自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

最記得有次同c6 (拍拖時)跟左個短線團上廣州,購物呀嗰啲實有啦,都算,最討厭既係迫人食團餐。

因為我個團有一晚係自由活動自費晚餐,返酒店路上個導遊猛同我地講酒店附近冇野好食(廣州冇野好食?搵鬼信),叫我地食佢個團餐,又話八餸一湯又乜又物。但導遊話一定要全團一齊食,有一個唔食都唔會安排。大部份團友信領隊,就舉手話食。有兩公婆死都唔肯,個導遊就比說話佢聽,又話佢害到人冇野好食,又乜又物。講到口水乾佢兩公婆都堅持唔食,個導遊就成程車單單打打,好在嗰兩公婆eq高,冇理佢。
去到酒店,附近不知幾多美食。啲大陸導遊真係為錢乜都up得出。

伯爵府

平2成都唔跟團

公爵府

YY1101 發表於 18-11-24 12:43
有D人真係要超值團費要星级服務

想乘機唔比小費啫。我做過freelance 領隊,有晚同個師姐同房,傾下計,佢話好多呢啲人。一路周圍去時都開開心心既,但到尾聲就搵野鬧你,跟住話服務差唔比小費。須知小費其實係領隊份糧(全職當時底薪好似得2000,其餘靠小費,我freelance直頭冇底薪),你唔比即係要佢白做。

大宅

我跟團最難忘二次都係打風 因為都係暑假去 十分好彩二次都跟團
第一次係香港打風無機返 係韓國留多一日 仲要第二日夜晚十點先搵到機返香港 不過好彩跟團唔洗自己有領導安排曬酒店同機
第二次都係打風 不過係日本打好彩飛到 但去到酒店半夜停電

大宅

Pollyowen 發表於 19-2-22 09:10
咁我又唔記得係跟邊個旅行社了,但好記得當時成車人靜曬

我地有團友話番佢,同埋因為有其他事件發生,返黎香港後,大家一齊投訴佢

首頁

尾頁

跳至