請問怎去膠紙漬

siumanchi
|
山竹襲港時曾貼啡色封箱膠紙於大玻璃,剛剛才發現原來其中一塊玻璃撕掉面嗰浸膠紙後,個底嘅膠紙漬仍在,忘了清走,想問事隔咁耐,可以用什麼清走。
現時情況係已經乾了,並不痴手的。之前那些膠紙漬用bb油加濕布便可清走全部漬,未知現在是否已不痴,好乾,無論如何用油也去不掉。
各位JM,請問大家有否方法可介紹。家有小朋友,並不想用WD40,怕對小朋友唔好。
謝謝大家幫忙!
tamama_babyyan
|
用普通食油都可以軟化膠紙漬,再唔係白花油都好掂
jojojojom
|
用火酒
qutong
|
siumanchi 發表於 18-11-26 14:06
山竹襲港時曾貼啡色封箱膠紙於大玻璃,剛剛才發現原來其中一塊玻璃撕掉面嗰浸膠紙後,個底嘅膠紙漬仍在,忘 ...

用酒精!
siumanchi
|
感謝各位呀!
NoSan
|
用擦膠
Missxx
|
用酒精抹,或者用火機輕輕燒一下,一卒就會甩
唔好煩我
|
橙水,日本城有
ELCM
|
火機白電油
貧窮媽媽
|
松節水
Mnbvcxdsa
|
山竹襲港時曾貼啡色封箱膠紙於大玻璃,剛剛才發現原來其中一塊玻璃撕掉面嗰浸膠紙後,個底嘅膠紙漬仍在,忘 ...
激落君

siumanchi
|
回覆 唔好煩我 的帖子

問過兩間分店,話無貨
siumanchi
|
回覆 NoSan 的帖子

真係得㗎?
siumanchi
|
回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

請問是什麼?有得買?
siumanchi
|
感謝姊妹們提供嘅方法呀!我會逐一嘗試的。
小星星1
|

有支去膠的噴嘢!好好用的!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ecling
|
WD40
Mnbvcxdsa
|
siumanchi 發表於 18-11-27 08:02

請問是什麼?有得買?
十二元店,日本城有得買,激樂君形狀似海棉,將激樂君濕水刷膠漬就可以,激樂君仲有好多用途,唔須要加清潔劑用來清潔瓦磚難去的污漬,好多難去的污漬都可以去到

Abbie_mimi
|

WD40 有乜對小朋友唔好?清理一塊玻璃用好少
siumanchi
|

明白,好似幾方便,謝謝推介!