有冇人用緊A8 Star -wifi 成日斷 ?

Fatina
|

請問有冇人用緊samsung A8 star ?情況同我一樣,Wi Fi成日斷線?

一向在家會自動連WiFi都正常穩定,
最近換咗A8 star就成日間歇性斷線?
路由器新買(以前舊一部都正常接收)

用一陣突然斷 ?
再按wifi功能,顯示已連接,
維持(冇30分鐘)又斷?

baby668
|
Fatina 發表於 18-11-25 22:02
請問有冇人用緊samsung A8 star ?情況同我一樣,Wi Fi成日斷線?

一向在家用WiFi上網都好正常好穩定,

你其他機連wifi係咪都有咁嘅情況先, 經常斷wifi好大機會附近有人 同你用同一個channel,例如大家個 wi-fi信號差唔多強,你又用channel 2,佢要用channel2,就會大家不停互撞斷線

所以先用手機app下載wi-fi Analyzer apps 確定周圍環境嘅wi-fi信號
linggo
|
router wifi channel 選擇, 最好先用app 睇睇附近信號情況, 不要被router 設為 auto.

用緊 a8 star 夾 ausu AC68u 沒問題,

# 如果有其他地方 wifi 嘗試, 比較一下會不會持續發生.

# android app 我用 Net Analyzer.

# 穿牆能力, .2.4G 比 5G, 好...如果在家走動, 我會建議接 2.4G
Fatina
|
baby668 發表於 18-11-26 08:52
你其他機連wifi係咪都有咁嘅情況先, 經常斷wifi好大機會附近有人 同你用同一個channel,例如大家個 wi-fi ...

家裡有人用 iphone手機wifi冇問題,我另外apple ipad
用wifi都冇問題,唯獨A8 star 用wifi 有問題。
一向同家人一齊wifi同步都冇問題,最近換左A8先會咁。
panda361
|

一向在家用WiFi上網都好正常好穩定,

有冇開省電模式?

不使用時停用 Wi-Fi 功能

https://www.samsung.com/tw/support/mobile-devices/how-can-i-optimise-and-extend-the-battery-life-on-my-samsung-galaxy-smartphone/

Fatina
|
panda361 發表於 18-11-27 22:38
有冇開省電模式?
有開省電模式
不使用時關閉wifi ?
(我一向習慣晚上瞓覺會關機的)

panda361
|
Fatina 發表於 18-11-28 08:53
有開省電模式
不使用時關閉wifi ?
(我一向習慣晚上瞓覺會關機的)

有開省電模式
不用時,是會自動關Wifi的。<幫你省電,明白未?
Fatina
|
panda361 發表於 18-11-28 12:48
有開省電模式
不用時,是會自動關Wifi的。
不明?
我係用緊時自動關Wifi喎 !
上BK及回覆已自動關Wifi 3次
令我重新開又再打過字,好煩!

panda361
|
Fatina 發表於 18-11-28 17:20
不明?
我係用緊時自動關Wifi喎 !
上BK及回覆已自動關Wifi 3次

試下關省電模式,睇下點。

Fatina
|
panda361 發表於 18-11-28 17:48
試下關省電模式,睇下點。

我都係咁諗,唔該你!

(可能我仲未摸索好部手機功能)

Fatina
|
唉!關咗省電模式都係斷線 ? 唔知咩原因? 好煩 !
panda361
|
Fatina 發表於 18-11-29 01:21
唉!關咗省電模式都係斷線 ? 唔知咩原因? 好煩 !

如果大店買,即去換一部。

tsuishui
|

一向在家會自動連WiFi都正常穩定,

有時唔關手機事,而係屋企Wi-Fi有死位,所以依家有Mesh Wi-Fi嘅產品出現,幾個接收點自組一個network,好處係成間屋都收到Wi-Fi訊號,我啱啱轉咗用緊Linksys Velop AC6600好開心
Fatina
|
tsuishui 發表於 18-11-30 16:54
有時唔關手機事,而係屋企Wi-Fi有死位,所以依家有Mesh Wi-Fi嘅產品出現,幾個接收點自組一個network,好 ...
屋企wifi接收一向非常良好,唔係cheap貨。
唔關我個wifi接收器事,其他電話/ipad/notebook用wifi勁順利.
我未換機前,亦非常順利。只係換左A8 star第一次發生 !
tsuishui
|
Fatina 發表於 18-12-1 07:10
屋企wifi接收一向非常良好,唔係cheap貨。
唔關我個wifi接收器事,其他電話/ipad/notebook用wifi勁順利.
我 ...

咁即係機嘅問題啦