自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

複式洋房

Stella.b 發表於 18-11-25 14:36
唔反對同性戀,但反對要教育,根本痴線

點解好似好多人都搞錯咗課程內容咁,
依家唔係鼓吹學生要成為同性戀,
而係俾佢哋知有人係咁 可以係咁,
俾啲事實佢哋知道都係痴線?
社會太多誤解就係因為以前冇做好教育

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

HKITMan 發表於 18-11-25 11:34
的確如果在學生教育上只教男女如何進行性行為而不教男男,女女
又不能達至平權
男男、女女個d不是正常性行為

複式洋房

healtheworld 發表於 18-11-25 15:42
剛睇到隔離post男同志性愛派對集體感染愛滋病梅毒嘔!

就係教育唔全面先會令人對佢哋有刻板印象,
而記者利用依種刻板印象將新聞變成商品吸引人睇.
男女多P度度都有,
咁係咪連性教育都唔應該有?

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

pirus 發表於 18-11-25 15:46
事實只是有人係咁,
但是並非代表神造人係咁!

夾硬要正常化即是鼓吹!

男爵府

pirus 發表於 18-11-25 15:52
就係教育唔全面先會令人對佢哋有刻板印象,
而記者利用依種刻板印象將新聞變成商品吸引人睇.
男女多P度度都 ...
此仍信仰尤關,最好你有你選擇,我有我選擇小孩不入讀這樣教的學校。

男爵府

HKITMan 發表於 18-11-25 14:37
己過半數香港人支持
應該反對唔到
什麼民調、到底什麼人被訪?

造勢也不一定。

水晶宮

pirus 發表於 18-11-25 15:46

除非教育的內容大大隻字寫明同性戀是罪是唔啱的行為,男和女的才啱這才是對

但,肯定唔會咁寫的丫,這樣的誤導要殘害我地的細路?

侯爵府

wing514 發表於 18-11-25 15:45
我既意思係俾小朋友知道世界上有同性戀呢樣嘢,同性戀係咩一回事
,同性婚姻又係點既呢
對與錯,每人解讀 ...

而家香港小學生畢業一定知乜係基,唔會唔知
不過他們成長環境始終係教育一男一女,其實並非平權

通過立法
就可從孩童對父母認知加入對父父,母母,父母的概念
成長期只有三份一學生選男女便達至自然、平權了。
你作為家長,理論上亦不應像你說的去引導干預他們的選擇

否則你當了同性戀是錯的了

子爵府

請問樓主從何得知大學生同大部分市民支持立法?數據?民意調查?
最低限度我是反對的

侯爵府

healtheworld 發表於 18-11-25 16:06
請問樓主從何得知大學生同大部分市民支持立法?數據?民意調查?
最低限度我是反對的

你好
我#1 下面張相底部2017年已有近70% 港人支持立法

其實並不意外,就此post也大約有7成不反對或支持

至於香港大學生約有90%支持各大報章已有報導

不得不承認我們只是少數

伯爵府

回覆樓主:

我只支持一男一女終身配合的婚姻
我絕對反對同性婚姻合法化

大宅

回覆樓主:

我慶幸香港電影有分級制, 有1級, 2A,2B級, 3級。分級的目的,是為了保護18歲以下未成年人士,免受不恰當的電影內容影響。此舉也能夠協助家長為子女選擇電影。

而教科書雖然無分1級, 2A, 2B, 3級。但唔係咩內容都適合要放哂落去。今日話要中小學加入同性戀教學內容, 他日就亂倫, 人獸交, 戀童, 雜交, 變性, 暴力, 血腥, 色情...... 林林總總加哂落教科書度, 原因係簡單, 一句"小朋友點解唔知得?" so"小朋友就要學" 因為佢學咗知咗唔等於佢會咁做喎。唔學就係歧視少數族群喎, 唔公平喎。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔好早問過我,其實好簡單,將結婚誓詞講一次:
一男一女,自願終生結成夫婦。
唔係一男一女,唔係自願…已經唔可以叫做婚姻。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

2018復活節勳章

我覺得無問題,同埋性教育都最好早點教同深入探討。

男爵府

我身邊冇同性戀朋友,我亦反對係小學教。

複式洋房

spikenard 發表於 18-11-25 16:02
除非教育的內容大大隻字寫明同性戀是罪是唔啱的行為,男和女的才啱這才是對

但,肯定唔會咁寫的丫,這樣 ...

想請教吓,
如果你嘅小朋友天生就鍾意同性,
而佢接受嘅教育係「同性戀係罪係唔啱」,
以致佢受到同學甚至親友欺凌,
咁你又會唔會覺得係佢受嘅教育殘害緊佢?

子爵府

HKITMan 發表於 18-11-25 16:11
你好
我#1 下面張相底部2017年已有近70% 港人支持立法

我從未聽過這間研究中心,更不知佢既認受性

水晶宮

pirus 發表於 18-11-25 16:38
想請教吓,
如果你嘅小朋友天生就鍾意同性,
而佢接受嘅教育係「同性戀係罪係唔啱」,

你的論點,天生係同性,現今醫學冇絕對的百分百證實係天生就會同性傾向,但成長環境卻絕對有影響! 唔能因偏愛,喜好而指鹿為馬

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

HKITMan 發表於 18-11-25 10:54
其實好快到香港, 大家都要有心理預備要作出決定, 就快資詢

同志性行為納入中(((小)))學性教育 

我覺得都要接受,香港是國際大都會,唔係農村,一定會遇到這類情況,我亦相信我們的社會有足夠討論及成熟度去處理這個課題。
即使學校教或唔教,早教或遲教。身為家長,我們都應該可以好好引導我自己小朋友去思考這個課題。

子爵府

同志性行為納入中(((小)))學性教育有必要在中小學探討同志的性行為嗎?老師可以handle到這個課題嗎?如果遇見一位同性戀老師, 唔知佢會點授課呢?實在令家長很擔心

首頁
34567...17

尾頁

跳至