我對用筷子食pizza嘅睇法

crazygal
|
就我自己嚟講,好多時都鍾意用筷子食西餐。尤其是係食沙律,用筷子真係方便好。好多嘢用叉好難吉。

所以我對d&g呢個廣告,睇法係雖然你係接觸緊西方文化,但唔需要照單全收。可以用自己覺得舒服嘅方法去面對新事物。中西合璧亦無防。 如果單就廣告內容,我唔覺得有辱華。

當然我亦感覺得到個廣告拍得個女仔好白痴。 同埋之後嘅instagram事件,就真係冇得兜喇。
小金名
|
我鐘意用筷子食薯片
123blow
|
筷子(emoji)真係好好用, 我在家食薯片都用筷子! 吾喜歡整污糟手!

今次d &g 事實係侮辱用筷子國家嘅人, 所以連韓國都引起好大討論!
miuling814
|
其實,搞到咁大件事嘅起因,唔係因為用筷子食pizza,而係DG嘅設計師喺回應觀眾問題時,直接話中國係屎國,所以先搞到咁大劑
jc2009    發表於 18-11-26 11:39
cherrieloy
|
crazygal 發表於 18-11-24 23:07
就我自己嚟講,好多時都鍾意用筷子食西餐。尤其是係食沙律,用筷子真係方便好。好多嘢用叉好難吉。

所以我 ...

我女啱啱今晚開飯前先用筷子食沙糖桔(我摵好野一Kai kai比佢),我又覺得冇乜野喎
志志媽咪
|
123blow 發表於 18-11-24 23:11
筷子(emoji)真係好好用, 我在家食薯片都用筷子! 吾喜歡整污糟手!

今次d &g 事實係侮辱用筷子國家嘅人, ...

e,比jm你一言驚醒了禾, 以後我都用筷子食薯片,唔使洗手,正
j_joycie
|
呢單野唔止辱華啦. pizza 都可以話係意國代表性食物, 正常都用手拎起食. 呢個廣告藍本好唔掂
mike89
|
我覺得冇咩問題,人地鐘意點食咪點食,係回應得衰先大問題
panda361
|
用筷子食意粉,邊有食得咁論盡。

干炒牛意,三絲炒瀬粉。
貧窮媽媽
|
冇所謂,邊樣方便自己就用邊樣架啦
crazygal
|
j_joycie 發表於 18-11-24 23:19
呢單野唔止辱華啦. pizza 都可以話係意國代表性食物, 正常都用手拎起食. 呢個廣告藍本好唔掂 ...

唔係呀,意大利人食pizza鍾意用刀叉, 美國人先會用手。

(意大利裔) 紐約市長Bill De Blasio就係因為用刀叉食pizza,畀人鬧佢唔夠美國化,要公開道歉。
galax
|
用筷子食pizza可以好優雅或好型,但個廣告拍到中國人低能白痴甘,表面係想講中西文化融合,但實際係誇讚自己,踩低中國人,手法低劣過時。
艾菲BB
|
單睇廣告其實我唔知問題係邊?同個廣告幾無聊下,唔知佢想表達D乜
FJmom    發表於 18-11-25 11:12
brindlewin
|
crazygal 發表於 18-11-24 23:07

所以我 ...

我也鐘意筷子食沙律,尤其係太多沙律醬出水時
我亦喜用叉匙食麵 、鳥冬、粗炒......

我覺得個模特/演員表現有些白痴。換轉是個洋模特的舉動,中國人又是否會覺得是故意“辱華”?
事實係好多外國人的確拿筷子亂搞、把握不好,大把在外國長大的第二代第三代也不曉得持筷。

而話說回來,現在在中國的中國人又有幾多能端正持筷的?大把交叉式、反手式、手指督人式、尾翹式........其實也是失禮失儀。
RelaxHippo
|
其實個廣告原本想表達啲咩呢?

如果想講中國同意大利文化融合, 個女模可以好自然咁示範用筷子食pizza, 意大利炸條, 意粉, 一啲違和感都無. 個旁白亦可以讚話用筷子食意大利嘢一樣得. 個女模無需表現到好似唔識用筷子, 同笑得咁陰陽怪氣.

但係, 個廣告就係拍到個女模笑得咁陰陽怪氣, 好似唔識用筷子, 好似前世未見過呢3樣咁常見既意大利食品. 啲意大利食品亦比一般份量大, 個意粉份量特別明顯, 而個旁白亦都好刻意咁講對筷子"小棍子", 個意大利食品咁"偉大", "對個女模嚟講係咪好大", 又話"你以為係意大利, 可惜你係身在中國". 你意大利嘢就係偉大, 筷子就係小.

我只係覺得若真係要表達中西飲食文化結合, 個表達手法係可以話係失敗. 若講個廣告係辱華, 的確係無明顯證據, 但個廣告既效果係令人覺得個女模夾硬用筷子食意大利嘢, 格格不入, 再加上咁樣既旁白, 呢點係個廣告陰濕之處.

我覺得用筷子食西餐, 或用刀叉食中餐都無問題, 一樣都可以食得好自然, 唔駛笑到咁既衰樣. 筷子既靈活性亦比用刀叉高. 若要表現出用筷子食西餐(or vice versa), 中西飲食文化結合既手法好多, 有正向思維既係唔會拍到咁違和.

如果只有個廣告係難以話D&G辱華, 但個老闆EQ低, 太直, 好直接咁講中國係country of shit, 呢個就係斷正係辱華.
RelaxHippo
|
j_joycie 發表於 18-11-24 23:19
呢單野唔止辱華啦. pizza 都可以話係意國代表性食物, 正常都用手拎起食. 呢個廣告藍本好唔掂 ...
用手食pizza, 或用筷子好似刀叉分開pizza再夾嚟食都得, 唔駛拍到咁.
tutik
|
我用匙羹食媽咪麵。
個廣告用筷子食意粉好似用义咁捲住,其實中國人就咁都挾到,賴粉都咁食,點使捲到甘論盡,又大啖,咁肉酸。
milk323
|
panda361 發表於 18-11-24 23:24
用筷子食意粉,邊有食得咁論盡。

干炒牛意,三絲炒瀬粉。

我都覺得佢專登食到輪輪盡盡咁,用意我唔知啦,但個model 好似低能咁,我覺得好bad taste
RelaxHippo
|

我近年潔癖嚴重咗, 唔想弄髒隻手, 筷子係最好用既餐具同工具. 我常用嚟夾薯片, 食蛋糕, 搞奶茶, 煮嘢食用嚟搞拌, 煎嘢, 炸嘢, 都係一對筷子搞掂晒. 仲有鼎爺教用筷子起蟹肉.

個廣告創作人一定係西人, 對筷子既靈活運用毫無認識, 亦好自大咁認為佢西方食品好偉大, 筷子難以駕馭.
Charlie媽咪
|
tutik 發表於 18-11-24 23:55
我用匙羹食媽咪麵。
個廣告用筷子食意粉好似用义咁捲住,其實中國人就咁都挾到,賴粉都咁食,點使捲到甘論 ...

Yes 我都用匙羹仔食童星點心麪