公立醫院驗b鏈

麥小小師奶
|
請問成個過程需時幾耐?痛唔痛架
cpycpyhelen
|
麥小小師奶 發表於 18-11-26 16:05

好快,唔痛
noodle_noodle
|
係成個產期入面最唔痛嘅檢查,我自己覺得飲糖水係唔痛但係最辛苦的
Lammyy
|
放鬆就唔痛
不過第一次俾人抽肛門組織
感覺怪怪
Kakababeeeee
|

可能兩分鐘,一分鐘都五洗,係我宜家覺得成個懷孕期間最快嘅檢查。。。。而且佢用棉簽,一d都五痛,好溫柔!!
IamMidwife
|

你好,我係助產士。過程係你張開雙腳,用兩條長棉花棒喺你陰道口同肛門口hi一hi,唔痛,幾秒完成!
momomee
|
回覆 IamMidwife 的帖子

如果私家生, 可以問返報告嗎?
IamMidwife
|
momomee 發表於 18-12-1 12:10
回覆 IamMidwife 的帖子

如果私家生, 可以問返報告嗎?

可以呀
momomee    發表於 18-12-1 12:21
momomee    發表於 18-12-1 12:20
Sweetbabymom
|
Kakababeeeee 發表於 18-11-30 11:05
可能兩分鐘,一分鐘都五洗,係我宜家覺得成個懷孕期間最快嘅檢查。。。。而且佢用棉簽,一d都五痛,好溫柔 ...

吾使用鴨咀鉗?
moomooo
|
IamMidwife 發表於 18-11-30 16:33
你好,我係助產士。過程係你張開雙腳,用兩條長棉花棒喺你陰道口同肛門口hi一hi,唔痛,幾秒完成!
...

你好呀,想請問我係打算私家生,私家醫生話可以不用去健康院檢查,但早前政府安排咗我12月尾去飲糖水,私家醫生話呢個就照返政府做,咁b鏈健康院會安排我返去檢查嗎?還是我自己係私家做返呢?thx!
IamMidwife
|
moomooo 發表於 18-12-1 14:08
你好呀,想請問我係打算私家生,私家醫生話可以不用去健康院檢查,但早前政府安排咗我12月尾去飲糖水,私 ...

我建議你私家同健康院兩邊一齊覆診,因為萬一有咩事兩邊都有record follow到。
健康院會按排你做B鏈,又唔收錢,所以我建議你做埋,唔洗冇啦啦俾多幾百蚊(我都唔肯定係咪幾百蚊)
moomooo
|
IamMidwife 發表於 18-12-1 14:12
我建議你私家同健康院兩邊一齊覆診,因為萬一有咩事兩邊都有record follow到。
健康院會按排你做B鏈,又唔 ...

因為我去間健康院好舊,衛生感覺唔好,去到等好耐,見醫生又好求其無超聲波照,老公覺得比私家求其又等得耐,就叫我唔好去
IamMidwife
|
moomooo 發表於 18-12-1 14:38
因為我去間健康院好舊,衛生感覺唔好,去到等好耐,見醫生又好求其無超聲波照,老公覺得比私家求其又等得 ...

咁你唔去覆診就應該冇得做B鏈喇

sk21208
|
我覺得痛 但過程好快 10秒內搞掂
moomooo
|
IamMidwife 發表於 18-12-1 14:41

咁你唔去覆診就應該冇得做B鏈喇

明白,thank you !
smallfung
|
岩岩係PMH驗完,等待期間好緊張~原來過程好快,每個地方1-2秒搞掂!姑娘手勢都okay。唔痛~