我覺得好邪...

胃食媽咪
|
點解每一次工人姐姐要回鄉前或者我地自己一家人去旅行前或者兩公婆去旅行前,小朋友先黎病?
已經好幾次....一次就話咁岩...成好幾次都係咁...
x00_00x
|
所以我通常唔會咁早話比小朋友聽去旅行
yui1625    發表於 18-11-26 14:51
happymori
|
我明,除左病重有天氣問題,我係有時去户外玩去海馬公園,廸廸尼都遇上落大雨,重要係暴雨個隻,C6就成日去玩之前就講你要乖,唔係就去唔到XXX,我成日話你唔好比咁大希望佢,去之前一日講已OK,但佢都係改唔到
moon.n
|
胃食媽咪 發表於 18-11-25 22:58
點解每一次工人姐姐要回鄉前或者我地自己一家人去旅行前或者兩公婆去旅行前,小朋友先黎病?
已經好幾次... ...

係㗎
比如我係每年過新年前先病,或者屋企有嘢用咗好耐都無事但突然壞
搞到我好怕過新年
胃食媽咪
|
moon.n 發表於 18-11-26 00:40
係㗎
比如我係每年過新年前先病,或者屋企有嘢用咗好耐都無事但突然壞
搞到我好怕過新年

Yes....攪到依家每次旅行前都有恐懼
mami42
|
我通常去旅行前一星期會特別注意小朋友既衣著和飮食,盡量唔好冷親和食小d熱氣野
胃食媽咪
|
mami42 發表於 18-11-26 02:21
我通常去旅行前一星期會特別注意小朋友既衣著和飮食,盡量唔好冷親和食小d熱氣野
...

我其實都好小心...但小朋友係學校中左招果啲,都好難去控制。今次已經出門前又整洋蔥水俾佢,又煲定湯諗住同佢打下底,點知放學反黎就...結果成煲湯佢唔洗飲
mami42
|
胃食媽咪 發表於 18-11-26 02:40
我其實都好小心...但小朋友係學校中左招果啲,都好難去控制。今次已經出門前又整洋蔥水俾佢,又煲定湯諗住 ...

我都明白,比人傳染真係冇計,小朋友幾多歲,大d應該會好d
胃食媽咪
|
mami42 發表於 18-11-26 02:57
我都明白,比人傳染真係冇計,小朋友幾多歲,大d應該會好d

就黎4歲了
mami42
|
胃食媽咪 發表於 18-11-26 03:06
就黎4歲了

咁就唔怪得喇!幼稚園係最易病架,我小朋友之前都係咁,起碼要上到小學或最少係高班才會強壯d
肥豹
|
...

sjssjssjs
|
...

x2 .....一兩星期前开始煲湯水
ecling
|
胃食媽咪 發表於 18-11-26 03:06
就黎4歲了

呢個年紀層係咁,又“小氣” 我都經歷過,係好易出事,過多兩三年會好啲
吉蒂0603
|
除了旅行,還有測考週,真係好邪
Fishbbmama
|
我今年去親旅行都病, 係咪仲邪?
去之前兩日開次病, 跟住病住去, 去到突然發燒病左又有
AppleDeeDee
|
我仔細個又係好小器
我同老公約好幾日後去睇戲
佢都會病
總之會搞到你無得去
newcook
|
我果件都係, 仲有考試/測驗前.....
karina119
|
moon.n 發表於 18-11-26 00:40
係㗎
搞到我好怕過新年

我都係呀!我呢4年新年都衰架!我怕左新年呀!
emt1314
|
係, 下次唔好話俾小朋友.
我個女以前都係,姐姐回鄉, 我要出差, 佢就會當晚發燒, 搞到你唔安心出門.
其實係小朋友知道最親嘅人要離開(几日), 好唔捨得, 又唔識表達, 所以身體表現出嚟.
上咗小學就會好d, 佢知道只是几日, 好快就會見面.
胃食媽咪
|
吉蒂0603 發表於 18-11-26 08:53
除了旅行,還有測考週,真係好邪

原來大家都有咁既情況