自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實我並不反對同性戀,但反對他們婚姻合法化。因為我很擔心他們因此而有權領養或人工生育小朋友。我認我老士,不太接受小朋友在沒有選擇下在這些家庭長大。令到他們受到不必要的壓力

男爵府

唔反對同性戀,但反對要教育,根本痴線

侯爵府

piglet0909 發表於 18-11-25 14:20
請問有咩實質渠道表態反對?

己過半數香港人支持
應該反對唔到

我都只是來呻下分享下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

上次去加拿大朋友話冇眼睇~

因為現在小學教的婚姻,可以是男女,男男,女女~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 18-11-25 14:38
上次去加拿大朋友話冇眼睇~

因為現在小學教的婚姻,可以是男女,男男,女女~ :zombi ...

加拿大, 德國等
一通過左小學教育就要即改

大宅

回覆樓主:

本身我都唔會用有色眼光睇同性戀者, 佢哋同性戀愛係佢哋嘅自由。而香港法例係唔認可同性婚姻, 同性婚姻唔合法呢點我相當認同, 因為可以衍生好多方面嘅問題。

但如果要將香港嘅中小學性教育, 扯上同性戀平權問題, 我就極之反對。無需要喺中小學階段嘅性教育課上加入同性戀平權嘅元素, 即逢係男女組合嘅嘢, 都要再加男男, 女女角色落去教, 無咁嘅需要。原因可以有排講。請不要去搞香港嘅中,小學生, 甚至幼稚園生。please!!!

利申:教育工作者, 讀教育出身。

侯爵府

colormama 發表於 18-11-25 14:43
本身我都唔會用有色眼光睇同性戀者, 佢哋同性戀愛係佢哋嘅自由。而香港法例係唔認可同性婚姻, 同性婚姻唔合 ...

是不可分割的
因為若不把父父,母母加入幼童教程
的確是歧視

加拿大德國和法國的幼兒書已改晒
同埋校內性教育己經加左如何進行同性性交

其實點解香港人咁落後仲以為只是教唔好歧視呢

大宅

回覆樓主:

https://today.line.me/TW/article/5BqQ9x?utm_source=copyshare

台灣公投第11案"反對中小學加入同性教育" 同意票多反對票1倍。即係台灣中小學加入同性教育方案唔通過。咁都無咁驚

侯爵府

colormama 發表於 18-11-25 14:53
https://today.line.me/TW/article/5BqQ9x?utm_source=copyshare

台灣公投第11案"反對中小學加入同性教育" ...

我反而希望台灣通過引發示威, 可引起香港家長注意

而家香港差不多全部家長都仲未知條條例會對學童有乜影響
好多係支持
玩下手台灣家長仲知多d

而家有過半數港人係支持立法
佢地個想法仲停留於"人地搞關你差事" 的階段

大宅

HKITMan 發表於 18-11-25 14:50
是不可分割的
因為若不把父父,母母加入幼童教程
的確是歧視

咁要搞清香港法例對歧視兩個字嘅定義同相關執法。如果唔教就等如歧視, 咁有排搞, 全港教師都會好唔得閒

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得早知同佢地解釋唔係壞事
有時有啲嘢,唔係唔講就可以避到
同性行為一樣,你唔教唔講
到左青春期佢一樣會開始好奇
不如早啲俾個正確觀念小朋友好過

大宅

asd456 發表於 18-11-25 13:08
痴x 你哋同性戀你嘅事,做乜要強逼人接受,仲要小學教呢啲嘢,真係好想爆粗口。 :edcite ...

同感!真係痴Q左!

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 18-11-25 14:21
其實我並不反對同性戀,但反對他們婚姻合法化。因為我很擔心他們因此而有權領養或人工生育小朋友。我認我老 ...

x2,其實佢地係外國簽紙
再係外國人工
返黎香港生都一樣
香港愈來愈多
只是出世紙只可以落其中一個名

侯爵府

colormama 發表於 18-11-25 14:59
咁要搞清香港法例對歧視兩個字嘅定義同相關執法。如果唔教就等如歧視, 咁有排搞, 全港教師都會好唔得閒 :h ...

又不會, 其實教師唔會多好多 workload
可能d圖多左d 父父, 母母咁
d小朋友問男女正常d定男男正常d唔好答男女就得

無乜extra work load
至於如何同志性交多數比片睇
教師應不會加workload

是學童心智影響上大d
對其他人士估計影響不大

侯爵府

wing514 發表於 18-11-25 15:00
不如早啲俾個正確觀念小朋友好過

要注意係你不可講男女是正確
要教晒男男,女女,男女

子爵府

我反而對現今中小學老師有冇咁全面、客觀同正確既觀念可以灌輸比中小學生,可能佢地都一知半解,就好似通識科教到不倫不類,宜家考評局將通識科改為只有合格和不合格一樣,難為了之前咁多屆DSE學生做了白老鼠

侯爵府

healtheworld 發表於 18-11-25 15:24
我反而對現今中小學老師有冇咁全面、客觀同正確既觀念可以灌輸比中小學生,可能佢地都一知半解,就好似通識 ...

性教育又不至於係一科
教師應handle到

都係播下片

比d worksheet比學童做下

不像通識要考試, DSE

子爵府

剛睇到隔離post男同志性愛派對集體感染愛滋病梅毒嘔!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

HKITMan 發表於 18-11-25 15:06
要注意係你不可講男女是正確
要教晒男男,女女,男女

我既意思係俾小朋友知道世界上有同性戀呢樣嘢,同性戀係咩一回事
,同性婚姻又係點既呢
對與錯,每人解讀唔同
好似通識咁,只需講述事實,時事就好
而對個件事既觀點,唯有家長從旁引導囉
唔係唔講唔教,小朋友唔知就等於冇呢件事

首頁
23456...17

尾頁

跳至