我部蒸氣熨。。用瀘水器既水。。但是發現好多沙

VenusSasa
|
我用e-spxxxx 牌子瀘水器 ,呢部機話可以唔冼煲水都可以飲。我用左呢部瀘水器幾年。好多時都冇煲就咁飲,但是自從我買左部蒸氣熨回來之後,用瀘水器D水,但是發現有好多沙。,之後都煲水飲了。。你地有冇人用緊有冇呢個問題

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
新用戶
|
咁多 唔用濾水器都唔應該咁多啦
VenusSasa
|
新用戶 發表於 18-11-25 16:21
咁多 唔用濾水器都唔應該咁多啦

累積左幾個月。發現的
大將軍
|
咁大粒,飲入口應該飲到喎
s4k
|
我都有沙!我用水喉水!
VenusSasa
|
大將軍 發表於 18-11-25 16:40
咁大粒,飲入口應該飲到喎

唔大粒,好細粒。。不是硬架。
VenusSasa
|
s4k 發表於 18-11-25 16:41
我都有沙!我用水喉水!

我用瀘水器既水都有沙 ,究竟系米過瀘到。。部機都唔平。。
新用戶
|
VenusSasa 發表於 18-11-25 16:47
我用瀘水器既水都有沙 ,究竟系米過瀘到。。部機都唔平。。

有冇試過就咁開濾水器,倒一杯水放過夜睇吓有冇?
VenusSasa
|
回覆 新用戶 的帖子

系冇沙的。
新用戶
|
VenusSasa 發表於 18-11-25 17:12
回覆 新用戶 的帖子

系冇沙的。

應該唔關濾水器事,呢d機可能真係要用蒸餾水
Lo靈vE
|
水鈣化左昨下嘛
VenusSasa
|
回覆 Lo靈vE 的帖子

我唔識 呀。
算死草
|
VenusSasa 發表於 18-11-25 16:45
唔大粒,好細粒。。不是硬架。

過濾後水仍有礦物質,重覆重覆咁煲會沉澱
我都試過用另一牌子濾水器,部燙斗拆唔開洗極唔淨,幾個月已經出唔到蒸氣掉左了,呢d機要用蒸溜水。
Charlotte_mom
|
我都有用濾水器同steamer,但從來無沙wor
咁大細都隔唔到,點靠佢隔其他物資同菌呀,好唔掂啫
noelching39
|
我部放濕機,蒸氣燙斗都有呢個問題,但我估係水垢,即係水本身礦物質沉殿造成,所以不太理它,見到就清理下。
MICMATL
|
未必関水事,我試過蒸氣熨斗耐冇用蒸氣熨,一用番蒸氣,噴咗啲好似碳屎嘅黑色嘢出嚟,抺極噴極都唔清,最後唯有丟咗個熨斗。
VenusSasa
|
依家久不久要洗下部機。不過我都開始唔敢就咁開水喉就飲水,要煲下先。
算死草
|
VenusSasa 發表於 18-11-25 17:48
依家久不久要洗下部機。不過我都開始唔敢就咁開水喉就飲水,要煲下先。
...

你應該要了解多d你果部濾水器,就唔會咁憂慮
打熱線問下咩原因先
Poyau
|
似係礦物
cchippp
|
我家以前部機都係咁,我相信係水垢黎架,洗過幾次,之後都係唔太work... 掉左了