,

洒店我仲靚D添……

結果仲貴我$ 2000。
(車、住、機票合共)

只係佢每日訓到11点起身,
9点已攰到返洒店

而我因有旅遊車出入,

我有力夜晚再出去玩,

晚晚零晨先返!

sonet    發表於 19-2-22 14:26

男爵府

bbyou 發表於 19-2-21 23:28
我都一樣,

但朋友覺得跟團老土,

細個跟屋企返大6,有晚要半夜上山睇日出,大家怕起唔到身,所以係其中一個團友房捉衣因,到玩畢業時咁啱全團都係畢業旅行,又係係走廊玩捉衣因,隔離房d人出黎叫我地靜d

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-11-24 12:01
聽朋友講過,當時讀緊小學,一家人去旅行,安排食飯時,佢地同一對老夫婦同台,其餘的係大隻佬,開飯時啲大隻佬掃 ...

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Maggie519 發表於 19-2-21 22:57
如果只係兩公婆我鍾意跟團,記得早兩年跟團去泰國,有團友知道我哋黎過好多次就問我地點解你唔自由行呀, ...

應該係我哋兩公婆都唔鍾意煩唔鍾意plan黎plan去

男爵府

回覆樓主

跟團去泰國,有日去沙灘自由時間,係某個冇人嘅角落,其中一對夫婦 ,老婆揸機幫個老公影相,重點:老公全裸擺曬post(一個外型4、50歲+肥肥矮矮)
最後回程機場,個老公派卡片~~~
天體會主席⋯⋯

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Maggie519 發表於 19-2-21 22:43
唔通我哋係團友,好多年前去韓國我都試過,導遊大約係講左嗰啲呢買得起就買喇買唔起就唔好買啦呢啲說話, ...

咁我又唔記得係跟邊個旅行社了,但好記得當時成車人靜曬

子爵府

回覆樓主:

當年二十幾歲同媽咪去雲南,那边个牧羊導遊叫我留低

子爵府

回覆樓主:

n年前,領隊導遊在我們面前罵交

大宅

回覆 YY1101 的帖子

用千8蚊買果條皮帶似紙皮?

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

復活節紅日去桂林,當地導遊一開波冇耐就苦口苦面話自己幾窮幾惨叫我哋同情佢幫忙買嘢同去自費活動。人哋開開心心去旅行佢就成日對住我吔苦口苦面掃曬興,唔去自費活動就要喺景點外面等(冇定坐!)。同團另ㄧ人都係後生時去過桂林今次带細路所以跟圑,我哋都ㄧ致認為跟本睇唔到真正嘅桂林!自此以後冇再跟圑。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

甄小bee 發表於 19-2-21 22:48
1 月份我剛跟完團去摩洛哥!團中有個女仔同個男仔去,大家以為佢地係情侶,原來是港女加兵仔!港女要食的零 ...

指示兵就o k,唔呼喝加分

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

近幾年己經好少跟團,
但之前跟團都遇過好多嘔血野:

1. 新年大陸團,個導遊同領隊都係花0靚仔腦筍未生埋,唔介紹景點都算,落車唔扶老人家而係第一時間行埋一邊食煙。去到一個景點係市集,集合時間全團人上曬車等係差佢兩個,結果我地係車上遠遠見到佢兩個仲係市集玩緊,過曬集合時間仲要行去遊戲檔比錢玩攤位遊戲,有個團友嬲到落車捉佢地番黎。同一個團,司機唔識路,每個景點都迷路唔識去,又唔問人。個個年代無 google map 所以每個點都攪好耐。仲要個時長途車,一上車領隊放車上 DVD 比我地睇,一開個畫面係白底一個「奠」字,個鏡頭慢慢拉遠見到全世界人係靈堂比人殺曬訓曬係血泊上(簡稱「滅門」),個時仲要係初二羅!條片播左兩分鐘都係呢D,然後領隊先識熄左佢。

