自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

其實個廣告原本想表達啲咩呢?

如果想講中國同意大利文化融合, 個女模可以好自然咁示範用筷子食pizza, 意大利炸條, 意粉, 一啲違和感都無. 個旁白亦可以讚話用筷子食意大利嘢一樣得. 個女模無需表現到好似唔識用筷子, 同笑得咁陰陽怪氣.

但係, 個廣告就係拍到個女模笑得咁陰陽怪氣, 好似唔識用筷子, 好似前世未見過呢3樣咁常見既意大利食品. 啲意大利食品亦比一般份量大, 個意粉份量特別明顯, 而個旁白亦都好刻意咁講對筷子"小棍子", 個意大利食品咁"偉大", "對個女模嚟講係咪好大", 又話"你以為係意大利, 可惜你係身在中國". 你意大利嘢就係偉大, 筷子就係小.

我只係覺得若真係要表達中西飲食文化結合, 個表達手法係可以話係失敗. 若講個廣告係辱華, 的確係無明顯證據, 但個廣告既效果係令人覺得個女模夾硬用筷子食意大利嘢, 格格不入, 再加上咁樣既旁白, 呢點係個廣告陰濕之處.

我覺得用筷子食西餐, 或用刀叉食中餐都無問題, 一樣都可以食得好自然, 唔駛笑到咁既衰樣. 筷子既靈活性亦比用刀叉高. 若要表現出用筷子食西餐(or vice versa), 中西飲食文化結合既手法好多, 有正向思維既係唔會拍到咁違和.

如果只有個廣告係難以話D&G辱華, 但個老闆EQ低, 太直, 好直接咁講中國係country of shit, 呢個就係斷正係辱華.

珍珠宮

j_joycie 發表於 18-11-24 23:19
呢單野唔止辱華啦. pizza 都可以話係意國代表性食物, 正常都用手拎起食. 呢個廣告藍本好唔掂 ...
用手食pizza, 或用筷子好似刀叉分開pizza再夾嚟食都得, 唔駛拍到咁.

珍珠宮

我近年潔癖嚴重咗, 唔想弄髒隻手, 筷子係最好用既餐具同工具. 我常用嚟夾薯片, 食蛋糕, 搞奶茶, 煮嘢食用嚟搞拌, 煎嘢, 炸嘢, 都係一對筷子搞掂晒. 仲有鼎爺教用筷子起蟹肉.

個廣告創作人一定係西人, 對筷子既靈活運用毫無認識, 亦好自大咁認為佢西方食品好偉大, 筷子難以駕馭.

珍珠宮

tutik 發表於 18-11-24 23:55
我用匙羹食媽咪麵。
個廣告用筷子食意粉好似用义咁捲住,其實中國人就咁都挾到,賴粉都咁食,點使捲到甘論 ...
我唔明用得筷子食意粉, 做咩仲要捲住嚟食. 捲住嚟食好味啲?

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-11-25 00:09
近年市場推廣喜歡玩hypebeast, 例如高級品牌mixed with street brand, eastern concepts tag western feat ...
又或者個廣告創作人達到咗明褒實貶既最高境界, 我係串緊你但你又無實質證據話我, 甚至有啲中國傻仔仲好欣賞呢個廣告, 認為個廣告拍到個女模學用筷子食呢啲佢前世未見過咁偉大既意大利食品食得好滋味, 好享受, 係中西文化結合既表現.

珍珠宮

moma1023 發表於 18-11-25 10:51
的確,淨睇廣告條片的畫面真係解得通,極其盡話佢拍得衰,未到辱華。 但我冇聽旁白,唔知旁白解唔解得通⋯ ...
https://china.hket.com/article/2213483/DG%E3%80%8C%E8%B5%B7%E7%AD%B7%E3%80%8D%E5%BB%A3%E5%91%8A%E8%A2%AB%E6%8C%87%E8%BE%B1%E8%8F%AF%20%E7%AB%A0%E5%AD%90%E6%80%A1%E7%AD%89%E7%BE%A4%E8%B5%B7%E6%9D%AF%E8%91%9B%EF%BC%88%E6%9C%89%E7%89%87%EF%BC%89

呢條link有廣告睇, 你睇多次再聽真啲旁白講咩, 再諗下人哋想表達啲咩意思?

珍珠宮

princesscupcake 發表於 18-11-25 11:12
可唔可以講解下問題出係邊?

我喺15樓有講我對個廣告既感受。

珍珠宮

princesscupcake 發表於 18-11-25 11:18
youtube 有齊三條片
如果佢真係有意映射,點解要拍啲咁嘅嘢令到喺嗰個市場做生意有麻煩呢?
...

事實上條片就係拍成咁。 如果唔係老闆嗰句country of shit, 就唔會有咁多人去認真睇返個廣告同聽清楚個旁白。 如樓上有會員所講,若無老闆既辱華名句, 個廣告就會一直暗渡陳倉, 無咩人留意到個廣告拍成咁。

珍珠宮

karshing 發表於 18-11-25 14:13
掉返轉來講,唔想賺土豪錢就唔好攪show, 唔好係中國開店!
D&G點解會拍咁嘅廣告,因想踩人,又覺得大把人 ...

啲白人最high就係吋你亞洲人時你唔知佢哋吋緊你。

首頁

尾頁

跳至