自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

tutik 發表於 18-11-24 23:55
我用匙羹食媽咪麵。
個廣告用筷子食意粉好似用义咁捲住,其實中國人就咁都挾到,賴粉都咁食,點使捲到甘論 ...
我唔明用得筷子食意粉, 做咩仲要捲住嚟食. 捲住嚟食好味啲?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

miuling814 發表於 18-11-24 23:12
其實,搞到咁大件事嘅起因,唔係因為用筷子食pizza,而係DG嘅設計師喺回應觀眾問題時,直接話中國係屎國, ...

根本就睇中國唔起,仲要做完冇guts死撑

珍珠宮

艾菲BB 發表於 18-11-24 23:35
單睇廣告其實我唔知問題係邊?同個廣告幾無聊下,唔知佢想表達D乜
...

近年市場推廣喜歡玩hypebeast, 例如高級品牌mixed with street brand, eastern concepts tag western feature.....
呢個應該係撞板之作。

子爵府

志志媽咪 發表於 18-11-24 23:18
e,比jm你一言驚醒了禾, 以後我都用筷子食薯片,唔使洗手,正
...

但要洗筷子

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-11-25 00:09
近年市場推廣喜歡玩hypebeast, 例如高級品牌mixed with street brand, eastern concepts tag western feat ...
又或者個廣告創作人達到咗明褒實貶既最高境界, 我係串緊你但你又無實質證據話我, 甚至有啲中國傻仔仲好欣賞呢個廣告, 認為個廣告拍到個女模學用筷子食呢啲佢前世未見過咁偉大既意大利食品食得好滋味, 好享受, 係中西文化結合既表現.

子爵府

crazygal 發表於 18-11-24 23:07
就我自己嚟講,好多時都鍾意用筷子食西餐。尤其是係食沙律,用筷子真係方便好。好多嘢用叉好難吉。

所以我 ...

我鐘意用筷子食蛋糕,用羹食生蠔

伯爵府

回覆樓主

奇怪呢啲大brand廣告出街前都冇搵個華人過吓眼?

喺上海搞個大show用中國做theme,某程度上都係想媚華賺中國人啲錢,又會咁唔謹慎。

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個女model 勁差

侯爵府

食蝦剝殼都係用快子,唔會用手掂,不知幾靈活!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

個廣告同佢品牌D衫一樣,95搭8,唔係網上有人分析,其實我一直睇唔明個廣告想表達D乜:quiet

子爵府

回覆樓主:

佢係國際品牌,唔明廣告想表達d乜,但主耍

男爵府

小金名 發表於 18-11-24 23:11
我鐘意用筷子食薯片

我都成日用筷子食薯片

子爵府

回覆樓主:

但主要係設計師回應,的確好離譜,永不會買!

別墅

RelaxHippo 發表於 18-11-24 23:54
其實個廣告原本想表達啲咩呢?

如果想講中國同意大利文化融合, 個女模可以好自然咁示範用筷子食pizza, 意大 ...

條友話比人hack咗自己戶口
講嘢嗰個唔係佢喎

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

小金名 發表於 18-11-24 23:11
我鐘意用筷子食薯片
me too

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

j_joycie 發表於 18-11-24 23:19
呢單野唔止辱華啦. pizza 都可以話係意國代表性食物, 正常都用手拎起食. 呢個廣告藍本好唔掂 ...
我見好多外國人用叉食 pizza

公爵府

2023年兔年勳章

nobodyfool 發表於 18-11-25 00:05
根本就睇中國唔起,仲要做完冇guts死撑

網上面有條 comment 都幾搞嘢。

翻譯一下兩位的發言:這幾天我們看到銷售額下降,這給我們帶來了壓力;從我們家庭的教育和對中國的理解,其實我熱愛中國人的錢,而且也賺了不少;為了我們的利益現在誠懇道歉,希望換的你們的諒解,我們不想失去賺中國人和世界華人的錢的機會和現實為了我們產品繼續在中國大賣的可能,說聲“對不​​起”

又想賺人民幣,又睇唔起中國人,有啲精神分裂嘅表徵。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 18-11-25 00:39
又或者個廣告創作人達到咗明褒實貶既最高境界, 我係串緊你但你又無實質證據話我, 甚至有啲中國傻仔仲好欣賞 ...

我想講:好多中國人不善於say no,更少直接指出對方不當。原因係我地傳統上講“內斂”“婉轉”,現實係近代媚洋風氣甚重。
由片中模特/製作公司,在整個過程中冇人夠膽say no,我完全唔驚訝。不是網絡傳播+近期情緒,呢三條片原本就可以暗渡陳倉,而且陪笑處之的國人更不少。
我就試過在餐枱上直接告訴外國同學:佢地在餐桌上玩筷子的舉措很失禮,就如把叉子叉向共餐的同伴或把刀伸到嘴內舔汁,你們在家是這樣的儀態嗎?當外國同學道歉時(之後這同學一直和我保持聯繫至今),就有中國同學以同樣玩法去“援救”對方

男爵府

brindlewin 發表於 18-11-25 06:22
我想講:好多中國人不善於say no,更少直接指出對方不當。原因係我地傳統上講“內斂”“婉轉”,現實係近 ...

係吖,中國人都有餐桌禮儀,細個爸爸媽媽都會教,咩人都好,都要識尊重他人既文化傳統,可以唔認同,但絕對要尊重。

首頁
12345...7

尾頁

跳至