跳至

首頁

尾頁

大宅

有意移民加拿大,但我兩公婆從未去過當地,想帶兩個小朋友(7 and 4 yrs old)去一次短程旅行了解下,初步打算去溫哥華,請問應該安排什麼行程比較實際?請問那裏是學校區 / 住宅區可以行下?

感激!

大宅

buffalo_wings 發表於 18-11-26 15:22
有意移民加拿大,但我兩公婆從未去過當地,想帶兩個小朋友(7 and 4 yrs old)去一次短程旅行了解下,初步打 ...

你地打算住邊區?我覺得冬天係到比較難挨,4:30就天黑,又成日落雨,可以的話嘗試冬天過來感受一下,呢到夏天就簡直係天堂!

大宅

多謝妳的回覆!其實我們冇乜概念,剛開始搜集资料,主要都係就小朋友讀書,請問那一區小學比較好?

我們都係打算農歷新年去行一轉,感受下冬天的天氣。

大宅

buffalo_wings 發表於 18-11-28 20:10
多謝妳的回覆!其實我們冇乜概念,剛開始搜集资料,主要都係就小朋友讀書,請問那一區小學比較好?

我們都 ...

其實區區都有好學校,咁當然West Vancouver 個邊大部分都唔錯,但個到間間豪宅。 都係睇吓你地住屋budget. 同埋想唔想住近華人地區

大宅

豪宅唔會諗喇,我們嘅計劃係我帶兩個小朋友過去先,爸爸留香港揾多幾年錢!我諗生活上的方便度都好重要,我一個都唔知搞唔搞得掂!?

我們想住D有華人,但又唔會全部都係華人的,都想小朋友多D融入外國人的社會。

我們毫無頭緖,都唔知問邊個,多謝妳解答我

大宅

請問這度的媽媽,以前在香港有工作,過到加拿大你們不再工作,做全職主婦嗎?

大宅

回覆 buffalo_wings 的帖子

你可以考慮住Coquitlam, 有skystrain, 有華人超市,買嘢方便,而且華人冇Richmond 咁多,我女學校個班只得2個Chinese .如果想知詳細D,可以pm 我。

男爵府

beamsboybaby 發表於 18-12-27 16:19

你可以考慮住Coquitlam, 有skystrain, 有華人超市,買嘢方便,而且華人冇Richm ...

pm

複式洋房

bb78 發表於 18-12-3 19:43
請問這度的媽媽,以前在香港有工作,過到加拿大你們不再工作,做全職主婦嗎?
...

我有做嘢呀,不過我係嚟到至生bb嘅,唔係帶bb嚟。你係想了解吓呢度全職主婦嘅生活?我諗都會幾悶。。。

男爵府

buffalo_wings 發表於 18-11-26 15:22
有意移民加拿大,但我兩公婆從未去過當地,想帶兩個小朋友(7 and 4 yrs old)去一次短程旅行了解下,初步打 ...

你好!
我和老公都有移民多倫多打算,有親人在這裡, 但是要有什麼條件才能移民?
是否要有當地人請我們做工?
我們有兩個小朋友,想他們讀書和生活環境好些!

男爵府

beamsboybaby 發表於 18-12-27 16:19

你可以考慮住Coquitlam, 有skystrain, 有華人超市,買嘢方便,而且華人冇Richm ...

Coquitlam那間中學少chinese,thx

大宅

你係已經是永久居民身份?溫哥華要申請移民唔容易

大宅

MMCP 發表於 19-3-22 15:06
你好!
我和老公都有移民多倫多打算,有親人在這裡, 但是要有什麼條件才能移民?
是否要有當地人請我們做工?

多倫多啱啱都cut左兩項移民

男爵府

櫻花公主 發表於 19-4-29 12:55
Coquitlam那間中學少chinese,thx

Dr Charles Best

別墅

妳好,可以咁睇:

溫哥華(東區及西區)
東區比較舊,西區比較新,但都好多中國人,屋價最貴係西區,雖然東區啲屋比較平,但係大溫嚟講都算貴。

西溫、北溫
唔屬於溫哥華市政府,比較多講英文嘅人住,每次去downtown 或者Richmond都要過橋,交通比較唔方便。

列治文
唔使講,華人集中地

Burnaby
大溫哥華主要城市的中心點,去邊開車都大約半個鐘,華人相對溫哥華及列治文少,屋價同列治文相約

Coquitlam
相對少華人,但係偏遠,去溫哥華同列治文約一小時,如果唔需要跨區生活都冇乜所謂,屋價比起以上各城市平

我喺溫哥華做地產經紀,如果你有問題可以PM我,希望可以幫到妳!

別墅

dscy516 發表於 19-5-17 06:59
妳好,可以咁睇:

溫哥華(東區及西區)

如果south surrey 呢?

別墅

chiuyuen 發表於 19-5-18 08:41
如果south surrey 呢?

環境唔錯(好過North Surrey),不過交通冇咁方便,都幾遠下,好多人聽見Surrey都冇乜好感,俾我揀我寧願揀返Coquitlam。有問題可以PM我傾(emoji)(emoji)

大宅

dscy516 發表於 19-5-17 06:59
妳好,可以咁睇:

溫哥華(東區及西區)

請問西溫及北溫樓價如何?比Richmond 平?

別墅

回覆 August07 的帖子

西温屋同condo都貴架,我見有 condo成幾百萬加幣添,我唸同學校排名高有關。北温比西温價錢相宜,但比Richmond稍貴,我見Richmond近年condo供應量很多,而北温地方有限,山多。但北温住僻d近Seymour價格會平d,新townhome 100-115萬度有3/4房超過1500呎。但近獅門橋新townhome 100萬度 只有1100呎。住舊樓當然會平d。塞車係有既,但如果唔係跟人返工放工落Vancouver,我住北温市中心,幾個字都落到去。

別墅

回覆 August07 的帖子

https://www.rew.ca/
可以自己check下屋價樓價

首頁

尾頁

跳至