2. 韓國團,行程入面有一個係帶我地去買護肝藥。導遊同領隊係女仕,叫司機車我地去公司指定既店買。點知司機車左我地去佢相熟既店,然後死都唔開車,導遊同領隊同佢理論左好耐,司機可能蝦佢地係女仕仲鬧番佢地轉頭,結果導遊同領隊好無奈只好比我地去個間買藥,之後都唔知點同公司交待。

3. 有個黑仔團,其中一個 party 係兩個老人家加個仔(三四十歲),行程一開始去首都,然後會離開首都去第二度住同玩,最後幾日先番首都咁。其中一個老人家係行程第二日一早就跌斷腳,要即刻住院。估都估到佢入首都醫院一定留院,應該要到行程尾先可以 join 番我地。老人家唔識英文預計無法同當地醫生溝通所以導遊要個仔留低陪佢,但個仔死都唔肯因為想去玩,最後傾左好耐都係死死地要留低佢。中間個團都無乜,但之後番首都 join 番老人家同仔仔之後就好多事發生,個老人家去個廁所都可以整爆人個馬桶界親隻腳,阿仔仔又全程都唔多理老人家結果係團友睇唔過眼幫手。然後個團完左都幾年,個仔都仲係得閒就打去旅行社投訴當年個團既領隊 =_=

4. 跟團係可以睇到好多無家教既小朋友,有次去跟團,我地食飯時被編固定同一個有兩個仔(十歲上下)既家庭坐。一坐低個阿爸就宣佈「而家去旅行,你地做乜我都唔會鬧,有乜事等番到屋企先打餐勁」,結果阿爸講得出做得到,個兩個仔玩到痴曬線,試過玩餐枱上個酒樓個D轉轉盤,係有餸既情況之下狂轉個盤,D餸飛曬出黎,個阿爸都唔出聲。。。

珍珠宮

Maggie519 發表於 19-2-21 22:43
唔通我哋係團友,好多年前去韓國我都試過,導遊大約係講左嗰啲呢買得起就買喇買唔起就唔好買啦呢啲說話, ...

我買得起,但唔會同佢買

珍珠宮

shinku 發表於 19-2-22 12:12
近幾年己經好少跟團,
但之前跟團都遇過好多嘔血野:

sorry, 笑咗

我跟團我經歷, so far 都唔錯,但呢十年真係冇咩跟la

子爵府

第一次搭飛機,跟初戀男友去菲律賓。

導遊帶全團去按摩,仲要間間房都係單人房。
我不慣,沒足鐘就出來在大堂等。
親眼看著幫我男友按的骨女,出reception 買 dom dom 。
事後男友當然否認,說我認錯人。

同一個 trip,男友俾野上咗身。
我一巴掌把他刮回人間。

子爵府

跟永安去錦江溫泉。

導遊是老手,非常好,tum 得全團好開心,即使是帶去買野,大家也樂意。

只是遇上個超有個性的司機,導遊叫佢行埋邊條線,佢偏偏就行中線。結果高速 missed 出口,要在下個出口出再行回頭路。

導遊大概是去投訴了。第二天,回程途中,行到一處前不見村後不著地的所在,司機把車停了,冷氣關了,說,我不開了,你投訴我嘛,這趟的工錢拿不到了。你同你班客,自己行路返去啦。

導遊好說歹說,差點沒跪下磕頭,司機才重新開車。

午飯後,終於換另一台車來接,全團人才鬆了口氣。

大宅

happyyee 發表於 19-2-22 03:43
細個跟屋企返大6,有晚要半夜上山睇日出,大家怕起唔到身,所以係其中一個團友房捉衣因,到玩畢業時咁啱全 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1010mum 發表於 19-2-22 12:31
第一次搭飛機,跟初戀男友去菲律賓。

導遊帶全團去按摩,仲要間間房都係單人房。

比野上身,當中既野係人定鬼 ????

首頁

尾頁

跳至