阿女話將來唔想讀大學

xyz_yy
|
佢而家小二, 佢話將來唔想讀大學, 佢話因為好多功課做
各位jm, 請問我應該點教佢好?
siulili
|
話佢知大學先唔多功課做
小可愛11
|
xyz_yy 發表於 18-11-25 16:35
...

依家仲細,到大啲佢就知道自己想點。
即係大家細個時都有寫我的志願,咁到底有幾多個真係會做或做得到。
seaman1982
|
童言童言不用當真。
redhot
|
xyz_yy 發表於 18-11-25 16:35
...

咁細個,不能當真!你可以講多啲大學嘅開心嘢比佢聽,等佢嚮往下
豬仔mami
|
咁細講完轉頭都唔記得了,女大或仔大都18變對佢地講既野唔使咁認真啊
Kanyin
|
大學晤多功課,又自由番學
birdbird
|
Kanyin 發表於 18-11-25 17:37
大學晤多功課,又自由番學

中二講的, 到中三都可能180度唔同,
更何況係小二 的童言?

你唔洗咁介懷.

反而, 你物色下佢身邊有冇d role model 可以帶領你個女向正面人生努力.

咁仲實際.

吉蒂0603
|
唔返學,就要返工,返工一樣好忙喎。而且,學歷低的工作,工種更少選擇,縱使學業不理想,未必人人可以繼續升學,考完DSE後,更需要讀職訓的課程,才投身社會工作。
要正正經經咁和仔女討論,讓他們知道「人生規劃」,唔止「做功課」咁簡單。
happybebebe
|
小可愛11 發表於 18-11-25 16:41
依家仲細,到大啲佢就知道自己想點。
即係大家細個時都有寫我的志願,咁到底有幾多個真係會做或做得到。
...

我細個毫無目標,志願係做文員
其實我都好後悔自己點解做人咁糊塗
chocolatebean
|
回覆 xyz_yy 的帖子

不用太認真, 仲咁細, 想法會變的
反而要睇下佢係咪太嫌煩做功課, 心態好負面, 影響學習生活.
milktealai
|
佢咁細個,比啲時間佢啦
bmuimami
|
仲細,大啲先再算吧
jtw_ki
|
樓主,佢而家學校係咪好多功課做?平時係咪唔太鍾意返學?
gigi19810326
|
到時讀到咪讀,讀唔到咪唔讀,唔需要勉強呀 到時先算啦。。。。。
可能到時佢好想讀到呢
catfitfit
|
小二學生同你講嘅洗唔洗噤上心呀?……唉呀!大佬呀,佢都唔知嘜野叫讀大學
stkyo
|
我女細過同我講,好想讀大學,又話要永遠同我係埋一齊,大咗不知幾想搬出去離開我仲唔多想讀大學
Cateye8888
|

小二仲好細,條路有排行,等佢中唔中六先再算

bosch
|
咁細個話唔讀大學,你唔駛咁認真喎。

不過佢背後意思係多功課,好辛苦,咁要認真幫下佢。
heilok
|
seaman1982 發表於 18-11-25 16:46
童言童言不用當真。

對。我細個都話要做清潔工人(emoji)