親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

maikita 發表於 18-12-15 17:36
同意,其實唔去Madrid 絕對唔可惜

你地咁講,我要考慮改一下行程,吾去Madrid

珍珠宮

a328 發表於 18-12-17 09:15
大約11日,八月去,個route 諗住Lisbon 3日,Porto 2日,通宵火車Madrid day trip. 根住Barcelona 4-5日
...

你只玩一日Madrid 就唔抵咁坐咁耐火車啦,Madrid 去Barcelona 雖然有High Speed Train 但都唔平。坐飛機直去Barcelona skip Madrid 算啦。Madrid 個city 唔多嘢睇,我主要stay for day trip to nearby towns.

大宅

Ononluk 發表於 18-12-17 11:10
你只玩一日Madrid 就唔抵咁坐咁耐火車啦,Madrid 去Barcelona 雖然有High Speed Train 但都唔平。坐飛機直 ...

其實諗住坐overnight 比小朋友試下咋,可以訓埋,當一晚酒店價錢,但太貴都會有plan B撘機直去barcelona

大宅

Ononluk 發表於 18-12-17 11:10
你只玩一日Madrid 就唔抵咁坐咁耐火車啦,Madrid 去Barcelona 雖然有High Speed Train 但都唔平。坐飛機直 ...

想問星期日係咪all close, 百無?

珍珠宮

a328 發表於 18-12-17 12:13
想問星期日係咪all close, 百無?

Yes, no shopping. Not even department store, luxury brand, wet market 全無

Barcelona 得返海邊個商場會開

珍珠宮

AK+BB 發表於 18-12-16 23:28
唔自駕,自己坐車玩,交通方唔方便?

西班牙火車網絡同公共交通算發達。十日玩到好多地方,跟團除非包坐高鐵/内陸機,否則坐車坐到傻。其次,西班牙啲嘢食實在太正,跟團食團餐實在太浪費胃口
葡萄牙同西班牙之間無高鐵,除非坐八個鐘night train, 否則坐飛機平靚正。
我so far 咁多次無guts 自駕,有啲地方喺要做下功課學下點坐巴士去,但唔急嘅話又無所謂
利申,從未跟過團去歐洲,我都係聽同事父母分享跟團利幣

珍珠宮

Helllokitty 發表於 18-12-17 10:03
你地咁講,我要考慮改一下行程,吾去Madrid

八掛,你張機票喺邊度走?
Madrid 無乜嘢睇但Toledo 同 Segovia 都可以day trip 由Madrid 去。而且你想去Seville 都要經Madrid,如果機票可以open jaw 咁又唔怕去

我前年嗰次個route 喺 Barcelona -> Flight to Malaga (3 nights) -> Train to Córdoba (2 nights included day trip to Seville) -> Train to Madrid

大宅

Ononluk 發表於 18-12-6 01:00
無話夠唔夠,但如果你得十日,我會5日stay Barcelona, 4日Stay Madrid, 當中包day trip 去Segovia or Tole ...

去Porto 有咩睇?wine cellar 值得去嗎?

珍珠宮

a328 發表於 18-12-17 21:36
去Porto 有咩睇?wine cellar 值得去嗎?

我有去呀,10-15€玩半小時連2-3杯酒都玩得過,但小朋友會悶。
Porto 本身沿兩岸行已經勁靚,好多靚教堂,有間舊書店, 靚靚McDonald,火車站,懷舊cafe 打咭,已經一日了。
有一日可以坐下舊電車/Bus 500 去電車博物館,海邊城堡,再去海灘玩(Matosinhos),再去食海鮮,返嚟再去觀鳥
佢本身有個好出名舊街市但可惜維修緊。

大宅

Ononluk 發表於 18-12-17 22:03
我有去呀,10-15€玩半小時連2-3杯酒都玩得過,但小朋友會悶。
Porto 本身沿兩岸行已經勁靚,好多靚教堂, ...

