家傭保險問題

minniemouse131
|
想請問,姐姐睇醫生$350,保險claim$180,我是否要俾番全數($350)姐姐?
DFSON
|
梗係。
worm_store
|
醫生錢姐姐比,claim到條數又你收嘅話,你比$350佢,實際都只係比$170佢睇醫生
jacky1666_hk
|
minniemouse131 發表於 18-11-25 14:40
想請問,姐姐睇醫生$350,保險claim$180,我是否要俾番全數($350)姐姐?

我理解係僱主比全數,claim 到幾多僱主收返。
FennieMan
|
jacky1666_hk 發表於 18-11-25 15:59

正確
|
jacky1666_hk 發表於 18-11-25 15:59

明白,唔該晒
Poyau
|
姐姐問咗樓主定自己去睇私家醫生?
|
Poyau 發表於 18-11-26 14:24
姐姐問咗樓主定自己去睇私家醫生?
係我叫佢去睇的,佢同我做咗8年,一次醫生都未睇過,真係講都冇人信,平時佢病,傷風感冒叫極佢都唔去睇,佢話要食家鄉藥,唔食睇醫生d藥,算啦,咁大個人,點逼JACK,唯有睇住佢,見佢有好轉就算(真係好似湊仔咁),但今次情況唔同,佢係皮膚病,兩個星期,初初見佢手生粒粒,問佢,佢話因為天氣乾燥,但越嚟越勁,手,面都紅晒,頸後好似生癬咁,我好驚,迫佢睇,好在今次連佢自己都驚驚哋,佢先肯去睇咋,後來醫生話係濕疹。
Poyau
|
minniemouse131 發表於 18-11-26 14:52
係我叫佢去睇的,佢同我做咗8年,一次醫生都未睇過,真係講都冇人信,平時佢病,傷風感冒叫極佢都唔去睇, ...

希望姐姐早日康復