1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個細仔1歲4個月大,唔中意飲奶,食蔬菜,早前生咗滿頭頭瘡,去睇醫生,醫生話唔關食菜事。
上個星期啱啱好返,今日有生出三個頭瘡,應該帶佢去睇中醫嗎?

大宅

maggiema720 發表於 18-11-25 22:31
我個細仔1歲4個月大,唔中意飲奶,食蔬菜,早前生咗滿頭頭瘡,去睇醫生,醫生話唔關食菜事。
上個星期啱啱 ...

可以同佢去體多次醫生,同醫生講下,體下係咩原因引起反覆嘅。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

既然唔關食菜事,咁關咩嘢?唔通系熱氣定胎毒?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

點解經常生既,試下睇中醫喇

男爵府

有無用bb洗頭水洗頭?

別墅

幫bb洗頭要洗得乾淨d,我bb之前都有頭瘡 ,要用洗頭水,手指頭打圈幫佢洗乾淨,過水一定要沖乾淨,洗得乾淨就唔會生啦,記得日日都要幫佢洗頭。

珍珠宮

咁醫生有冇話係乜原因亞?

男爵府

maggiema720 發表於 18-11-25 22:31
上個星期啱啱 ...

咁醫生無話乜問題咩

禁止訪問

上個星期啱啱 ...

Hellomaggiema720,頭瘡的常見成因係頭皮油脂分泌太多或積聚污垢,留意洗頭徹底乾淨D、勤換枕頭套,如果BB成日出汗,可以用紗巾墊住頭部訓覺,保持頭皮乾爽
。另外有
d係因為頭皮弄損左或受化學物刺激而發炎,媽媽幫仔仔洗頭時,建議用天然的洗頭水,無香料、無防腐劑的,以避免再度刺激發炎位置,又或者用清水洗頭直至改善。更重要係仔仔有均衡飲食同適量運動,促進抵抗力!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至