好多謝你,你啲資料好有用,同你一様歐洲未試過跟團。

可否講下食野平均消費?平民化個種,地道

珍珠宮

a328 發表於 18-12-17 22:12
好多謝你,你啲資料好有用,同你一様歐洲未試過跟團。

可否講下食野平均消費?平民化個種,地道

俾你參考下啦。
圖一、二係連所店,一個set 有Salad,一個葡Tart, 兩個雞批連杯冰茶都係5-6€
圖三係一餐fine dinning 葡國菜,二個湯二個主菜加一個甜品同兩杯酒
另外食個波圖特産三文治就8€左右,大份到傻
咖啡最平,1.5€一杯
我自己覺得唔係超平,但大份抵食

大宅

Ononluk 發表於 18-12-18 09:06
俾你參考下啦。
圖一、二係連所店,一個set 有Salad,一個葡Tart, 兩個雞批連杯冰茶都係5-6€
圖三係一餐f ...

感激不盡!!

另外西班牙係咪會貴10-20%?我指食野

大宅

Ononluk 發表於 18-12-17 12:51
Yes, no shopping. Not even department store, luxury brand, wet market 全無

Barcelona 得返海邊個商 ...

找到這條link, 星期日可以去beach +aquarium
http://blog.apartmentbarcelona.com/2015/10/09/sunday-barcelona/

珍珠宮

a328 發表於 18-12-18 13:18
找到這條link, 星期日可以去beach +aquarium

我覺得西班牙食嘢都唔貴呀,如果細食可以去Tapas 吧或者兩大街市食海鮮。做少少功課,只要遠離少少遊客區中心,都好多20-30€嘅3 course dinner set 。另外我發現用theFork book 枱有時啲discount 都幾正。
其實星期日係無shopping 啫,餐廳景點都開。
見你帶埋細路,介紹呢個出頂遊樂場,夏天會開晒,都幾多嘢玩,又可以高點睇晒Barcelona
Parc d'Atraccions Tibidabo
4, Plaça del Tibidabo, 3, 08035 Barcelona, Spain
+34 932 11 79 42
https://goo.gl/maps/CwmWiUuGYy42

珍珠宮

a328 發表於 18-12-18 12:42
感激不盡!!

Barcelona 同Madrid 都唔貴,其他地方食飯更平(平過香港)。
提埋妳,大部分正規餐廳最早1點/8點先開,有小朋友安排食飯要留意下。
想喺食慳啲我有時會2:30 先食個抵食full set lunch(反正summer afternoon 會熱到唔想行)咁晚餐可以食得簡單啲

大宅

Ononluk 發表於 18-12-18 13:37
我覺得西班牙食嘢都唔貴呀,如果細食可以去Tapas 吧或者兩大街市食海鮮。做少少功課,只要遠離少少遊客區 ...

條link 有介紹呀!有冇去過呢個?

珍珠宮

a328 發表於 18-12-18 14:07
條link 有介紹呀!有冇去過呢個?

大前年有睇過一次,巧大巧靚靚㗎,成個show 巧長> 30 分鐘
留意佢唔係日日開,你上網check 下先去

大宅

Ononluk 發表於 18-12-18 14:26
大前年有睇過一次,巧大巧靚靚㗎,成個show 巧長> 30 分鐘
留意佢唔係日日開,你上網check 下先去
...

想問市內交通如?(in both Spain and Portugal)通常搭咩交通工具及收費如何,相預交通費

大宅

a328 發表於 18-12-18 12:42
感激不盡!!

路過搭下咀。好多好既本地人食既餐廳,都唔會有英文餐牌(特別大城市),而通常門口巳貼哂多種語言既餐牌果啲都主要針對遊客,好極有限,所以如果想試地道好野,最好事先google translate 定基本食物既西班牙文,主攻本地人去既餐廳。

珍珠宮

a328 發表於 18-12-18 19:59
想問市內交通如?(in both Spain and Portugal)通常搭咩交通工具及收費如何,相預交通費
...

Barcelona T10 就 1.02€ 一程,60 分鐘內轉車計一程。另外有Hola Card, 你自己比較下抵唔抵
Madrid 都有T10, 1.2€一程
Porto 我上次買 72 hour pass 15€
呢三個城市都係Metro + Bus 搞掂
其實市內交通唔費有限錢,反而如果city to city 要坐火車就真係可以幾貴

首頁
12345...9

尾頁

跳至