近排又多返咁多自殺新聞

Ceciee
|
見到呢排又有咁多自殺新聞,重要唔少想自殺既都係學生,真係睇到都覺得好心痛好可惜,有時真係好想知多啲佢地最大嘅壓力來源係邊到...係教育制度? 係學校? 定還是家長問題?
馬爾太
|
考試季節嘛。
Poyau
|
莘莘學子
goat
|
馬爾太 發表於 18-11-26 10:39
考試季節嘛。
考試、開學、放榜呢幾個月份都會特別多
tsung
|

馬爾太
|
你問我,我會覺得係家長壓力係主因。課業煩重就間間都差唔多,但好多家長"望子成龍",放學後唔係補習就興趣班,日日攪到夜一夜,長期唔夠瞓個人一定會燥;星期六日又係補習興趣班,時間塞到滿晒,根本冇得休息,點會唔萬念俱灰呢。
小小人
|
依家做學生真系好慘...又要讀書又要兼顧課外活動...仲要同人比較...自卑起上黎睇吾開就會...
WinnieLi0906
|
雖然政府個教育制度係有問題 但其實做家長都有責任 唔可以咩都賴哂人 所以我揀學校都唔會一尾以名校行先 囡囡讀得開心唔辛苦先係最緊要
思澄爸爸
|
Ceciee 發表於 18-11-26 10:28
見到呢排又有咁多自殺新聞,重要唔少想自殺既都係學生,真係睇到都覺得好心痛好可惜,有時真係好想知多啲佢 ...

阿女中學都體會點解啲學生會咁。撇開社交問題只講學業,我覺得出去學嘢,多嘢學不是問題,到中學可能會幫到手添。反而係日日,個個星期不斷測驗,功課又多,測考範圍大,放學後時間又少,跟本冇時間可以溫書應付,好難啃。根本係測試人類體能時間嘅極限。我有幫阿女手溫,做,覺得真係癡缐,冇可能做。讀書前路好難行。好彩佢已叫做有家人支援,比著有啲家庭,家人又唔識幫手,出面又冇補習教或keep住做,甚至家人又可能只識埋怨個細路,真係會被迫瘋。
tintinlam
|
Ceciee 發表於 18-11-26 10:28
見到呢排又有咁多自殺新聞,重要唔少想自殺既都係學生,真係睇到都覺得好心痛好可惜,有時真係好想知多啲佢 ...

都有機會壓力來自佢自己. 我仔學校今日出成績, 佢同學炒左, 學校要佢解釋, 因係第2次, 驚比人踢出校. 佢又唔敢話比家人知, 因哥哥, 姐姐讀書都勁, 一個律師, 一個醫生, 本來我叫佢寫求情信, 再叫佢父母寫多封可能會好D, 而家都唔知點, 佢唔敢開口. 其實佢唔鐘意讀呢科, 我又唔識佢父母, 只可以叫佢一方面自己寫求情信, 另一方面搵大學轉.(我最想係佢自己同父母講, 講真十幾歲有時未必自己面對到失敗)

Ceciee
|
你都岩,不過唔係個個家長都好似你咁開通,佢地覺得為仔女揀左名校就係幫佢地舖左條好路
新用戶
|

Ceciee
|
回覆 思澄爸爸 的帖子

而家既教育真係痴左線
bybewong
|
思澄爸爸 發表於 18-11-28 11:55
阿女中學都體會點解啲學生會咁。撇開社交問題只講學業,我覺得出去學嘢,多嘢學不是問題,到中學可能會幫 ...

細細個最驚測驗
Ceciee
|
回覆 tintinlam 的帖子

屋企一個律師一個醫生,係人都大壓力啦,父母實比較十幾歲最易受唔住壓力,jm睇下有冇機會識下佢父母或者鼓勵下佢
aliensss2008
|
馬爾太 發表於 18-11-26 18:53
你問我,我會覺得係家長壓力係主因。課業煩重就間間都差唔多,但好多家長"望子成龍",放學後唔係補習就興趣 ...

老實講
如果我呢家要做學生
我諗我都頂唔住

你諗下一早返學8粒鐘
放工仲去補習興趣班
跟手返去做埋功課同溫書
星期六日都被作業同乜乜班塞滿

我寧願去返工好過
迷惘夜車
|
而家個教育系統係根本唔俾小朋友有學習以外嘅生活,
咁梗係大壓力啦
Moonlight819
|
aliensss2008 發表於 18-11-29 10:41
老實講
如果我呢家要做學生
我諗我都頂唔住

是,簡直痴線!
認字特警
|
轉天氣都會影響情緒
cinda72.
|
aliensss2008 發表於 18-11-29 10:41
老實講
如果我呢家要做學生
我諗我都頂唔住

辛苦過返工
我見我姊妹個仔,小學生,每日成8點先返到屋企,若果有測驗考試仲要ot,堅辛苦
我自問如果係我自己,實發爛渣,氣都冇得抖