興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

迷你香水文心蘭(十分香甜,似奶油的香氣)紅瓢蟲文心蘭(冇香味,小巧可愛)、玉女兜蘭(葉小但花大,很可愛)

Cheuk2012    發表於 18-11-27 23:20

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babywater 發表於 18-11-26 09:51
迷你香水文心蘭(十分香甜,似奶油的香氣)紅瓢蟲文心蘭(冇香味,小巧可愛)、玉女兜蘭(葉小但花大,很可 ...

好靚。蘭花好難種,花市買完返嚟好快比我種死曬
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 09:55
好靚。蘭花好難種,花市買完返嚟好快比我種死曬

香港好適合蘭花生長,可能買回時已經不太健康,過年時蘭花大量上市,d花農會落重肥等d花靚d,但會燒爛d根,好難持續種

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babywater 發表於 18-11-26 10:01
香港好適合蘭花生長,可能買回時已經不太健康,過年時蘭花大量上市,d花農會落重肥等d花靚d,但會燒爛d根 ...

或者係啦,又或者我係植物殺手。 花市買咗啲竹返嚟,但係近呢一個月陸陸續續每一支都變黃。換咗泥、加咗肥、又有曬太陽,應該慢慢又死曬

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 10:10
或者係啦,又或者我係植物殺手。 花市買咗啲竹返嚟,但係近呢一個月陸陸續續每一支都變黃。換咗泥、加咗肥 ...

竹定富貴竹?其實要了解植物的特性先,再睇下邊d植物適合自己的環境,然後再來就是照顧

寶石宮

babywater 發表於 18-11-26 10:36
竹定富貴竹?其實要了解植物的特性先,再睇下邊d植物適合自己的環境,然後再來就是照顧
...

買嘅時候寫住開運竹,原本有8枝,死咗一半。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-26 10:57

啲運轉咗落水晶

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好靚

寶石宮

Poyau 發表於 18-11-26 12:53
啲運轉咗落水晶

咁樣諗係開心啲,即係我啲衰嘢轉返落去d竹度

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 10:57

葉好黃,有冇俾d肥,哩d竹用水種仲好

寶石宮

babywater 發表於 18-11-26 13:14
葉好黃,有冇俾d肥,哩d竹用水種仲好

揼咗嗰啲仲黃,有俾肥呀。不過買返嚟已經泥種,所以就冇改水種。借你少少位問。唔好意思,其實係咪要每日都要淋水呢? Thank you so much

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 13:19
揼咗嗰啲仲黃,有俾肥呀。不過買返嚟已經泥種,所以就冇改水種。借你少少位問。唔好意思,其實係咪要每日 ...

唔可以每日都淋水,等啲泥差不多乾先淋,太濕的泥會令d根唔透氣,易爛根,水種又唔同,要俾佢適應咗才可以長期在水裡,同埋只是小部份根在水裏,初初入水都會有爛根,要清理和換水

寶石宮

babywater 發表於 18-11-26 13:23
唔可以每日都淋水,等啲泥差不多乾先淋,太濕的泥會令d根唔透氣,易爛根,水種又唔同,要俾佢適應咗才可以 ...

明白,多謝詳細解釋。唔好意思,騎劫咗你個post

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 13:31
明白,多謝詳細解釋。唔好意思,騎劫咗你個post

唔緊要,齊齊享受種植樂趣

crystal媽咪    發表於 18-11-26 13:39

琥珀宮

回覆 babywater 的帖子

Beautiful

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

babywater 發表於 18-11-26 09:51
迷你香水文心蘭(十分香甜,似奶油的香氣)紅瓢蟲文心蘭(冇香味,小巧可愛)、玉女兜蘭(葉小但花大,很可 ...
高身個個用水養?

子爵府

20150618bb 發表於 18-12-10 18:20
高身個個用水養?

暫時它們都是用水石仔樹皮,上面鋪d水苔保濕

首頁

尾頁

跳至